8.7.2024 13:19

Γιάννης Μαλαφής: «Ενημέρωση και διαβούλευση πριν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Αντιμονίου» (Video)

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τα μεταλλεία αντιμονίου του Κεράμου

Τις θέσεις και τις ανησυχίες του σχετικά με τον επικείμενο διεθνή διαγωνισμό που πρόκειται να διεξάγει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αντιμονίου στον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο της Χίου και συγκεκριμένα στο χωριό Κέραμος, εξέφρασε μέσα από δηλώσεις του στον «Π» ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής.

Σε συνέντευξή του, τόνισε την ανάγκη για διαβούλευση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο κ. Μαλαφής ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί πλήρη ενημέρωση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις αποφάσεις που αφορούν τον μεταλλευτικό χώρο. Ζήτησε την πραγματοποίηση ειδικής συνάντησης για την παρουσίαση και διαβούλευση των σχεδίων εκμετάλλευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διατυπώσουν προτάσεις.

Πέραν της εξόρυξης αντιμονίου, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την ανάπτυξη της περιοχής, όπως η προώθηση της γεωθερμίας και άλλων έργων που σχετίζονται με την ενέργεια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη παροχής φθηνής ενέργειας στους αγρότες της περιοχής, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των καλλιεργειών τους.

Ο κ. Μαλαφής ανακοίνωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις σχετικά με το σχέδιο εκμετάλλευσης του μεταλλευτικού χώρου και υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του Συμβουλίου είναι απαραίτητη για την εκπροσώπηση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας και την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Απόλλων», ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η Χίος είναι η μοναδική περιοχή από το Βόρειο Αιγαίο που έχει υποβάλει πρόταση και βρίσκεται σε αναμονή για την έγκριση και υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο θα επιφέρει ενεργειακή ελάφρυνση για την περιοχή.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την περιοχή της Αμανής, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά δημογραφικά προβλήματα και έχει ανάγκη από ειδικές πολιτικές για την αναστροφή της αραιοκατοίκησης. Ο κ. Μαλαφής ανέφερε ότι έχουν γίνει συζητήσεις για τη διαμόρφωση ενός εξειδικευμένου προγράμματος ανάπτυξης, το οποίο θα συνοδεύεται από επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ