11.5.2017 10:59

Γερμανικό σχέδιο παραγωγής ενέργειας από την καύση των σκουπιδιών μας

ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Έναν προχωρημένο σχεδιασμό παραγωγικής εκμετάλλευσης των απορριμμάτων του νησιού μας, με διττό στόχο, αποκάλυψε, άθελα της, η χθεσινή συνάντηση του βουλευτή Νότη Μηταράκη με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ. Hans-Joachim Fuchtel.

Η δημοτική αρχή έχει προτείνει την εφαρμογή του επιτυχημένου μοντέλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση απορριμμάτων που έχουν περάσει το στάδιο της κομποστοποίησης, όπως εφαρμόζεται σε Γερμανικούς Δήμους, για πρώτη φορά σε νησιωτική περιοχή της νότιας Ευρώπης.

Για την επίτευξη του στόχου προσωπικά ο Μαν. Βουρνούς έχει συμμετάσχει σε διασκέψεις της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας, ενώ εκπρόσωποι του Δήμου Χίου και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ, Σωκ. Συριώδης και ο πρώην ειδικός συνεργάτης Δημ. Τσούχλης είχαν μεταβεί στη Γερμανία για να παρακολουθήσουν από κοντά τη λειτουργία αντίστοιχων εργοστασίων.

Επέκταση του χρόνου ζωής

Στο Δήμο Χίου αναγνωρίζουν ότι η ποσότητα των απορριμμάτων του νησιού δεν αιτιολογεί οικονομικά μια τέτοιου είδους επένδυση. Ωστόσο συνάδει με το στόχο μείωσης των ρυπογόνων μορφών ενέργειας στα ελληνικά νησιά και πρωτίστως μειώνει δραματικά τα υπολείμματα που καταλήγουν σήμερα στο ΧΥΤΑ, οπότε του δίνει μεγαλύτερα όρια αντοχής.

Υπενθυμίζεται ότι με τα σημερινά δεδομένα, εφόσον στον ΧΥΤΑ συνεχίσουν να καταλήγουν οι ίδιες ποσότητες απορριμμάτων, σε 10 χρόνια θα είναι απαραίτητη η εξεύρεση νέου χώρου. Με την κομποστοποίηση ενδεχόμενα το προσδόκιμο αντοχής του να διπλασιαστεί, ενώ με την καύση των απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας ίσως να μην απαιτηθεί αναζήτηση εναλλακτικού χώρου στον αιώνα που διανύουμε. 

Συνέχιση των επαφών

Προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι λεπτομέρειες ώστε ο Δήμος της Χίου να αποτελέσει το πρότυπο εφαρμογής του μοντέλου παραγωγής ενέργειας από την καύση των απορριμμάτων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές επαφές, που από τη δημοτική αρχή κρατήθηκαν μέχρι τώρα κρυφές.

Εκπρόσωποι της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας επισκέφθηκαν μάλιστα και τη Χίο κι είχαν εκτενή συνεργασία με το Μαν. Βουρνού και το επιτελείο του. «Στο Δήμο Χίου γίνονται κινήσεις σε πολλά επίπεδα. Δεν κρίνουμε πάντοτε ότι είναι ανακοινώσιμες. Πρώτα χρειάζεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών, να αναληφθούν δεσμεύσεις και αργότερα να δημοσιοποιηθεί ό,τι είναι απαραίτητο», εξήγησε ο Μαν. Βουρνούς τους λόγους για τους οποίους η δημοτική αρχή δεν έχει αποκαλύψει κάτι μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ο δήμαρχος έχει προγραμματίσει νέα επίσκεψη στη Γερμανία σε περίπου ένα μήνα από τώρα για να σχηματίσει και ο ίδιος άποψη για τη λειτουργία αντίστοιχων μονάδων. 

Ποια είναι η Ελληνογερμανική Συνεργασία

 Ένα διμερές ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2013 είναι η Ελληνογερμανική Συνεργασία. Στόχους έχει την ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ της επιστήμης και της αγοράς στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, την υποστήριξη των νέων επιστημόνων και στις δύο χώρες και την επέκταση των συνεργειών με τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η συνεργασία είναι ανάμεσα στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) και τη Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με δέσμευση των δύο χωρών να διαθέσουν από 9 εκατομμύρια ευρώ η καθεμία μέχρι το τέλος του 2018.

Στο πλαίσιο της νέας προκήρυξης του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν στους τομείς της υγείας, της βιο-οικονομίας, της ενέργειας, των υλικών, των βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής (KETs) καθώς και σε διεπιστημονική συνεργασία στους τομείς των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, πολιτισμού και τουρισμού.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ: Να κινήσει την εν εξελίξει πρωτοβουλία του Δήμου Χίου είχε στόχο η χθεσινή συνάντηση του Ν. Μηταράκη με τον κ. Φούχτελ.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ