Αυτοδιοίκηση

10/5/18 12:13

τελ. ενημ.: 10/5/18 12:14

Χιακή Συμπολιτεία: «Το σχέδιο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ δεν αποτελεί προοδευτική μεταρρύθμιση όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση»

Η Χιακή Συμπολιτεία, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου, τόνισε:

"Εμείς από θέση αρχής είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής. Θεωρούμε ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η ισοτιμία της ψήφου των πολιτών. Δεν πιστεύουμε στις επίπλαστες φτιαχτές πλειοψηφίες και το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης. Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν η «ακυβερνησία» όπως προτάσσει η ΚΕΔΕ. Άλλωστε οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων κατά το 90% είναι ομόφωνες και σήμερα. Το αν θα υπάρχει δημοκρατικός διάλογος, διαμόρφωση συναινέσεων και συνθέσεων είναι στην πολιτική ευθύνη των δυνάμεων που θα συμμετέχουν στα δημοτικά συμβούλια.

Ωστόσο στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου έχουμε σοβαρότατες ενστάσεις και αντιρρήσεις για μια σειρά από λόγους:

Ενώ δίνει υποτίθεται νέο ρόλο στις τοπικές κοινότητες, δεν τους δίνει ούτε αρμοδιότητες (επαφίενται στην βούληση του δημάρχου), ούτε πόρους, οπότε ο «νέος ρόλος» θα μείνει στα χαρτιά.

Επιφέρει νέα βάρη στο δημότη με την μεταφορά των υπηρεσιών πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Είτε οι υπηρεσίες αυτές θα υποβαθμιστούν έως τη συρρίκνωσή τους αφού δεν θα υπάρχουν πόροι, είτε θα αυξηθούν υπέρογκα τα ανταποδοτικά τέλη.

Δημιουργεί μια ακόμα βαθμίδα ασφυκτικής εποπτείας και ελέγχου των ΟΤΑ (καθ΄υπαγόρευση των μνημονιακών επιταγών φυσικά) με διορισμένους από τον Υπουργό Εσωτερικών υπαλλήλους. (Επόπτες Νομιμότητας).  Ο στόχος είναι προφανής: ο διαρκής έλεγχος της συμμόρφωσης των ΟΤΑ με τις κυβερνητικές εντολές.

Γενικότερα η καθήλωση και συρρίκνωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Στρατηγικά ο στόχος είναι μια σειρά από υπηρεσίες που σήμερα παρέχουν οι δήμοι να αποκτήσουν επιχειρηματικό-ανταποδοτικό χαρακτήρα και η συνταγματικά κατοχυρωμένη κρατική χρηματοδότηση να παραμείνει καθηλωμένη στα «απολύτως απαραίτητα».

Προτάσσονται οι λειτουργίες της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας. Όμως οι ΟΤΑ δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι θεσμοί που πρέπει να εξυπηρετούν την κοινωνία και τις ανάγκες της. Σύμφωνα με τη λογική που διέπει το σχέδιο νόμου επιτυχημένος Δήμος θα είναι εκείνος που θα φορολογεί τους δημότες και θα «πουλάει» υπηρεσίες με σκοπό το κέρδος.

Ανοίγει διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις με το πρόσχημα της ενίσχυσης του αναπτυξιακού ρόλου των δήμων , με εκχώρηση αρμοδιοτήτων ή με συνδιαχείριση με τον ιδιωτικό τομέα σε πεδία όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια, η δημοτική περιουσία κ.ά. 

Όλες αυτές οι αλλαγές εισάγονται νομοθετικά χωρίς ένα γενικότερο σχέδιο-χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους και κυρίως χωρίς ένα σχέδιο χρηματοδότησης των δήμων  σε βάθος χρόνου.

Συνολικά το σχέδιο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ  δεν αποτελεί προοδευτική μεταρρύθμιση όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.  Δεν αντιμετωπίζει στην ουσία τις στρεβλώσεις του Καλλικράτη. Αποτελεί προσαρμογή στις μνημονιακές επιταγές, συρρικνώνει τους πόρους των ΟΤΑ, προωθεί το μοντέλο του Δήμου φοροεισπράκτορα και του Δήμου επιχείρηση."   

Σχόλια: 0

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
300x250
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση