Αυτοδιοίκηση

21/12/17 11:40

τελ. ενημ.: 21/12/17 20:33

Διαφωνούν και επίσημα Δήμος και «τεχνικός κόσμος» αλλά συμφωνούν ότι κακώς δημοσιοποιείται η διαφωνία τους!

«ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ σε μια ατελή συνάντηση» διαπιστώνει το Τ.Ε.Ε. στη σύσκεψη για τις Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις, την ώρα που ο γενικός γραμματέας του Δήμου ισχυρίζεται ότι «απάντησαν αναλυτικά σε όλα».

Σε ένα μόνο συμφωνούν Τ.Ε.Ε. και Λ. Τσακός. Ότι η δημοσιοποίηση των έντονων ενστάσεων του τεχνικού κόσμου για την πορεία του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης από το ρεπορτάζ του «π» δεν έπρεπε να γίνει. Ο καθένας είχε τους λόγους του. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του Τ.Ε.Ε. γιατί διαθέτει μια περίεργη αντίληψη ότι είδηση είναι μόνο ό,τι εκείνη δημοσιοποιεί κι ο γενικός γραμματέας του Δήμου γιατί προσπαθεί να προφυλάξει, όσο κατά το δυνατόν, την εικόνα ενός προγράμματος στο οποίο τα μέγιστα ποντάρει η δημοτική αρχή.

Διαβάζοντας κανείς με προσοχή, ωστόσο, τις δυο ταυτόχρονες απαντήσεις τους στον «π» θα διαπιστώσει ότι συμφωνούν πως … διαφωνούν, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ, καθώς και μετά τη λήξη της συνάντησης της 15ης Δεκεμβρίου διατηρούν διαφορετική άποψη για όσα συνέβησαν στη σύσκεψη. Το Τ.Ε.Ε. κάνει λόγο για αναπάντητα ζητήματα από μια σύσκεψη που χαρακτηρίζει ατελή, την ώρα που ο Λ. Τσακός αποφεύγει τους χαρακτηρισμούς και εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα ανταλλαγής απόψεων.

Διαβάστε αναλυτικά τις δυο απαντήσεις και θα καταλάβετε ότι η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ, που μιλούσε για έντονες διαφωνίες σε σημεία της παρουσίασης, έρχεται δια της … διάψευσης. Και μάλιστα διπλής!

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε.

«Τα αναπάντητα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή θα επανέλθουν με τον δέοντα τρόπο»

Δρ. Εμ. Γ. Μισυρλής

Πρόεδρος Ν.Ε. Χίου / ΤΕΕ τμ. ΒΑ Αιγαίου

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΤΕΕ/Τμ. ΒΑ Αιγαίου, λαμβάνοντας υπόψη δημοσίευμα της τοπικής ηλεκτρονικής εφημερίδας «πολίτης» και τη σχετική ανακοίνωση του αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με αντικείμενο τα αποτελέσματα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες της Χίου και κάθε ενδιαφερόμενο για τα κοινά του τόπου τα κάτωθι:

1) Η γνώμη και η άποψη του «τεχνικού κόσμου» εκφράζεται θεσμικά από το ΤΕΕ το οποίο συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα και ασχολείται με τα τεχνικά ζητήματα του τόπου όπως επιβάλλει ο θεσμοθετημένος ρόλος του ως «Σύμβουλος της Πολιτείας». Στις συνεδριάσεις του ακούγονται όλες οι φωνές και οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά. Κανένα άρθρο, κείμενο, δοκίμιο, που δεν υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ δεν αποτελεί επίσημη θέση του «τεχνικού κόσμου».

2) Κάθε άλλη γνώμη η οποία εκφράζεται δημόσια είναι σεβαστή, αλλά εκπροσωπεί το άτομο που την εξέφρασε ή/και τα άτομα ή το φορέα που εκείνος εκπροσωπεί και δεοντολογικά επιβάλλεται να γίνεται σχετική αναφορά.

3) Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε επίσημα προσκεκλημένο ήταν το ΤΕΕ και  με πρωτοβουλία του Προέδρου του παραβρέθηκαν και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των ειδικοτήτων.

4) Η συνάντηση έμεινε ατελής, αφού αρκετά ζητήματα που έθεσε το ΤΕΕ έμειναν αναπάντητα, κυρίως λόγω παρέκκλισης της συζήτησης και παρέλευσης της ώρας.

5) Η ατέλεια αυτή οδήγησε στην απόφαση περαιτέρω συναντήσεων του ΤΕΕ με τους Συλλόγους ώστε να αποφασιστεί η στάση του «τεχνικού κόσμου» αναφορικά με αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε την εφημερίδα «πολίτης» να ανασκευάσει τον τίτλο του δημοσιεύματος και παρακαλούμε τα ΜΜΕ στο μέλλον να αναζητούν επίσημη ενημέρωση και θέση είτε από το θεσμικό όργανο των μηχανικών (ΤΕΕ), είτε τουλάχιστον από τους προέδρους των συλλόγων ειδικοτήτων, ώστε η ενημέρωση να έχει κάποια βάση και να μη χρησιμοποιείται για την κατασκευή εντυπώσεων και μόνο. Με την ευκαιρία η ΝΕ Χίου του ΤΕΕ υπενθυμίζει την εκκωφαντική απουσία των ΜΜΕ από τις εκδηλώσεις της, οι οποίες είχαν άμεση σχέση με την ανάπτυξη του νησιού και τιμήθηκαν από όλους τους φορείς της Χίου, εκλεκτούς προσκεκλημένους, καθηγητές και πολίτες, οι οποίοι όλοι εξήραν την πρωτοβουλία και τη σημασία που οι εκδηλώσεις αυτές είχαν για την ενημέρωση και τη διαβούλευση με την κοινωνία. Πιστή στις αρχές της, η Ν.Ε. του ΤΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται επωφελώς για την τοπική κοινωνία, συνεισφέροντας κατά τις δυνατότητές της χωρίς αυτό απαραίτητα να γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό.

Τα αναπάντητα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή θα επανέλθουν με τον δέοντα τρόπο.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Απαντήσαμε αναλυτικά σε όλα και αναδείξαμε την ορθότητα των χειρισμών μας

Με αφορμή το δημοσίευμα σας για την Τεχνική σύσκεψη ανάμεσα στο Δήμο Χίου και στο ΤΕΕ Χίου και παραβιάζοντας την αρχή μου, για μη συμμετοχή στην γραπτή δια του Τύπου διαδικασία με την κατάθεση σκέψεων και απόψεων, σας γνωρίζω, με πολύ καθαρότητα τα εξής:

Η Τεχνική σύσκεψη ανταποκρίθηκε απόλυτα στην αιτία που την προκάλεσε, που δεν ήταν άλλη από την επιθυμία του ΤΕΕ Χίου να πληροφορηθεί για την πορεία του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που εκτελεί ο Δήμος μας. Τα συμπεράσματα της σκέψης αυτής είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που συνοψίσατε στο δημοσίευμα σας. Και αυτό, φαντάζομαι ότι συνέβη, επειδή λάβατε λάθος περιγραφές, από αυτούς που σας πληροφόρησαν.

Επειδή είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο στόχος σας για τη σωστή ενημέρωση των αναγνωστών είναι διαρκής , σας παραθέτω τα της σύσκεψης.

Η Τεχνική σύσκεψη της Παρασκευής 14/12/2017 είχε σαν στόχο να ενημερώσει τον τεχνικό κόσμο της Χίου, για την πρόοδο των μελετών του προγράμματος.

  • Έγινε ενημέρωση από παράγοντες του Δήμου (πολιτικούς και υπηρεσιακούς) για την πορεία του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
  • Οι παράγοντες του Δήμου ενημέρωσαν για την τεράστια παρέμβαση που μελετάται για το κέντρο της πόλης, τη μεγαλύτερη σε έκταση χρηματοδότηση των τελευταίων χρόνων. Η παρέμβαση αυτή προσπαθεί να προσφέρει στην πόλη αυτό που της λείπει. Αυτό που έχασε από την «επίθεση» που επί χρόνια δέχεται από το αυτοκίνητο. Την φιλικότητα στον κάτοικο και στον επισκέπτη. Η παρέμβαση προσπαθεί να την αναδείξει σε μια πόλη που ο πεζός θα μπορεί να κυκλοφορεί, να απολαμβάνει την πόλη του και τον χρόνο του, να καταναλώνει, να ευχαριστιέται.

Για να γίνει αυτή η παρέμβαση κατεβλήθησαν και καταβάλλονται τεράστιες συντονισμένες  προσπάθειες, για τη σύλληψη της ιδέας, τη διαβούλευση με φορείς της πόλης, τη εξερεύνηση πιστώσεων και την εκπόνηση των μελετών.

  • Ανεπτύχθησαν απόψεις  από το ΔΣ του ΤΕΕ (παράρτημα Χίου) για το εκπονημένο πρόγραμμα της Β.Α.Α. και για την ανάγκη της πιο συχνής επικοινωνίας.
  • Ακούστηκαν απόψεις από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για τον τρόπο που εκπονείται η μελέτη και για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
  • Ακούστηκαν απόψεις από το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών για το αν η μελέτη υποστηρίζεται από κατάλληλη κυκλοφοριακή  μελέτη.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες (διευθυντής και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου), απάντησαν αναλυτικά σε όλα αυτά, με στοιχεία που αποδεικνύουν την ορθότητα των ενεργειών και των τεχνικών χειρισμών. Επιβεβαίωσαν έτσι «το ορθόν» του σχεδιασμού και του τρόπου υλοποίησης του.

Οι πολιτικοί παράγοντες του Δήμου (αρμόδιοι αντιδήμαρχοι), τόνισαν την αποφασιστικότητα για την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο θα προσφέρει τόσα πολλά στην πόλη.

Το  πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης  της πόλης θα αλλάξει θετικά τη μορφή της πόλης και θα προστεθεί – κατά την άποψη μου- στις θετικές παρεμβάσεις σε αυτή χρονικά.

Σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία θα υλοποιηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας,  ηγείται ο δήμαρχος Χίου, ο οποίος και λόγω της επιστημονικής του ιδιότητας,  έχει ιδιαίτερο ρόλο και συμμετοχή.

Αυτά συνέβησαν στην Τεχνική σύσκεψη και ήθελα να τα αναφέρω, βοηθώντας στην καταγραφή των γεγονότων,  μιας και η περιγραφή σας στο κείμενο σας απείχε από την πραγματικότητα.

Τελειώνοντας – και επειδή γνωρίζω την αξία και τον ρόλο του τύπου-  παρακαλώ ιδιαίτερα για τη συμμετοχή σας στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης μας. Αυτό, θα βοηθήσει την πόλη και γι’ αυτό είναι χρήσιμο.

 

Λάκης Τσακός

Γενικός Γραμματέας Δήμου Χίου

 

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση