17.7.2017 10:15

Ευρύ διάλογο για το μέλλον των Περιφερειών ζητούν οι Αντιπεριφερειάρχες

Παρέμβαση από 41 συνολικά Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες από όλη τη χώρα γίνεται με κείμενο θέσεων – προτάσεων προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος των προτάσεων είναι η ενδυνάμωση των θεσμών περιφερειακής αυτοδιοίκησης και των περιφερειακών ενοτήτων, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η διασφάλιση ότι τα κέντρα λήψης των αποφάσεων θα βρίσκονται κοντά στον πολίτη.

Επίσης κατατίθεται δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για τη θεσμική αναδιάρθρωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ειδική αναφορά γίνεται στις νησιωτικές περιφέρειες και στις ιδιαιτερότητές τους.   

«Αναδιοργάνωση των Περιφερειών της χώρας λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και το ρόλο της ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης. Χωρίς ισχυρές Περιφερειακές Ενότητες (Νομαρχίες) δεν μπορούν να υπάρξουν ισχυρές Περιφέρειες και χωρίς ισχυρές Περιφέρειες δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή χώρα. Η ιστορική παθογένεια του πολιτικού, διοικητικού και οικονομικού συγκεντρωτισμού της χώρας μας όχι μόνο δεν μας προφύλαξε από την χρεοκοπία αλλά αποτέλεσε και μια από τις βασικές αιτίες της.» τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Καλούμε την κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε ευρύ και ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη νέα θεσμική συγκρότηση των Περιφερειών, μεριμνώντας ιδιαίτερα και για το κρίσιμο ζήτημα της ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης που αγγίζει τόσο το ρόλο συνολικά των Περιφερειών όσο και τον συντονισμό και την παραγωγή δημόσιων υπηρεσιών ανά Περιφερειακή Ενότητα. Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρές Περιφέρειες και οι Περιφέρειες από ισχυρές Περιφερειακές Ενότητες καταλήγει το κείμενο. 

Μεταξύ των υπογραφόντων το Κείμενο Παρέμβασης είναι και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Στ. Κάρμαντζης.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ