2.5.2018 12:45

Χρ. Καλογήρου: «Ο μειωμένος ΦΠΑ αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη μας»

Αισιόδοξη και συνάμα απαιτητική εμφανίστηκε η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου, στο 14ο Περιφερειακό  Συνέδριο, απαριθμώντας από τον χαιρετισμό της κιόλας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν να νησιά, καθώς και τις αναγκαίες κινήσεις της επιβίωσής τους.

«Ως Περιφέρεια, με πλήρη επίγνωση και πλήρη συνείδηση των συνθηκών της εποχής, είμαστε προσανατολισμένοι στις λύσεις. Σταθερά προσανατολισμένοι στις λύσεις. Τίποτα δεν είναι ικανό να μας αποσπάσει από αυτό. Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Και δεν μπορεί κανείς να τα αγνοεί, ούτε φυσικά να τα προσπερνάει όταν χαράσσει πολιτική και όταν λαμβάνει αποφάσεις.

  1. Η οικονομία των νησιών μας είναι σε πιο δύσκολη θέση από την υπόλοιπη Ελλάδα.
  2. Είμαστε σε γεωγραφική θέση που δέχεται το κύριο κύμα των προθέσεων της γείτονος χώρας, το κύριο βάρος της γειτονικής συμπεριφοράς που διαμορφώνει το αίσθημα ασφάλειας ή ανασφάλειας των νησιωτών, οι οποίοι και ασφαλώς έχουν υψηλό το φρόνημα, αλλά παράλληλα θα πρέπει να έχουν και ειδική υποστήριξη.
  3. Οι μεθόριες περιοχές, αλλά ειδικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι οι πιο κρίσιμες περιοχές της Ελλάδας. Επιβάλλεται να ασκηθεί μία εθνική μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία δεν θα ενισχύσει μόνο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά ουσιαστικά θα αποτελέσει και κυρίαρχη εθνική ενέργεια.Οι αλλεπάλληλες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην ανάπτυξη των νησιών μας, από φαινόμενα και γεγονότα που δημιουργούν έκτακτες ανάγκες και πλήττουν σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της, όπως πλημμύρες, σεισμός, ακρίδες, ζωονόσοι, πυρκαγιές.

Τα σημειώνω αυτά γιατί καμιά φορά αυτό που για μια τοπική κοινωνία, που μάλιστα τελεί σε συνθήκες ιδιαίτερων δυσκολιών, είναι κρίσιμο και καθοριστικό, για άλλους ακούγεται σαν περαστικό στιγμιότυπο στα δελτία ειδήσεων. Δεν είναι η στιγμή εδώ στην έναρξη αυτής της συνάντησης να αναφερθώ σε προβλήματα, αιτήματα και ανάγκες, όπως τα κορυφαία για εμάς:

  • Οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, ως αναγκαία και ανυπέρβλητη  προϋπόθεση για την ανάπτυξη στα νησιά μας. Πως μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στα νησιά μας όταν καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ;
  • Το θέμα του ύψους των αντικειμενικών αξιών.
  • Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ως ζήτημα μεγάλης και ακραίας συνθετότητας.

Αύριο το απόγευμα ολοκληρωμένα επί όλων αυτών θα εκφράσω τις θέσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Εύχομαι οι εργασίες αυτού του Συνεδρίου να αποδειχθεί στην πράξη ότι θα έχουν χρησιμότητα και αξία διάρκειας».

 

 

 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ