26.1.2018 22:20

Κάλιο αργά, παρά ποτέ η προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ για τη ΒΙΑΛ

Να παγώσει κάθε κίνηση επέκτασης της ΒΙΑΛ από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πετυχαίνοντας την έκδοση προσωρινής διαταγής, προσδοκά με τη σημερινή κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος Χίου. Ακολουθώντας, έστω και με καθυστέρηση, την υπόδειξη της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, η δικηγόρος Πένυ Τασσοπούλου προσέφυγε σήμερα εκ μέρους του Δήμου Χίου στο ΣτΕ και ζητεί να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή η υπουργική απόφαση με την οποία παρέχεται άδεια χοροθέτησης και κατασκευής κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (hot spot) στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ.

Με την σημερινή αίτησή του ο Δήμος ζητεί να «παγώσει» προσωρινά, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η από 30-11-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άδεια χωροθέτησης και κατασκευής κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη Χίο.

Ο Δήμος Χίου αναφέρει ότι το 2016 παραχωρήθηκε δωρεάν στο Δημόσιο για τρία έτη η χρήση μέρους (τμήματος) του επίμαχου ακινήτου για την κατασκευή δομών προσωρινής φιλοξενίας και έργων υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση, περίφραξη, κ.λπ.). Στη σύμβαση παραχώρησης δεν προβλέπονται μετασκευές, κατασκευές, και άλλα έργα.

Παρ' όλα αυτά το Δημόσιο δεν τήρησε την εν λόγω σύμβαση, σημειώνει ο Δήμος Χίου, καθώς προκήρυξε εργασίες για την τοποθέτηση μόνιμων διώροφων κοντέινερ, κατασκευές από σκυρόδεμα, κ.λπ.

Ο Δήμος Χίου υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς, μεταξύ άλλων, επέρχεται αυθαίρετη αλλαγή χρήσεων των υπαρχουσών εγκαταστάσεων χωρίς καμία μελέτη, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, χωρίς πολεοδομικά κριτήρια, κατά παρέκκλιση των χρήσεων γης, κατά παραβίαση των συνταγματικών αρχών της χρηστής διοίκησης και της προστασίας της νησιωτικότητας, κ.λπ.

Η εξαιρετική δουλειά της Παγχιακής

Όπως είναι γνωστό, το περασμένο έτος το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τυπικούς λόγους, απέρριψε την αίτηση 110 τοπικών φορέων της Χίου (Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, εταιρείες, επιχειρηματίες, κ.λπ.), όπως και κάτοικων του νησιού που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 8 Ιανουαρίου 2016 υπουργική απόφαση που προβλέπει τη «σύσταση κέντρου πρώτης υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο».

Ωστόσο η πολύ στενή παρακολούθηση της εξέλιξης του προσφυγικού από τα μέλη της Παγχιακής Επιτροπής «ψάρεψε» την από 30-11-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης με στόχο να αδειοδοτήσει όσες αυθαίρετες ενέργειες έχουν μέχρι τώρα συντελεστεί στο χώρο της ΒΙΑΛ. Κοινοποιώντας την κυβερνητική απόπειρα αδειοδότησης των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΛ ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου η Παγχιακή Επιτροπή είχε ζητήσει από το Δήμο Χίου να κινηθεί στην κατεύθυνση της εκ νέου προσφυγής στο ΣτΕ, με τη βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά το Συμβούλιο θα εξετάσει την ουσία της αίτησης.

Η έντονη πίεση που ασκήθηκε στη δημοτική αρχή, ειδικά μέσα από τον αγώνα των Χαλκούσων, την υποχρέωσε να κινηθεί νομικά και να δημιουργήσει σοβαρές προϋποθέσεις απαγόρευσης κάθε ενέργειας επέκτασης της ΒΙΑΛ μέχρι τη συζήτηση της υπόθεσης, γεγονός που χρονικά εκτιμάται ότι θα παρατείνει την κυβερνητική αναμονή κατά 1 – 2 μήνες. Ως τότε η συστηματική τακτική εκ μέρους των Χαλκούσων, οι οποίοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας καταπάτηση των ιδιοκτησιών τους ο ένας μετά τον άλλο, εμποδίζει την άμεση εκτέλεση εργασιών.

Στην ουσία η κυβερνητική πολιτική πληρώνεται από τους φορείς και τους κατοίκους της Χίου με το ίδιο νόμισμα και στέλνεται σαφές μήνυμα ότι ενέργειες δίχως τη συνεργασία και συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας υπάρχουν δεκάδες νόμιμοι τρόποι να εμποδιστούν.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ