23.3.2017 12:18

Έχουμε κάνει τη Χίο αποικία των Μ.Κ.Ο. [ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΚΦΡΑΖΕΙ τη μέση αντίληψη. Για αυτό επιβλήθηκε σχεδόν μια δεκαετία στο πολιτικό μας στερέωμα. Για πρώτη φορά από θέση αντιπολίτευσης ο ΠΟΛ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ σε μια συνέντευξη για όλους και για όλα.

Το προσφυγικό απομυζά πολλές από τις δυνάμεις της δημοτικής αρχής. Πώς το βλέπετε να εξελίσσεται στο επόμενο διάστημα;

Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι όσο πιο πολύ εμπλέκεσαι με το προσφυγικό τόσο πιο πολλά προβλήματα δημιουργείς στο συνδυασμό σου, στις δημοτικές υπηρεσίες, γενικά στο νησί.

Πιστεύω ότι ο Δήμος δεν έχει καμιά δουλειά. Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παίρνει τα λεφτά, η κυβέρνηση και σε δεύτερο βαθμό η Περιφέρεια να αναλάβουν.

Μ.Κ.Ο. έγινε η Μονομετοχική

Έχουμε όμως μια κυβέρνηση που αρνείται να αναλάβει την ευθύνη…

Επειδή η κυβέρνηση αποποιείται των πάντων, έχει αφήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ασχολείται με το προσφυγικό και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Ο Δήμος έχει μετατρέψει τη Μονομετοχική σε Μ.Κ.Ο. για να μπορεί να προσλαμβάνει κόσμο και να παίρνει χρήματα, να λειτουργεί τη Σούδα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να στοχοποιεί την Αυτοδιοίκηση. Ξέρουν όλοι πια ότι ο Δήμος Χίου ταυτίζεται με το προσφυγικό, παίρνει χρήματα, άρα πρέπει να το διαχειριστεί με όλες τις αναταράξεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στη Σούδα, στο Βροντάδο και στη ΒΙΑΛ.

Αν ο Δήμος έμενε μακριά από την υπόθεση θα ήταν πιο ωφελημένοι η δημοτική αρχή και ο δημότης;

Ο Δήμος έχασε το παιχνίδι όταν με τις μεγάλες προσφυγικές ροές μετατράπηκε η πλατεία και ο κήπος της Χίου σε κατασκηνωτικό κέντρο. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να επιβάλλει στην κυβέρνηση να μαζευτούν σε συγκεκριμένο σημείο και έκτοτε να ασχοληθεί με το πως θα απομακρυνθούν από το νησί.

Είναι λάθος να συζητάμε για καινούργιο hot spot, είναι λάθος να ασχολούμαστε με μόνιμες εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία.

Έπρεπε να μην ανακατευτεί καθόλου με το προσφυγικό κι αυτή ήταν η πρόταση μας. Εμάς μας ενδιέφερε να μην μένουν μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί για πολλούς και διάφορους λόγους, με κυρίαρχο ότι είμαστε μια παραμεθόριος περιοχή. Δεν μπορεί εδώ να μαζεύονται μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Το να εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες σήμερα στη Χίο είναι μαρτύριο για όλους.

Κανένα καινούργιο hot spot

Υπάρχει η πληροφορία ότι η Διαπαραταξιακή Επιτροπή τείνει να επαναπροτείνει τον ΧΑΔΑ ως νέο χώρο εγκατάστασης προσφύγων. Θα σας βρει σύμφωνο μια τέτοια πρόταση;

Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι στη Χίο δεν προτείνουμε χώρους για να αναπτυχθούν νέοι χώροι φιλοξενίας. Αυτή τη στιγμή η Χίος έχει τους πιο πολλούς πρόσφυγες ακόμη κι από τη Μυτιλήνη. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Κυκλοφορείς το βράδυ και στους δέκα που συναντάς οι πέντε είναι μετανάστες. Αλλοιώνεται πληθυσμιακά το νησί, υποφέρει τουριστικά, διασαλεύεται η κοινωνική συνοχή.

Υπάρχει μια ανασφάλεια στον κόσμο, αν μη τι άλλο κουράστηκε κι ενώ στην αρχή ήταν υπομονετικός, τώρα έχει χάσει την ψυχραιμία του. Πρέπει το πρόβλημα να το λύσει το κράτος.

Αυτά που θα συμβούν τα επόμενα χρόνια, εμένα με τρομάζουν. Με τη ρευστότητα που υπάρχει στη Μ. Ανατολή και με τα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας και τα παιχνίδια που παίζονται με την Ε.Ε., εμείς θα είμαστε το κομμάτι της Ελλάδας που θα υποφέρει περισσότερο. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας. Κανένα καινούργιο hot spot, μετακίνηση των προσφύγων κι αν μη τι άλλο, αφού τους φιλοξενούμε, ας δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες.

Ωραία τα λέμε αλλά τα λέμε μόνοι μας. Το αίτημα για αποσυμφόρηση μένει στα λόγια. Όταν βρίσκουμε τείχος μπροστά τι πρέπει να κάνουμε;

Να πιέσουμε την ανύπαρκτη κυβέρνηση, με διάφορους τρόπους, για να μείνουν στη Χίο εκείνοι που της αναλογούν. Υπάρχουν τρόποι να πιέσουμε, εκλογές έρχονται και το μεταναστευτικό θα είναι στην αιχμή του δόρατος. Να δούμε και το  ρόλο των ΜΚΟ. Έχουμε γίνει στη Χίο κράτος αποικία των ΜΚΟ. Αν δεν πάρουμε απόφαση να τις ελέγξουμε και κάποιες να φύγουν, όσο περνούν τα χρόνια η Χίος και τα νησιά θα είναι περιοχές όπου θα έχουν ασυλία οι ΜΚΟ και θα δρουν ανεξέλεγκτα. Για πέντε - δέκα επαγγελματίες που νοικιάζουν κάποιο χώρο ή για κάποιες δεκάδες παιδιά που βρίσκουν δουλειά θα αφήνουμε ανεξέλεγκτη τη δράση των ΜΚΟ;

Ο ρουκετοπόλεμος

Θα γίνει ο ρουκετοπόλεμος;

Για να γίνει ο ρουκετοπόλεμος τα προηγούμενα χρόνια πάρθηκαν έγκαιρα αποφάσεις. Οι σύμβουλοι του Βροντάδου ερχόταν σε επαφή έγκαιρα και δεν έφταναν την τελευταία στιγμή να εξαρτιόμαστε από τον καθένα.

Πέρσι δεν έγινε ο ρουκετοπόλεμος κι ήταν όλοι δυσαρεστημένοι. Έστειλαν να βάλουν τα σύρματα και έσπασαν 200 κεραμίδες πάνω στα σπίτια. Αυτοί πώς θα συγκατατεθούν, αφού δεν έγινε ο ρουκετοπόλεμος κι έσπασαν οι κεραμίδες από αστοχίες των εργολάβων;

Και πάνω από όλα, από τη στιγμή που έχεις χρήματα από την αύξηση των ανταποδοτικών, χρηματοδότησε τους Συλλόγους, κάνε μια αναμόρφωση και δώσε τους χρήματα να μπορούν να σταθούν.

Ο Τσακός κι ο Κέφης

Υπηρεσιακά συνεργαστήκατε με κάποια πρόσωπα που είχαν θέσεις κλειδιά. Λ. Τσακός είναι πλέον γενικός γραμματέας στον Δήμο. Αντ. Κέφης πρόεδρος στο Λιμενικό Ταμείο.

Τα τρία αυτά χρόνια βλέπουμε μια συνεχή αλλαγή προσώπων. Δεν μπορούν να καταλήξουν ούτε σε συνεργάτες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια συνοχή στη διοίκηση και περιστασιακά φτάνουν στο αδιέξοδο και πρέπει να βρουν στελεχιακό δυναμικό να συνεργαστούν.

Όταν ήμουν δήμαρχος ο Λ. Τσακός έγινε προϊστάμενος. Ο άνθρωπος ήταν παραγωγικός, πήγε στη Μυτιλήνη έφερε χρήματα, ολοκλήρωσε μελέτες. Φτάσαμε σε ένα σημείο να απαξιώνει συνεχώς ο κ. Παπαλάνης τον Λ. Τσακό που ήταν ο προηγούμενος προϊστάμενος του και τώρα να είναι ο κ. Τσακός ένας από αυτούς που ελέγχει τον Παπαλάνη. Φτάσαμε στο σημείο από 25 δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής να μην υπάρχει ένας να αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο, μονάχα έκαναν πρόταση σε έναν συνταξιούχο υπάλληλο όπως ο Αντ. Κέφης.

Κατανοητές οι φιλοδοξίες

Η συνοχή του δικού σας συνδυασμού;

Στον συνδυασμό μας υπάρχουν και άνθρωποι που είναι φιλόδοξοι. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν να εξελιχθούν και να ηγηθούν. Τους είπα πως από εμένα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν αποφασίσουμε να μην ηγηθώ ή να μην υπάρχει ένα ευρύτερο σχήμα κι από άλλες δυνάμεις, κάποια στιγμή θα αποφασίσουμε ποιος θα ηγηθεί. Εκδηλώνονται ενδιάμεσα με διάφορους τρόπους τέτοιες επιθυμίες. Είναι κατανοητές. Η παρουσία μου εκεί καταπραΰνει τα πράγματα και πορευόμαστε.

Κυβέρνηση τεχνοκρατών

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κάποιοι ανέμεναν ότι θα έπρεπε να παίρνει μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρεστημένων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αν εμπλουτιστεί με το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ και με άλλα στελέχη της κεντροαριστεράς, θα πάει καλά. Ο κόσμος μέρα με τη μέρα απογοητεύεται από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κεντροαριστεροί δεν θα πάνε στη ΝΔ θα πάνε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Πρέπει να βγει η πρόεδρος ή αν εκλεγεί από τη βάση ένα καινούργιο άτομο, να αναδείξει ότι για ό,τι στραβό και κουτσό δεν έφταιξε το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν κι άλλοι που δημιούργησαν προβλήματα με τα ελλείμματα.

Κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε τάξη στον τόπο μας, να πάψουμε να ζούμε με δανεικά . Κάποια στιγμή όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουμε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Δεν μπορούμε 7 χρόνια τώρα να είμαστε σε μνημόνια. Ο κόσμος κοντεύει να τρελαθεί. Ας κάτσουμε δυο χρόνια να δουλέψουμε όλοι μαζί, όπως τα άλλα κράτη, χωρίς να σκεφτούμε το πολιτικό κόστος. Όλα αυτά θα τα κάνει μια κυβέρνησης τεχνοκρατών που δεν θα αναλογίζεται το πολιτικό κόστος.

Φέρνει απλή αναλογική ο ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συμφωνείτε;

Δεν θα λειτουργήσει καθόλου. Ο συνδυασμός μου πήρε 44% από την πρώτη Κυριακή, θα έβγαζε τη μερίδα του λέοντος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα είχαμε μια δημοτική αρχή με δήμαρχο Βουρνού και την αντιπολίτευση να έχει την πλειοψηφία. Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τίποτα.

Είναι λίγοι για να διοικήσουν τον τόπο

Σας είδα να απλώνετε χείρα συνεργασίας στις αλλαγές των Νομικών προσώπων. Πώς τις κρίνετε;

Ποτέ δεν εναντιώνομαι για θέματα τοπικά. Μου λένε πολλοί «γιατί δεν τους κάνεις αντιπολίτευση;» Ο λόγος που δεν κάνω αντιπολίτευση είναι γιατί αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν από το πουθενά να διοικήσουν έναν τόπο, με έλλειψη εμπειρίας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα και το στελεχιακό δυναμικό να ανταπεξέλθουν. Έγινε ό,τι έγινε, πιστεύω ότι περιστασιακά κέρδισαν τότε και περιστασιακά βρέθηκαν εκεί πάνω. Ας τους κρίνει η κοινωνία. Τρία χρόνια μετά όλοι συγκρίνουν με την προηγούμενη δημοτική αρχή και όλοι λένε ότι οι άνθρωποι είναι «λίγοι» για να διοικήσουν τον τόπο.

Ούτε τα νέα πρόσωπα μπορούν να δώσουν δυναμική στη δημοτική αρχή;

Διαφαίνεται ότι έχουν ξεμείνει από στελεχιακό δυναμικό, δεν έχουν πρόγραμμα. Θυμάστε προεκλογικά; «Πρωτοβουλία για ένα καινούργιο όραμα για τον τόπο.» Πού είναι το όραμα;

Ένα καινούργιο έργο δεν μπορούν  να δημοπρατήσουν όλο αυτό το διάστημα. Υπάρχουν χωριά όπου δεν έχουν ρίξει μια μπετονιέρα τσιμέντο. Ο τουρισμός διαλύεται. Θυμάστε τι έλεγαν για τον τουρισμό, το κριτική μας ασκούσαν; Σε αυτούς τους ανθρώπους να κάνεις αντιπολίτευση; Περιμένουμε να περάσει ο χρόνος, να σώσουν ό,τι μπορούν.

Εντωμεταξύ τρέχει το ΕΣΠΑ, δεν εντάσσονται έργα, ακούς παράπονα από τους μηχανικούς για τον τρόπο που ανατίθενται τα έργα.

Αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο μια διαχείριση. Εγώ σε αυτή τη διαχείριση δεν είμαι διατεθειμένος να εξαντλήσω των αντιπολιτευτικό μου λόγο. Θα εξαντλήσω τον αντιπολιτευτικό μου λόγο εκεί που έχω μια διαφορετική άποψη.

Θυμίζει στρατηγική  του ώριμου φρούτου. Βάζετε στόχο να διεκδικήσετε ξανά τον Δήμο;

Υπό κάποιες συνθήκες. Δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση, ειδικά σε κάποιους που μπορεί να βγούμε και συνεργάτες. Υπάρχουν 5-6 άτομα στο συνδυασμό του Μ. Βουρνού κι αν η κατάσταση χειροτερεύσει στα εθνικά θέματα ή την οικονομία, μπορούν να συγκλίνουν κάποιες δυνάμεις, να γίνει ένας  ευρύτερος συνδυασμός.

Ποιους ξεχωρίζετε;

Υπάρχουν κάποια άτομα τα οποία έχουν μια άποψη για την Αυτοδιοίκηση. Ο Μιχ. Μπελέγρη είναι ένα άτομο το οποίο δούλεψε. Ο Γιώργος Μπελέγρης, αν και βρήκε έτοιμη υποδομή (ανακύκλωση, ΧΥΤΑ.). Στην καθαριότητα γίνεται έργο γιατί είχαν μπει οι βάσεις. Είχε γίνει δουλειά από τον Μαρτάκη, βρήκε και την αύξηση των ανταποδοτικών ο Γ. Μπελέγρης και προχώρησε θετικά σε αυτόν τον τομέα. Βέβαια σε αυτή τη συγκυρία η αύξηση των ανταποδοτικών δυσκόλεψε τον κόσμο, πρέπει κάποια στιγμή και πάλι να μειωθούν.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ