28.6.2018 15:29

Καταρρέει και ενώπιον των δικαστηρίων το «θαύμα» της ανακύκλωσης

Αμφισβήτησε δημότες και Δημόσιες Αρχές ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας για να αποδείξει ότι η δημοτική αρχή Βουρνού κατέχει το αλάθητο

Η οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ανακύκλωση με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής αποτυπώθηκε πλήρως κατά την εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Χίου κατά της ιδιωτικής εταιρείας «Οικόπολις», μετά την απόφαση της τελευταίας να κλείσει τον χώρο δεματοποίησης της ΒΙ.ΑΛ. ως αποτέλεσμα της μη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων του Δήμου Χίου.

Απορριμματοφόρα σε ρόλο αποθήκης

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο αντιδήμαρχος Γ. Μπελέγρης σημείωσε ότι το κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ. είχε ως αποτέλεσμα τα ανακυκλώσιμα, ελλείψει άλλου αδειοδοτημένου χώρου να παραμένουν μέσα στα οχήματα του Δήμου και τους κάδους, σημειώνοντας ότι αυτό με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες μπορεί να επιφέρει περιβαλλοντική μόλυνση και κίνδυνο για τα δημόσια υγεία, ισχυρισμός όμως που στη συνέχεια της διαδικασίας καταρρίφθηκε.

Αμφισβήτηση προς τους πάντες

Κύρια γραμμή του Δήμου Χίου κατά την διαδικασία ήταν η αμφισβήτηση όλων. Έτσι ο αντιδήμαρχος εμφανίστηκε να αμφισβητεί την ίδια τη σύμβαση που υπέγραψε αλλά και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας που σε πρόσφατη αυτοψία της στη ΒΙ.ΑΛ. κατέγραψε σημαντικό όγκο απορριμμάτων από ψάρια μέχρι χυμούς και καφάσια. Στον αντίποδα υπερασπίστηκε αυτοψίες ιδιωτών, προκειμένου να υποστηρίξει ότι τα υλικά που ζητά η «Οικόπολις» να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ για ταφή δεν είναι απορρίμματα αλλά ανακυκλώσιμα υλικά.

«Σπάστε τη σύμβαση»

Από τη συζήτηση όμως, προέκυψε και ο πραγματικός λόγος που ο Δήμος «σέρνει» την «Οικόπολις» στα ποινικά και αστικά δικαστήρια. «Σπάστε εσείς τη σύμβαση με τον Δήμο», είπε σε μία αποστροφή του λόγου του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γ. Μπελέγρης, προκαλώντας το σχόλιο της προέδρου του Δικαστηρίου ότι τελικά η ουσία της διαφοράς δεν είναι για την διαδικασία της ανακύκλωσης αλλά για τα χρήματα.

«Ο Δήμος δεν θα πρέπει να βλέπει μόνο το δικό του οικονομικό συμφέρον αλλά να τιμά και τη σύμβαση που έχει υπογράψει», σχολίασε από την πλευρά της η πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Φταίνε οι πολίτες

Μη έχοντας άλλα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι τα σκουπίδια καταλήγουν σύμμεικτα στη ΒΙ.ΑΛ. παρότι διαφημίζεται ότι οδηγούνται σε ξεχωριστά ρεύματα ανακύκλωσης ο Γ. Μπελέγρης τα έβαλε ακόμα και με τους πολίτες λέγοντας ότι δεν έχουν συνηθίσει την ανακύκλωση παρά τις δράσεις και τις ενημερωτικές καμπάνιες της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Χαρακτηριστικό όμως της ευθύνης του Δήμου είναι η φράση του αντιδημάρχου ότι υπάρχουν 7 κατηγορίες ανακυκλώσιμων υλικών και μόλις 3 κάδοι ανακύκλωσης, χωρίς να γίνεται επιπλέον διαλογή.

Οδηγούν την κατάσταση στα άκρα

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Δήμου και «Οικόπολις» για την ανακύκλωση φάνηκε και από ένα ακόμα περιστατικό. Ο αντιδήμαρχος ισχυρίστηκε ότι υπάρχει έγγραφο εταιρείας που χαρακτηρίζει τα αντικείμενα που υποστηρίζει η εταιρεία ότι είναι απορρίμματα ως ανακυκλώσιμα.

Όταν όμως η «Οικόπολις» ζήτησε από τον Δήμο να της υποδείξει τη συγκεκριμένη εταιρία ώστε να παραχωρήσει αυτά τα υλικά, ο αντιδήμαρχος Γ. Μπελέγρης προφασίστηκε διάφορες δυσκολίες λέγοντας ότι αυτά τα υλικά είναι σύμμεικτα, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι τα ανακυκλώσιμα δεν καταλήγουν στη ΒΙ.ΑΛ. σε διαφορετικά ρεύματα όπως κανονικά θα έπρεπε.

Μετά από συζήτηση μία και πλέον ώρας το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε για έκδοση απόφασης στις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ