20.3.2017 9:55

Έχει πάγκο η «Πρωτοβουλία» ή αναζητά νέα ερείσματα;

Η ολοκλήρωση των αλλαγών στο δημοτικό σχήμα άνοιξε πρόωρα τη συζήτηση κατά πόσο ο πρωταγωνιστικός δημοτικός σχηματισμός έχει την αντοχή, με τη σημερινή του μορφή, να διεκδικήσει την επανεκλογή του ή είναι αναγκαίο το restart.

Στον απολογισμό των ημερών συγκαταλέγονται δυο αναμενόμενα διαζύγια (Μιχ. Μπελέγρης και Ε. Καλκούνη), τρεις εσωτερικές αναβαθμίσεις (Παντ. Νεαμονίτης - Ηλ. Σμυρνιούδης – Ν. Καρασούλης), μια απρόσμενη προσθήκη (Αντ. Κέφης), δυο «Πρωτοβουλιακές» επιλογές (Ηλ. Φόρος – Αλ. Καρίβαλης) και πλήθος «λευκές πετσέτες», εκλεγμένα στελέχη δηλαδή που δεν επεδίωξαν ή δεν τους προτάθηκε συμμετοχή στο δημοτικό έργο (Παν. Παππής – Στ. Ζουμίδης – Γ. Τσάκος – Λ. Πυργάρης κ.α.).

Στη γενική εικόνα προστίθεται και η σταδιακή αποδυνάμωση του αρχικού πυρήνα σύστασης της «Πρωτοβουλίας», με περιορισμό αρμοδιοτήτων του Στρ. Γδύση, απώλεια της θέσης αντιδημάρχου για τον Δημ. Καράλη και συνέχιση του «παροπλισμού» του Ιακ. Αμύγδαλου στο επί μέρους πόστο της ΕΤΑΧ.

Το δεύτερο μισό μιας δημοτικής θητείας είναι ο διάδρομος απογείωσης της ή ανώμαλης προσγείωσης ενόψει επανεκλογής. Επιλέγεται το πιο επίλεκτο υλικό της για να σηκώσει το βάρος της εμπιστοσύνης των δημοτών. Ο απολογισμός των μεταβολών στο δημοτικό σχήμα θέτει για τον Μαν. Βουρνού πιο επιτακτικό το ζήτημα διεύρυνσης του δημοτικού συνδυασμού που τον οδήγησε στη θέση του δημάρχου.

Η «Πρωτοβουλία», στο βαθμό που προλάβαμε να τη γνωρίσουμε, έδειξε το εύρος των δυνατοτήτων της στο επίπεδο απαιτήσεων εξουσίας. Μέρος του υλικού της εντάχθηκε στο υπό σύσταση τότε δημοτικό σχήμα χωρίς να υπολογίσει επαρκώς τους αναγκαίους χρόνους διάθεσης. Αυτόματα ήρθε σε σύγκρουση με ανειλημμένες προσωπικές υποχρεώσεις.

Ούτε όμως ο συνδυασμός πέτυχε να διευρύνει τη σύνθεση του. Περιορίστηκε στις αρχικές δυνάμεις του, με ελάχιστες προσθήκες, και πλέον είναι υποχρεωμένος, παράλληλα με την υλοποίηση του δημοτικού έργου, να λοξοκοιτά την ημερομηνία των εκλογών. Η απουσία εμπειριών παράλληλης λειτουργίας θα δυσχεράνει την κατάσταση.

Το δεκαπενθήμερο που προηγήθηκε ανέδειξε ότι η «Πρωτοβουλία» δεν διαθέτει ισχυρό πάγκο. Θα χρειαστεί αιμοδοσία στελεχικού δυναμικού για να ανταπεξέλθει στη διπλή ανάγκη διοίκησης του Δήμου και εκ νέου διεκδίκησης του.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ