28.2.2019 10:57

«Η προεκλογική μας δέσμευση για υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση γίνεται πραγματικότητα»

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Χίου, αναφορικά με την υπουργική απόφαση της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.  

«Το δικαίωμα όλων των παιδιών για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στο Δημόσιο Σχολείο ,κάτι που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται πλέον  πραγματικότητα και στην Χίο, μετά από τις δύο φορές αρνητικής ψήφου του Δημάρχου Χίου  στην αρμόδια επιτροπή που δημιουργούσε εμπόδιο στην εφαρμογή της. Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και  αποτελεί  συγχρόνως στήριξη και ενίσχυση τόσο της δημόσιας εκπαίδευσης όσο και του εισοδήματος της οικογένειας.

Εκτός της αναμφισβήτητης  παιδαγωγικής ωφέλειας απελευθερώνονται  θέσεις για βρέφη- νήπια   στους βρεφονηπιακούς σταθμούς έως τα 4 ,που  αποδεδειγμένα μένουν εκτός σταθμών λόγω μη επάρκειας θέσεων.

Οι γονείς αυτών των παιδιών αναγκάζονται  μέχρι σήμερα να τα πηγαίνουν σε ιδιωτικούς σταθμούς πληρώνοντας αδρά από τη τσέπη τους επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό..

Το  θέμα  όμως είναι ότι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα χρησιμοποιείται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, δημιουργώντας δυστυχώς αλλά αναγκαστικά συνθήκες  έντασης και κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ των κλάδων των παιδαγωγών (παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας και νηπιαγωγών) που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς.

Μέλημα κάθε Δημοτικής Αρχής αλλά και της πολιτείας γενικότερα πρέπει να είναι η διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τόσο της Εκπαίδευσης όσο και της Αγωγής ώστε να εξασφαλίσουμε το μέλλον  και την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Από την άλλη είναι δεδομένο ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε  το ανάλογο εκπαιδευτικό προσωπικό ,την κτιριακή και  υλικοτεχνική υποδομή-όπου δεν επαρκεί- και γενικότερα τις καλύτερες συνθήκες  που θα προσφέρουν στα παιδιά  αυτά που δικαιούται.

Σύμφωνα με τα δεδομένα στην Χίο δεν υφίσταται θέμα κτιριακών και άλλων υποδομών.

Συγχρόνως η έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση όσο και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτυπώνεται σε δύο τελευταίες αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών .

Σύμφωνα με αυτές

  • Για την αναβάθμιση των δημοτικών  βρεφονηπιακών σταθμών και την εναρμόνισή τους στις τεχνικές και κτιριακές προδιαγραφές, που θέτει για πρώτη φορά το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας τους, θα διατεθούν συνολικά 95 εκατ. ευρώ στους Δήμους όλης της χώρας.
  • Κατανομή ποσού 28.000.000,00 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2019, σε όλους τους Δήμους της Χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους

Ειδικότερα για τον Νομό  Χίου :

ΧΙΟΣ 150.570,00,

ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ 5.760,00,

ΨΑΡΑ 4.070,00

Έτσι αποδεικνύεται ποιοι νοιάζονται για την δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει για την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που από την θλιβερή και ολέθρια για την χώρα συγκυβέρνηση τους θυμόμαστε ότι είχαν ξεκινήσει να δωρίζουν στους φίλους τους ιδιώτες την επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε γιατί αν τους το επιτρέψουμε θα τα ξανακάνουν».

 

  

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ