2.12.2020 12:59

Χιακή Συμπολιτεία: Καμία «εστία» για τους ανέστιους

Σαν κερασάκι στην τούρτα της εγκληματικής αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης ήρθε να προστεθεί άλλη μία θλιβερή είδηση, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο. Έως τις 30 Νοεμβρίου 2021 θα εφαρμόζεται σε Χίο και Λέσβο το πρόγραμμα «Εστία» για την φιλοξενία ευάλωτων ομάδων προσφύγων, ενώ στην συνέχεια όλοι θα μεταφερθούν στις κλειστές δομές που φιλοδοξεί να κατασκευάσει στα δύο νησιά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Δε χρειαζότανε φυσικά η τελευταία αυτή εξέλιξη, για να αντιληφθούμε πόσο… αγαπάει η σημερινή κυβέρνηση τους πρόσφυγες! Αν ανατρέξουμε αυτόν τον ενάμιση χρόνο της θητείας της, δε θα βρούμε ούτε με το μικροσκόπιο ένα μέτρο ή νομοθέτημα που να βελτιώνει στοιχειωδώς τις συνθήκες της ήδη άθλιας ζωής τους. Αντιθέτως, όλες της οι πρωτοβουλίες κινούνται με μαθηματική συνέπεια στην κατεύθυνση της καταδίωξής τους, του εξευτελισμού τους, της εκδικητικότητας για το γεγονός ότι… αναπνέουν, της διάθεσης «να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο», σε πλήρη συμμετρία με την ολέθρια και ανιστόρητη (πέρα από απάνθρωπη) άποψη πως θα αναστραφεί δήθεν το ρεύμα της μετακίνησής τους, εφόσον «τους αλλάξουμε τον αδόξαστο»! Η πολιτική του μαντρώματός τους σε πανάθλιες δομές, με σαδιστική αδιαφορία επιπλέον και για τη θανάσιμη συγκυρία του κορωνοϊού («όποιος ψοφήσει, ψόφησε!»), ο ανατριχιαστικός κυνισμός των αποδεδειγμένων πλέον pushbacks (που η Ευρώπη παρακολουθεί αμέριμνη), η σπουδή για να κλείσει οποιαδήποτε δομή μπορεί να τους προσφέρει στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες ζωής καταδεικνύουν την ύπαρξη συστηματικού σχεδίου για την αφαίρεση οποιασδήποτε δυνατότητας αξιοπρεπούς διαβίωσής τους. Η κυβέρνηση με πρωτοφανή μανία έχει αποφασίσει να εκδικηθεί τους πρόσφυγες μόνο και μόνο επειδή…υπάρχουν.

Πέρα όμως από την πλήρη περιφρόνηση σε κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κατά συρροή κι εσκεμμένη έκθεση χιλιάδων αδύναμων κι ευάλωτων ανθρώπων σε θανάσιμους κινδύνους, μια τέτοια πολιτική αποτυγχάνει πάντα οικτρά και ως προς τις επιδιώξεις του φορέα της: η γκετοποίηση, το κρύψιμο του προσφυγικού προβλήματος κάτω από το χαλί δεν ανακουφίζει, δεν δίνει καμία λύση ούτε για τους ντόπιους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις: απομονώνοντας κι απαξιώνοντας τους πρόσφυγες, προσεγγίζοντάς τους ως «όντα β κατηγορίας» κλιμακώνει τον απολύτως δίκαιο θυμό τους, τους φέρνει όλο και πιο απέναντι στις ντόπιες κοινωνίες, αφαιρεί κάθε δυνατότητα υγιούς και αναγκαίας ώσμωσής τους με το γηγενές περιβάλλον, κανονικοποιεί και στα μάτια του Έλληνα τον αφόρητο ρατσισμό και την καταπάτηση οποιουδήποτε ανθρώπινου δικαιώματος. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων ευρώ με αδιαφανείς και αμφιλεγόμενες μεθοδεύσεις και διαδικασίες (π.χ. υπηρεσίες συμβούλου στο υπουργείο κόστους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ!). 

Η Χιακή Συμπολιτεία, από την πρώτη στιγμή ανάδυσης του ζητήματος, δε σταμάτησε – κι ούτε θα σταματήσει – να διατρανώνει πως η επίλυσή του κινείται στις ακριβώς αντίθετες κατευθύνσεις από τις ολέθριες πολιτικές που κυριαρχούν: βασικοί άξονες κάθε επιθυμητής λύσης θα πρέπει να είναι το άνοιγμα των συνόρων της -πρωτίστως υπεύθυνης- Ευρώπης, η μετακίνηση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό προσφύγων στην ενδοχώρα, αλλά πρωτίστως ανθρώπινες δομές φιλοξενίας και για όσους παραμένουν εδώ και για όσους μετακινούνται. Καθετί διαφορετικό, πέρα από αντιανθρωπιστικό, ταΐζει αδιάλειπτα τον φαύλο κύκλο του ρατσισμού, της εκατέρωθεν καχυποψίας κι εχθρότητας, του ενδεχομένου ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης, την άνοδο και την συντήρηση της ακροδεξιάς «κουλτούρας» σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος. 

Αρκετά…

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ