Αυτοδιοίκηση

26/10/17 17:22

τελ. ενημ.: 27/10/17 11:01

Έχασε το μήνα που θρέφει τους έντεκα η Μονομετοχική

• ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ «ΑΡΜΕΓΜΑ» ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΡΟΛΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ρόλο ύπαρξης, τρία ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της, αρχίζει να αναζητά η Μονομετοχική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων του Δήμου, που από τις αρχές του 2015 μέχρι και σήμερα είχε αφοσιωθεί, με εξαίρεση τις παραλίες, στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αφού, μέσω συμβάσεών με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, διασφάλιζε τη βιωσιμότητά της χωρίς να δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για τους πραγματικούς σκοπούς της.

Με την διακοπή όμως λειτουργίας της Σούδας, ως απόρροια της διακοπής χρηματοδότησης από την Ε.Ε. σε UNCHR και Μ.Κ.Ο., η Μονομετοχική βρέθηκε χωρίς χαρτοφυλάκιο, αφού ακόμα και η διαχείριση των παραλιών πέρασε από την εταιρία στους Δήμους με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.).

Προκειμένου να μην οδηγηθεί σε λουκέτο, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε έστω και τώρα να ενεργοποιήσει την εταιρία προκειμένου να λειτουργήσει, επιτέλους, για το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή τη διαχείριση των ακινήτων του Δήμου.

Το νέο εγχείρημα

Στην Οικονομική Επιτροπή της Τετάρτης δόθηκε και τυπικά το πράσινο φως, προκειμένου να ξεκινήσει η πιλοτική μεταβίβαση ακινήτων από το Δήμο Χίου προς την εταιρεία με σκοπό τη διαχείρισή του.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στρ. Γδύσης, ο Δήμος για τη διαχείριση των ακινήτων του φορολογείται ως φυσικό πρόσωπο, κάτι που σημαίνει ότι καταβάλει φορολογία της τάξεως τους 29% ακόμα και για ενοίκια που δεν εισπράττει.

Ο σχεδιασμός έρχεται να στηριχθεί στην ίδια νομοθεσία, που προβλέπει ότι η εταιρεία, όντας περισσότερο ευέλικτη από τον Δήμο, αφενός θα μπορεί να αποφύγει την υπερβολική φορολόγηση, αφού αν τα έσοδα που εισπράττει τα διαθέτει σε έργα τότε θα φορολογείται μόνο για το ποσό που θα προκύπτει από τη διαφορά εσόδων – εξόδων, αφετέρου θα μπορεί να διεκδικήσει πιο άμεσα τα οφειλόμενα ενοίκια.

Σε πρώτη φάση ο Δήμος, έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα παραχωρήσει – με αντίτιμο- στη Μονομετοχική 6 ακίνητα τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που είναι έτοιμα προς ενοικίαση και σε αυτά που χρειάζονται επισκευαστικές εργασίες πριν ενοικιαστούν.

Επιφυλακτικός πάντως, ως προς τις δυνατότητες εισπραξιμότητας της εταιρείας από ιδιώτες εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Απ. Τζιώτης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη ΔΕΥΑΝΧ, όπου, παρότι αποτελεί εταιρία του Δήμου, τα χρέη τρίτων προς αυτή ανέρχονται σε 4,5 εκ. ευρώ.

Τους ενδοιασμούς των εργαζομένων μετέφερε η προϊσταμένη της Ταμειακής Υπηρεσίας, με καταλυτική την παρέμβαση του Στ. Καμπούρη ότι η Μονομετοχική είναι αμιγώς δημοτική επιχείρηση, παιδί του Δήμου, την οποία επιβάλλεται να στηρίξει. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση