Αυτοδιοίκηση

10/2/18 15:43

τελ. ενημ.: 20/2/18 19:27

Εξώδικο και στο βάθος μήνυση και αγωγή στον Γ. Μουζάλα

Όσο ανεπιθύμητη είναι η Χρυσή Αυγή άλλο τόσο είναι και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Να ανακαλέσει άμεσα τα όσα είπε κατά τη διάρκεια Κοινοβουλευτικού Ελέγχου το μεσημέρι της Παρασκευής, περί αγοράς της ΒΙ.ΑΛ. και καταβολή τιμήματος 750.000 ευρώ θα ζητήσει με εξώδικό του προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα έπειτα από ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Οικονομικής Επιτροπής ο Δήμος Χίου, επιφυλασσόμενος ταυτόχρονα να καταθέσει μήνυση και αγωγή.  

Ουδέποτε αγοράστηκε η ΒΙ.ΑΛ.

Μέσα σε κλίμα σύμπνοιας αντιπολίτευση και συμπολίτευση αντέκρουσαν τα όσα είπε από το μικρόφωνο της Βουλής ο κ. Μουζάλας χαρακτηρίζοντάς τον ως άσχετο και ανίκανο να προσφέρει πλέον στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, ειδικότερα σε ότι αφορά στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Μιλώντας με έγγραφα στα χέρια, ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς διέψευσε τον Υπουργό λέγοντας ότι η ΒΙ.ΑΛ. παραχωρήθηκε δωρεάν στο Υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στεγασμένου χώρου για την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

«Αρχικά η σκέψη που διατυπώθηκε ήταν η καταβολή ενοικίου από την πλευρά του Υπουργείου. Στη συνέχεια όμως ο κ. Μουζάλας μας ρώτησε εάν προτιμούμε το ενοίκιο ή την καταβολή ενός ποσού της τάξεως των 200.000 ευρώ. Επειδή από το ενοίκιο θα λαμβάναμε περί τις 30 ή 40.000 ευρώ τον χρόνο προτιμήσαμε το συγκεκριμένο ποσό, χωρίς όμως να γίνεται λόγος για αγορά της ΒΙ.ΑΛ.. Το συμβόλαιο παραχώρησης λέει ότι αυτή γίνεται δωρεάν», ανέφερε ο κ. Δήμαρχος.

Τόσα πήραμε…

Εστιάζοντας στις συνολικές επιχορηγήσεις του Υπουργείου ο Μ. Βουρνούς επεσήμανε ότι ο Δήμος Χίου έλαβε ως έκτακτες επιχορηγήσεις για την διαχείριση του προσφυγικού το ποσό των 650.000 ευρώ συνολικά και συγκεκριμένα:

  • Με Υπουργική Απόφαση της 2ας Δεκεμβρίου 2015, 250.000 ευρώ τα οποία εισπράχθηκαν στις 23.12.2015.
  • Ακολουθεί ένα άλλο ΦΕΚ στις 23.12.2015 που έδινε στον Δήμο Χίου 200.000 ευρώ, χρήματα τα οποία ουδέποτε εισέπραξε ο Δήμος .
  • Στις 22 Φεβρουαρίου 2016, το Υπουργείο δημοσιεύει απόφαση και αντίστοιχο ΦΕΚ στις 2 Μαρτίου 2016 με το οποίο δίνονται 200.000 ευρώ στον Δήμο και εισπράττονται με γραμμάτιο στις 20 Απριλίου 2016.  
  •  Τέλος με Υπουργική απόφαση στις 30 Νοεμβρίου 2016 επιχορηγείται ο Δήμος με 200.000 ευρώ, απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 12 Δεκεμβρίου 2016.

«Από αυτές τις αποφάσεις ο Δήμος της Χίου πήρε 650.000 ευρώ, ο Δήμος της Λέσβου κάτι λιγότερο από 1 εκ. ευρώ, η Σάμος έχει λάβει 440.000 ευρώ, η Κως 100.000 ευρώ, η Λέρος 40.000 ευρώ, η Ειδομένη 100.000 ευρώ και 200.000 ευρώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η ερώτηση λοιπόν είναι μία και σαφής. Που είναι κύριε Υπουργέ τα 750.000 ευρώ που δώσατε στον Δήμο της Χίου για την παραχώρηση της ΒΙ.ΑΛ.;», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.

Απ. Τζιώτης: «Μας έχει στοχοποιήσει ως νησί»

Σκληρή κριτική στον Γιάννη Μουζάλα άσκησε ο αντιδήμαρχος Απ. Τζιώτης κατηγορώντας τον υπουργό ότι έχει στοχοποιήσει τη Χίο. «Το μόνο που κάνει με αυτές τις δηλώσεις είναι να δημιουργεί διχαστικά φαινόμενα στην κοινωνία της Χίου. Το Υπουργείο είναι υπό διάλυση και δεν το έχει καταλάβει. Είναι ένας ανάλγητος άνθρωπος που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στα νησιά και στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Είναι γεγονός ότι έχει πει ψέματα και θα ξαναπεί κι άλλα στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Τζιώτης.

Στ. Καμπούρης: «Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον Μουζάλα»

Σύμπνοια όλων των μελών της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε από την πλευρά του ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Στ. Καμπούρη, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει ο Δήμος να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα απέναντι «σε μία ανάλγητη κυβέρνηση και έναν ανάλγητο Υπουργό». «Εμείς δεν έχουν αισθήματα ούτε ξενοφοβίας ούτε ρατσισμού και το έχουμε αποδείξει. Δεν δεχόμαστε συνεπώς να μας κουνά το δάχτυλο ο κ. Μουζάλας», ανέφερε.

Γ. Παπαδόπουλος: «Όσο ανεπιθύμητη είναι η Χρυσή Αυγή, άλλο τόσο είναι και ο Γ. Μουζάλας»

Σημαντική υπήρξε και η παρέμβαση του αντιδημάρχου Γ. Παπαδόπουλου που πρότεινε ο Δήμος να αποκηρύξει τον Γ. Μουζάλα ως ανεπιθύμητο για το νησί πρόσωπο. «Όπως αποκηρύξαμε τις φασιστικές λογικές καταδικάζοντας την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο νησί, θα πρέπει το ίδιο να κάνουμε και με την περίπτωση αυτού του ανθρώπου», τόνισε.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

Τελικά με ομόφωνη απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή θα αποστείλει εξώδικο στον Γιάννη Μουζάλα με το οποίο θα τον καλεί να ανακαλέσει μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις ανακρίβειες τις οποίες έχει πει. «Να γνωστοποιήσει επίσης, αυτό το ζήτημα στα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στον κύριο Πρωθυπουργό και στην ΚΕΔΕ – αφού είναι η πολλοστή φορά που στοχοποιείται ο Δήμος της Χίου και ο Δήμαρχος. Σε αντίθετη περίπτωση, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένδικα μέτρα», αναφέρει αναλυτικά η απόφαση.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση