5.1.2018 11:09

Δωράκι Καλογήρου 250.000 ευρώ με φόντο τις στάχτες της «ΕΝΑ»

ΠΩΣ η Περιφερειάρχης «έκλεψε» πρόταση της «ΕΝΑ» δίνοντάς τη σε ένα μυτιληνιό ΚΕΚ

Τους ψιθύρους ότι το ναυάγιο της ανασύστασης της «ΕΝΑ» οφείλεται σε προσωπική επιλογή της περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου και όχι σε υποτιθέμενα κολλήματα της νομοθεσίας, επιβεβαιώνει με τον πλέον τραγικό τρόπο η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της έγκρισης κατάρτισης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Κ.Ε.ΚΑ.ΠΕΛ. Α.Ε. με σκοπό την πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης των εμπλεκόμενων επαγγελματιών στο τουριστικό σύστημα των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Η φαινομενικά σωστή δράση της Περιφέρειας κρύβει πίσω της ένα ολόκληρο παρασκήνιο που καταμαρτυρεί τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας υπονόμευσε την ανασύσταση της «ΕΝΑ Χίου» ως τη μοναδική αναπτυξιακή εταιρεία σε όλο το Βόρειο Αιγαίο.

Η πρόταση της «ΕΝΑ»

Η υπόθεση ξεκινά μέσα στο 2017, όταν η «νέα ΕΝΑ» αναλαμβάνει, στην προσπάθειά της να παράξει έργο και να μην είναι ζημιογόνα στο τέλος του έτους, να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τη σύσταση φορέα διαχείρισης τουριστικού προορισμού που θα κάλυπτε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Διαπιστώνοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση, συνολικού προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, τα στελέχη της εταιρείας αποφασίζουν να την παρουσιάσουν στους Χιώτες περιφερειακούς συμβούλους, λαμβάνοντας αρχικά το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσουν.

Σε αυτή την προσπάθεια κατατέθηκε η άποψη ότι ο σχεδιασμός θα πρέπει πρώτιστα να παρουσιαστεί στη Χρ. Καλογήρου, η οποία θα είχε και τον τελικό λόγο. Έτσι αποφασίστηκε να προγραμματιστεί ραντεβού μεταξύ της ίδιας και των στελεχών της Εταιρίας, το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ.

Η «κλοπή» της πρότασης και ο ρόλος του «Κ.Ε.ΚΑ.ΠΕΛ. Α.Ε.»

Αντ’ αυτού, λίγες ημέρες αργότερα ήρθε εντολή από την Περιφέρεια προκειμένου τα στελέχη της ΕΝΑ να υπογράψουν άνευ όρων τη συμμετοχή της Εταιρείας σε προγραμματική σύμβαση προκειμένου να συσταθεί νέος ανεξάρτητος φορέας, τον οποίο θα έφτιαχνε το ΚΕΚΑΠΕΛ. «Αυτό έγινε γιατί το ΚΕΚΑΠΕΛ είναι ένα απλό ΚΕΚ με αυστηρά οριοθετημένο καταστατικό και συνεπώς δεν μπορούσε να κάνει αυτά που θα έκανε η ΕΝΑ Χίου. Όλοι μείναμε έκπληκτοι με το πώς η πρότασή μας, μέσα από την οποία θα διασφαλίζονταν πολύτιμα χρήματα για την Εταιρεία, δίνονταν σε μία άλλη εταιρεία της Περιφέρειας με έδρα τη Μυτιλήνη. Προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε οι Χιώτες αλλά μας είπαν ότι είναι άδικος κόπος, αφού η διευθύντρια της ΚΕΚΑΠΕΛ ήταν εξ’ απορρήτων της Χρ. Καλογήρου», αποκάλυψε στον «π» εμπλεκόμενο με την «ΕΝΑ» πρόσωπο.

 Εταιρεία φάντασμα η ΚΕΚΑΠΕΛ καταγγέλλει η ΛΑ.Σ.

Τον άκομψο τρόπο με τον οποίο η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε να πριμοδοτήσει με το ποσό των 250.000 τη συγκεκριμένη εταιρεία καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου, με τον Στρατή Κόρακα να σημειώνει τα εξής:

«Εκφράζουμε την έκπληξή μας για το γεγονός ότι σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου προτείνεται να δοθούν 240.000 ευρώ, σε ένα φορέα Α.Ε., άγνωστο ουσιαστικά σ’ εμάς, μέχρι σήμερα, με 2 άτομα προσωπικό, για να πραγματοποιήσει έργο που απαιτεί εξειδίκευση και πείρα, που δεν αποδεικνύει με πρότερο έργο του ότι έχει.

Κανείς δε, δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία κάποιας μέχρι σήμερα δράσης της εν λόγω Α.Ε..Είναι φανερό ότι πρόκειται για χαριστική σύμβαση που θα κοστίσει πανάκριβα όταν οι πραγματικές ανάγκες είναι τεράστιες». 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ