26.5.2017 9:53

Η μοναξιά τράβηξε την κουρτίνα κι αποκαλύφθηκε η απόγνωση

ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ

Μέσα σε μισό λεπτό τα «κοκοράκια» έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Ενώπιον λίγων, γιατί η ώρα είχε πλησιάσει τα μεσάνυχτα, η δημοτική αρχή απόμεινε παραδομένη στην άδεια αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου να μην διαθέτει καμία σκέψη πρότασης, να έχει υποδαυλίσει με τη ρητορική της κάθε πιθανότητα συναίνεσης και να αναρωτιέται γιατί συγκάλεσε άλλη μια συνεδρίαση – παρωδία, πέρα από το να καλύψει τα ακάλυπτα της ομολογίας Βουρνού ότι είχε ενημερωθεί από τη Δευτέρα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τους Ολύμπους αλλά ανέμενε ... αριθμό πρωτοκόλλου για να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και κάθε ενδιαφερόμενο.

Νωρίτερα, οι πάρεδροι των νοτιοχώρων, απελπισμένοι από τη διαδικασία – παρωδία, όπου ο κάθε τοποθετούμενος επαναλάμβανε όσα λέει εδώ και μέρες, σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα, εξωθούνταν στην επίσημη επίδοση των παραιτήσεων τους, με τον πρόεδρο των Ολύμπων, Μιχ. Χαλκιά, να καταχειροκροτείται από όλους την ώρα που παράσερνε σε αποχώρηση τους υπόλοιπους παρέδρους, συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους. Πράγματι, ούτε η φήμη ότι οι οικίσκοι ταξίδευαν με άλλο πλοίο από τον Πειραιά με κατεύθυνση το νησί μας, ενεργοποιούσε τους συμβούλους. Με τον αραμπά τους συνέχιζαν απτόητοι το θέατρο εντυπώσεων των πρωτολογιών και δευτερολογιών άνευ ουσίας και στην περίπτωση που οι οικίσκοι πράγματι ταξίδευαν θα είχαν προσφέρει μέγιστη υπηρεσία στην κυβέρνηση, έχοντας εξαντλήσει βιολογικά κάθε πρόσωπο που θα όφειλε να ηγηθεί των κινητοποιήσεων.

Η γύμνια

Όσο η παράταξη Λαμπρινούδη δεν έκανε κίνηση στη σκακιέρα, τα πάντα κυλούσαν αναμενόμενα. Ο δήμαρχος έβγαινε κι από πάνω στον Ν. Τόσκα, παρότι είχε καταδειχθεί ότι εκείνος δεν είχε την κρίσιμη αντίληψη να αντιληφθεί ποια λεγόμενα είναι σοβαρά και ποια της πλάκας. Οι σύμβουλοι του τον σιγοντάριζαν στην επιμονή να μην αποδεχτεί ούτε ένα λάθος τακτικής κι η μείζονα αντιπολίτευση επέκρινε, αλλά χωρίς αποτελεσματικότητα.

Μόλις ο Πολ. Λαμπρινούδης εισέπραξε αρνητική απάντηση στο ερώτημα αν η δημοτική αρχή είχε σκοπό να τροποποιήσει την απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου ή θα συνέχιζαν όλοι μαζί να κοροϊδεύονται κι έδωσε το έναυσμα στα μέλη του συνδυασμού του να αποχωρήσουν από την αίθουσα, η κουρτίνα τραβήχτηκε.

Σε πλήρη απόγνωση τα στελέχη της δημοτικής αρχής κοιτάζοντας μεταξύ τους, χωρίς να μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί προσήλθαν στην αίθουσα, ούτε καν ήξεραν να απαντήσουν αν είχαν πρόταση να ψηφίσουν! «Ήρθαμε για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στους παρέδρους», έλεγε ο δήμαρχος, λησμονώντας προφανώς ότι εκείνο που πρακτικά είχαν πετύχει ήταν η επίσπευση επίδοσης της παραίτησης τους. Κι όταν οι επικεφαλής ΛΑΣ και Χιακής Συμπολιτείας κατέθεταν τη δική τους πρόταση, το Συμβούλιο να αποδοκιμάσει την εγκατάσταση ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., η δημοτική αρχή απέμενε να εξανεμίζει μια έωλη συνάντηση των τοπικών αρχών για σήμερα, χωρίς κανείς να έχει προσδιορίσει ούτε ποιοι θα μετέχουν, ούτε που θα πραγματοποιηθεί.

Η διαχείριση της επόμενης μέρας

Από το πρωί ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ η δημοτική αρχή πρέπει να έχει απαντήσει στο κυβερνητικό τελεσίγραφο ποια θέση αντιπροτείνει. Χθες έχασε την τελευταία της ευκαιρία να διαμορφώσει αρραγές τοπικό μέτωπο. Να αποδεχτεί λάθη στρατηγικής εκ μέρους της και να ηγηθεί εκ νέου μιας κοινής προσπάθειας. Επέλεξε να προασπιστεί το αλάθητο της, να φορτώνει υπονοούμενα εξυπηρέτησης συμφερόντων παρατάξεις και ομάδες πολιτών, να συνεχίζει το διχαστικό λόγο της, ενώ η ίδια έχει ανάγκη την ομοψυχία.

Τίποτα δεν προμηνύει μετά το Δημοτικό Συμβούλιο θετικούς οιωνούς διαμόρφωσης κοινού μετώπου. Όσο η δημοτική αρχή δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν πείθει την κοινωνία ότι διαπραγματεύεται για το καλό της, είναι ανήμπορη να ηγηθεί κρίσιμων πρωτοβουλιών. Πρέπει να φύγει από τα χέρια της ο συγκεκριμένος ρόλος.

Εγκλωβισμός

Δεν διαθέτει την ψυχική ηρεμία να διαπιστώσει ότι οι κινήσεις της στέρησαν από την ίδια λύσεις. Η επιμονή στην άποψη «ναι στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. σε ενιαία δομή» (εκτός ΒΙΑΛ, αφού δεν θέλει να ακολουθήσει την πρόταση της αντιπολίτευσης) την οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο. Όταν έρχεται η ώρα να ερωτηθεί «που;» αρχίζει ο γλωσσοδέτης. Καίει το δικό της χαρτί του ΧΑΔΑ, ισχυριζόμενη ότι δεν αποδέχεται τη ΒΙΑΛ γιατί την απορρίπτουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αστυνομίας, την ώρα που η Αστυνομία απορρίπτει κάθε πιθανή εναλλακτική εφικτή λύση. Συνεχίζει να καθοδηγείται από τις εμπνευσμένες ιδέες των αμίλητων «κοκορακιών» της και βγάζει η ίδια τα μάτια της, θέτοντας ευθέως ζήτημα ικανότητας καθοδήγησης του τόπου σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση.

Η δημοτική αρχή έχει χάσει τον έλεγχο. Για να τον επανακτήσει και να διαχειριστεί την κρισιμότητα των στιγμών οφείλει να ταπεινωθεί. Θα της επιτρέψει ο ασίγαστος εγωϊσμός της να θέσει υπεράνω όλων το συμφέρον του τόπου για να σταθούν δίπλα της, θεσμικά, όλοι οι Χιώτες; Δύσκολο... 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ