10.5.2017 12:42

Η πολιτική για το προσφυγικό στη Χίο δεν είναι «υπηρεσιακό θέμα» της ΕΛΑΣ

Ως αμιγώς πολιτικό ζήτημα περιγράφει η "Χιακή Συμπολιτεία" την δημιουργία Προαναχωρησιακό Κέντρου στο νησί, περιγράφοντας το ως "παράνομη φυλακή" και προτείνει την θέση που έχει διατυπώσει διαχρονικά για απεγκλωβισμό των προσφύγων και αναλογική κατανομή τους σε όλη τη χώρα. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η "Χιακή Συμπολιτεία" αναφέρει:

"Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να περάσει το προαναχωρησιακό-φυλακή από το παράθυρο. Παρουσιάζοντάς το ως δήθεν επιχειρησιακό θέμα της ελληνικής αστυνομίας, ανεξάρτητο από την πολιτική της κυβέρνησης και την πολιτική της αυτοδιοίκησης στο νησί. Επιχειρείται λοιπόν να παρουσιαστεί η πολιτική της Κυβέρνησης ως «τεχνικό-επιχειρησιακό» ζήτημα της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν είναι έτσι.

Με τον δήμαρχο να προωθεί αυτή την εξέλιξη, όπως φάνηκε καθαρά από πρόσφατες  δηλώσεις του. Με τη διαπαραταξιακή να χρησιμοποιείται. Η Χιακή Συμπολιτεία διαφωνεί με το να στιγματιστεί το νησί με την ανήθικη και παράνομη φυλακή-προαναχωρησιακό. Διαφώνησε με το να περάσει από την πόρτα, διαφωνεί και με το να περάσει από το παράθυρο, ως υπηρεσιακό θέμα της ΕΛΑΣ. Όπως διαφώνησε και δεν νομιμοποίησε με την ψήφο της  την παραχώρηση της ΒΙΑΛ, όπως διαφώνησε με τη Σούδα. Απέναντι σε όσους πέρασαν τη ΒΙΑΛ και τη Σούδα και τώρα θέλουν να περάσουν μέσω της ΕΛΑΣ και τη μαζική φυλακή-προαναχωρησιακό. 

Εμείς επιμένουμε στην πρόταση που εγκαίρως έχουμε διατυπώσει: απεγκλωβισμός των προσφύγων  και αναλογική κατανομή σε όλη τη χώρα, με οργανωμένο τρόπο,  και όχι μαζική φυλάκισή τους στη Χίο. Μόνο έτσι δεν θα στιγματιστεί το νησί ανεξίτηλα από ένα παράνομο κι ανήθικο κολαστήριο, μόνο έτσι δεν θα γίνει η Χίος παγκόσμιο σύμβολο ενός απάνθρωπου εγκλωβισμού, ένα σκιάχτρο για να γίνεται η δουλειά της ΕΕ κι όσων άλλων τελικά ευθύνονται για πολιτικές που δεν αφήνουν άλλη επιλογή από το δρόμο της προσφυγιάς".     

 

Σημ. Η φωτογραφία είναι από το Προαναχωρησιακό Κέντρο της Κω

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ