14.3.2017 10:01

Η νησιωτικότητα δύναται να σπάσει σε περισσότερους το Δήμο Χίου;

Ο Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Με την «καυτή» πατάτα των θεσμικών αλλαγών που προωθούνται για τον «Καλλικράτη» στην Αυτοδιοίκηση καταπιάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνοντας εκδήλωση - συζήτηση  με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Πουλάκη, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Μετά τον Καλλικράτη τι; Οι προτάσεις για τη θεσμική ριζοσπαστική αλλαγή του» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη στις 18.30 στο Ομήρειο.

Με τη διαβούλευση για τις αλλαγές να βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα, αφού ο νόμος θα ψηφιστεί το καλοκαίρι, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται έτοιμος να ανοίξει μια κουβέντα πατώντας σε συγκεκριμένες σταθερές.

Απλή αναλογική

Με δεδομένο ότι η αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο της δημοκρατίας, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως δεν χωρά κανένα άλλο εκλογικό σύστημα πέραν αυτού της απλής αναλογικής. «Την απλή αναλογική τη στηρίζουμε με νύχια και με δόντια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον «π» ο γραμματέας της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Φρ. Σέργης.

Μέριμνα για τα χωριά

Άλλο ένα τρωτό που διαπιστώθηκε στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» σε τοπικό επίπεδο και αναμένεται να συζητηθεί στην εκδήλωση της Τετάρτης, είναι η αποδυνάμωση της περιφέρειας. Με το ισχύον σύστημα το νησί έχει μετατραπεί σε έναν υδροκέφαλο δήμο με τα χωριά να έχουν μπει στο περιθώριο.

Όλα τα ενδεχόμενα πάντως είναι ανοικτά και προς συζήτηση ακόμη και αυτό του αριθμού των δήμων, αφού, όπως εξήγεί ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, «στα νησιά και στους ορεινούς δήμους υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες που θα συνεκτιμηθούν και θα συζητηθούν κατά τη διαβούλευση. Όλα είναι ανοικτά, τίποτα δεν είναι προαποφασισμένο. Η συζήτηση τώρα ξεκίνησε», δηλώνει.

Ο κ. Πουλάκης θα ακούσει τις διαπιστώσεις και προτάσεις των παρευρισκομένων και θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα Μετά τον Καλλικράτη τι;. Θα κληθεί βέβαια να απαντήσει και σε ένα ακόμη ερώτημα, «αρκεί η όποια θεσμική αλλαγή ή θα πρέπει να συνοδεύεται με ανάλογη οικονομική ενίσχυση;.» Γιατί ο «Καλλικράτης» που εμείς ξέρουμε είναι... με τις τσέπες άδειες!

 

Οι προωθούμενες αλλαγές του «Καλλικράτη»

 

·     

Απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα με διατήρηση του θεσμού του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη την δεύτερη Κυριακή, αν δεν συμπληρωθεί το όριο του 50% +1.

·     

Αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές.

*  Προτείνεται ένα μοντέλο επαναοριοθέτησης των ασκούμενων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κρατική διοίκηση αρμοδιοτήτων.    

* Εξειδικεύεται η «μοντελοποίηση» των Ο.Τ.Α., ώστε να αντιμετωπίζονται διακριτά ειδικές κατηγορίες δήμων, όπως ιδίως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί.

* Επανασχεδιάζονται οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές τοπικές δομές στο εσωτερικό κάθε δήμου.

* Προτείνεται ένα νέο σύστημα οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των Ο.Τ.Α., που θα εξασφαλίζει την οικονομική τους βιωσιμότητα, χωρίς να παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους.    

* Ενισχύονται οι διαδικασίες συμμετοχικής κατάρτισης του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α., ώστε να έχει λόγο στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και η τοπική κοινωνία.    

* Προτείνεται η αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης των Ο.Τ.Α..Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ