27.7.2017 12:00

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΜΠΑΡΗΣ (1930 – 2017) Ο μακροβιότερος μεταπολιτευτικός δήμαρχος

Επιλέχθηκε δήμαρχος από τους Χιώτες (1982-1994) σε μια χρονική περίοδο χειραφέτησης της ίδιας της Αυτοδιοίκησης. Όταν ο δήμαρχος ήταν περισσότερο τίτλος τιμής, παρά προσδιοριστικός τίτλος αιρετού απ’ τον οποίο είχε κανείς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ο Γιάννης Μπουμπάρης έχτισε, κυριολεκτικά, τον τότε Δήμο της πρωτεύουσας και με το συγκερασμό ευαισθησίας, αυστηρότητας και αφοσίωσης έδωσε οντότητα στην ιδιότητα του δημάρχου.

Χθες, σε ηλικία 87 χρόνων ο, επί τρεις τετραετίες δήμαρχος Χίου, έφυγε από τη ζωή, σκορπίζοντας στη θλίψη τους πολυάριθμους συνεργάτες του κι όσους εκτίμησαν την εντιμότητα και το ήθος που άφησε ως πολιτική παρακαταθήκη.

Από το Ζυφιά

Ο Γιάννης Μπουμπάρης γεννήθηκε το 1930 στο Ζυφιά. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε για σειρά ετών το επάγγελμα του οδοντιάτρου.Ασχολήθηκε με τα κοινά από τα φοιτητικά του χρόνια. Ενεργή ανάμειξη με τα κοινά δοκίμασε ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος το 1959 με το συνδυασμό του δημάρχου Παντελή Πατελίδα. Σε αυτοδιοικητικό ρόλο επέστρεψε μετά την πτώση της Χούντας, το 1974, ως μέλος της τότε υπηρεσιακής δημοτικής αρχής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ στη Χίο και υποψήφιος Βουλευτής στις εκλογές του 1977 και του 1981.

Την εκλογή που του στέρησαν οι συμπατριώτες του τα πρώιμα πολιτικά του χρόνια του την χάρισαν το 1982 εκλέγοντας τον δήμαρχο Χίου, επικεφαλής μάλιστα ανεξάρτητου συνδυασμού που υποστήριξε μόνο το τότε ΚΚΕ εσωτερικού. Επανεξελέγη το 1986 και το 1990, με διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό. Υπήρξε ο μακροβιότερος δήμαρχος Χίου μετά τη Μεταπολίτευση, επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Συνέλευση Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CPRM).

Ήταν υποψήφιος νομάρχης Χίου στις εκλογές του 1994 και του 1998, όταν ηττήθηκε από τον αντίπαλο του Γ. Καλουτά. Μετά το 1998 αποσύρθηκε από την τοπική πολιτική σκηνή, παραμένοντας ωστόσο ενεργός πολίτης, με καίριες παρεμβάσεις σε ζητήματα που απασχολούσαν το νησί.

Για την προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε τιμηθεί το 2003 με το Μετάλλιο της πόλης της Χίου κατά τη διάρκεια ειδικής τιμητική εκδήλωσης. Ήταν παντρεμένος με την Αθηνά Μαρτάκη και πατέρας δυο γιών, του Παντελή και του Νίκου.

 ΕΙΠΑΝ

ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΜΠΟΥΜΠΑΡΗ

 

ΕΛ. ΤΣΟΥΡΗ

«Στον Γιάννη Μπουμπάρη δεν είπα ποτέ «ευχαριστώ» για τα πολλά χρόνια κοινής πορείας, για όσα με τον τρόπο του με δίδαξε, για όσα προσέφερε στον τόπο, γιατί δεν το χρειαζόταν.
Ούτε του άρεσαν οι αποχαιρετισμοί.
Εκείνο που ήθελε ήταν το έργο του να αυγατίσει, τις αξίες του να ριζώσουν, το ήθος και η αξιοπρέπειά του να γίνουν παράδειγμα και τρόπος ζωής για τους νεότερους.
Η Χίος είναι φτωχότερη, χωρίς την παρουσία σου, Δήμαρχε, είναι, όμως, πλουσιότερη, με όσα της κληροδότησες. Γι αυτό και θα σε θυμόμαστε, με εκτίμηση και σεβασμό.»

 

ΓΡ. ΑΛΟΙΜΟΝΟΥ

«Ο άνθρωπος που έφτιαξε το Δήμο Χίου, τον οργάνωσε και τον στελέχωσε με άξια στελέχη. Ο πολιτικός. Ο άνθρωπος. Ήταν τιμή μου που τον γνώρισα! Ήταν τιμή να με επισκέπτεται στο γραφείο και να κουβεντιάζει μαζί μου με τις ώρες. Ήταν τιμή το κάθε μπράβο, που μου έλεγε όταν έκανα ή έγραφα κάτι καλό.
Καλό σεργιάνι στους ουρανούς, Δήμαρχε!»

 

ΑΝΤ. ΜΠΟΥΜΠΑΡΗΣ

«Ο Γιάννης Μπουμπάρης ήταν ο άνθρωπος που ήθελε με κάθε τρόπο να κάνει κάτι για τον τόπο του. Αφιέρωσε πάρα πολύ χρόνο για τον Δήμο και τους δημότες. Είχε βέβαια ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σαν δήμαρχος. Για να πετύχει ένα δύσκολο έργο έκανε υποχωρήσεις, τις οποίες κάποιοι δέχονται και κάποιοι άλλοι όχι. Είχε εμπιστοσύνη στο προσωπικό του Δήμου, γιατί για να πετύχεις πρέπει να εμπιστευτείς τους ανθρώπους που συνεργάζεσαι. Ήταν ένας εντιμότατος άνθρωπος, που εργάστηκε μόνο για το καλό του τόπου. Δυστυχώς σήμερα δεν έχει αποδειχθεί να υπάρχει κάποιος που να έχει αυτό το αγνό πάθος για τον τόπο του. Δεν υπάρχει αυτός ο άνθρωπος που θα παρακάμψει φιλίες και συμφέροντα για το νησί.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ