Αυτοδιοίκηση

2/10/17 11:47

τελ. ενημ.: 2/10/17 11:47

Και ο Οικολογικός Άνεμος ζητά την λειτουργία των ΕΠΑΛ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΓΛ. ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Επιστολή στους φορείς για την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας των ΕΠΑΛ στο νησί μας απέστειλε η παράταξη του Οικολογικού Ανέμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η σύμβουλός Αγλαϊα Αργυρούδη. 

Στην επιστολή του ο περιφερειακός συνδυασμός αναφέρει: 

"Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΥΠΕΔ για την φετινή εκπαιδευτική χρονιά εγκρίθηκαν 1000 ολιγομελή τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Μειωμένα  δηλαδή κατά 150 από την περσινή αντίστοιχη χρονιά.

Συγκεκριμένα στη Χίο, καταργούνται έξι τμήματα ΕΠΑΛ και εγκρίνεται η λειτουργία ενός μόνο τμήματος, αποκλείοντας πολλούς μαθητές από τη συνέχεια των σπουδών τους. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στο Πλωμάρι της Λέσβου αλλά και σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η κοινοποίηση της απόφασης αυτής έγινε την τελευταία στιγμή, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, βρίσκοντας εφησυχασμένη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους μαθητές και τις οικογένειες τους, καθώς οι ηλεκτρονικές εγγραφές μέχρι και τις 06/09/17 γίνονταν δεκτές, ενώ η παραμεθόριος περιοχή παρείχε  τα εχέγγυα της έγκρισης των ολιγομελών τμημάτων, σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης.

Η απόφαση αυτή πλήττει ακόμα περισσότερο  τους μαθητές που φοιτούν στην Γ΄ Λυκείου, καθώς η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο σχολείο λόγω μεγάλων αποστάσεων  (περίπτωση Καρδαμύλων και Αμανής) είναι αρκετά περιορισμένη. Την ίδια στιγμή που το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών αμφισβητείται, το κλείσιμο των τμημάτων πλήττει και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, εφόσον αυτοί θα βρεθούν εκτός ειδικότητας και με πλεόνασμα ωρών.

Η τοπική κοινωνία αντιδρά με κινητοποιήσεις ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς το Υπουργείο  να ισχύσει ο προηγούμενος τρόπος εγγραφής και να τροποποιηθεί μία απόφαση η οποία κοινοποιήθηκε την τελευταία στιγμή και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Περιφερειακού Διευθυντή. Γνωρίζοντας ότι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη εγκρίθηκαν 144 και 80 αντίστοιχα ολιγομελή τμήματα, αδυνατούμε να αντιληφθούμε την απόφαση η οποία πλήττει μια νησιωτική περιφέρεια με τις γνωστές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τοπικός πληθυσμός από την έλλειψη ευχέρειας επιλογής και μετακίνησης. 

Αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι η διάρθρωση της εκπαίδευσης των ΕΠΑΛ να συμφωνεί με τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, τις ειδικές τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες των νησιών (νησιωτικές - παραμεθόριες περιοχές)  τις προοπτικές επαγγελματικής τους εξέλιξης στην αγορά εργασίας με συνεχή επικαιροποίηση των ειδικοτήτων και  την διαρκή επιμόρφωση των καθηγητών ειδικοτήτων.

Απαιτείται η ταχεία παρέμβαση της Περιφέρειας για την άμεση επίλυση του ζητήματος κι εμείς  ως Οικολογικός άνεμος θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση".

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση