24.5.2017 10:49

Γραφειοκρατίας εγκώμιο με την παραχώρηση των παραλιών

Λίγες ημέρες πριν τον Ιούνιο το Υπουργείο άλλαξε αιφνιδιαστικά την εγκύκλιο παραχώρησής τους από τους Δήμους

Με τον κίνδυνο να μείνουν οι παραλίες αναξιοποίητες και μη ελκυστικές για τους λουόμενους ζουν τις τελευταίες μέρες στον Δήμο Χίου, μετά την αιφνιδιαστική και χωρίς καμία χρηστική σκοπιμότητα απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει την εγκύκλιο για την παραχώρησή τους.

Η είδηση έφθασε στο Δήμο λίγο πριν δοθεί η εκκίνηση για την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών παραχώρησης των παραλίων από τη Μονομετοχική Εταιρία Ακινήτων σε ιδιώτες, η οποία από φέτος θα είχε χρονική διάρκεια μίσθωσης 3 έτη και επομένως μεγαλύτερα έσοδα για την Εταιρία.

Όλα ωστόσο κατεδαφίστηκαν, καθώς το Υπουργείο με τις απαράδεκτες ενέργειές του αλλάζει τη διαδικασία και την παραχωρεί στην γραφειοκρατία και την αβεβαιότητα, ελάχιστα πριν δοθεί η εκκίνηση της καλοκαιρινής σεζόν. .

Στους Δήμους οι διαγωνισμοί

Η εγκύκλιος δεν επιτρέπει στους Δήμους να παραχωρήσουν τη διαχείριση των παραλιών τους στις κατά τόπους δημοτικές εταιρίες ακινήτων που κινούνταν με γρήγορες διαδικασίες, αλλά ζητά, άνευ λόγου, τους διαγωνισμούς να πραγματοποιήσουν οι υπηρεσίες των Δήμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χρόνους και τη γραφειοκρατία που απαιτείται.

Παράλληλα με μία  «ντρίπλα», διευκρινίζει ότι, εφόσον οι Δήμοι παραχωρήσουν τις παραλίες σε Εταιρίες Ακινήτων, αυτές έχουν και την υποχρέωση για τη λειτουργία τους, μετατρέποντας τη Μονομετοχική του Δήμου Χίου σε μία τέτοια εξέλιξη σε ... ιδιώτη διαχειριστή παραλιών.

Ο αναβρασμός δε που έχει προκύψει σε όλη την Ελλάδα είναι μεγάλος, ιδιαίτερα σε Δήμους όπως ο δικός μας, που σε λίγες μέρες ξεκίναγε τη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης. Σε παρόμοια κατάσταση όμως, ένα βήμα πριν τον διαγωνισμό, βρίσκονταν και η Σαντορίνη, όπου εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις κατά της άστοχης υπουργικής απόφασης.

Οι επαφές ανάμεσα στους Δήμου Χίου και Σαντορίνης αλλά και αλλού είναι πιο συντονισμένες, σε μία προσπάθεια να καμφθούν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν και έστω υπό τις υπηρεσίες των Δήμων να τρέξουν οι διαδικασίες και να μη χαθεί η σεζόν.

Τάχιστα από το Δήμο ο διαγωνισμός

Ο πρόεδρος της Μονομετοχικής του Δήμου Χίου, Γ. Καραμανής, έδειξε αιφνιδιασμένος από την απόφαση. «Για πρώτη φορά είχαμε ξεκινήσει από τον χειμώνα την προετοιμασία για να μην χαθεί χρόνος, αφού η μίσθωση θα αφορούσε σε τριετή παραχώρηση. Η τροπολογία μας αποσυντόνισε προς στιγμή, όμως γρήγορα και επειδή η γραφειοκρατική προετοιμασία είχε γίνει παραχωρήσαμε όλη τη δουλειά που είχε ξεκινήσει η Μονομετοχική στις υπηρεσίες του Δήμου, για να τρέξουν και να μην χαθεί χρόνος», αναφέρει στον «π».

Η Μονομετοχική με πρόχειρους υπολογισμούς είχε έσοδα περίπου 70.000 ευρώ από τις παραχωρήσεις των παραλιών, ενώ φέτος το ποσό προβλέπονταν αρκετά μεγαλύτερο. «Στη Σαντορίνη οι μισθώσεις αφορούν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Φανταστείτε εκεί ποια κατάσταση επικρατεί. Οι άνθρωποι έχουν τρελαθεί. Παρόλα αυτά είμαστε έτοιμοι και θέλω να πιστεύουμε ότι ακόμη και μέσω του Δήμου καθυστερήσεις δεν θα υπάρξουν. Θα είμαστε έτοιμοι», αισιοδοξεί.

Σε περίπτωση πάντως που ο Δήμος δεν προλάβει να μισθώσει τις παραλίες μέχρι 23 Ιουνίου, αυτές παραχωρούνται αμέσως μετά στην Κτηματική Υπηρεσία που συνεχίζει τη διαδικασία.   

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ