25.1.2023 13:10

ΔΕΥΑΝΧ – Εκπέμπει SOS στους θεσμικούς φορείς του νησιού για τη λειψυδρία - Βίντεο

Μαχαίρι στην άρδευση και περιοδική υδροδότηση αν χρειαστεί – Προσεχώς σύσκεψη με τη συμμετοχή Μηταράκη, Μιχαηλίδη, Μουτζούρη και Κάρμαντζη

Καμπανάκι κινδύνου ενόψει μίας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου, έκρουσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΝ Χίου, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του, με θέμα την αποτίμηση της μέχρι σήμερα βροχομετρικής περιόδου αλλά και τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη λειψυδρία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΝΧ εστίασε σε δύο προβληματικές περιοχές, την Αμανή αλλά και τον Βροντάδο, με τον πρόεδρο της Εταιρείας Βασίλη Μυριαγκό να σημειώνει ότι ειδικά για τα χωριά της βορειοδυτικής Χίου αλλά και τον Βροντάδο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην ξεμείνουν από νερό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συνεχιστεί η παρατεταμένη ανομβρία τότε ειδικά τα χωριά της Αμανής που υδροδοτούνται αποκλειστικά από τις δεξαμενές θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερο πρόβλημα ενώ ειδικά για την περιοχή του Βροντάδου ο κ. Μυριαγκός εστίασε στο γεγονός ότι την καλοκαιρινή περίοδο, τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός αυξάνεται σημαντικά, ξεπερνώντας ακόμα και τους 10.000 κατοίκους.

Τα μέτρα

Σε αυτό το πλαίσιο το Δ.Σ. της εταιρείας, αποφάσισε, η άρδευση από το δίκτυο ύδρευσης να μειωθεί από 60 κυβικά ετησίως που ίσχυσε μέχρι σήμερα στα 20 κυβικά καθώς και να μην εγκριθεί καμία νέα άδεια κατ εξαίρεση για άρδευση.

Παράλληλα σε όποια περιοχή χρειάζεται να γίνεται περιοδική η τμηματική υδροδότηση, η παροχή νερού τις νυχτερινές ώρες.

Ως προς τα απαιτούμενα έργα αποφασίστηκε:

  • Τοποθέτηση μίας μικρής μονάδας αφαλάτωσης στο Λιθί δυναμικότητας 200 κυβικών ημερησίως.
  • Τοποθέτηση μίας μικρής μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στα Λημνιά δυναμικότητας 200 κυβικών ημερησίως.
  • Τοποθέτηση μίας μικρής μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στο λιμάνι της Χίου δυναμικότητας 200 κυβικών ημερησίως.
  • Προμήθεια και τοποθέτηση μιας νέας μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυναμικότητας 1.000 κυβικών ημερησίως.
  • Χρηματοδότηση για την κατασκευή νέου διυλιστηρίου για το φράγμα Κατράρη να αυξήσουμε την παροχή του νερού στη Νότια Χίο.
  • Ενεργοποίηση γεωτρήσεων που βρίσκονται σε αναμονή.
  • Χρηματοδότηση για την προμήθεια σε υλικά και ανταλλακτικά των αφαλατώσεων και των διαφόρων αντλιών για τις γεωτρήσεις.
  • Η μίσθωση της αφαλάτωσης στην Μαρίνα του Νοσοκομείου θα συνεχιστεί και το έτος 2023.
  • Προμήθεια μιας νέας υδροφόρας 10 κυβικών για μεταφορά νερού σε περιοχές και χωριά τα οποία δεν μπορούν να υδροδοτηθούν με άλλο τρόπο καθώς και μιας μικρότερης 2 κυβικών για περιοχές με μικρό πλάτος δρόμου.
  •  

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι θεσμικοί φορείς

Παράλληλα ο κ. Μυριαγκός, επεσήμανε στον «Π», ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και μετά την καθαρογραφή της απόφασης του Δ.Σ. θα ζητηθεί η σύγκλιση σύσκεψης με τη συμμετοχή των δύο Βουλευτών Νότη Μηταράκη και Ανδρέα Μιχαηλίδη, του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη καθώς και του Δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη.

«Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες αποφάσεις, χρηματοδοτήσεις, αδειοδοτήσεις και κυρίως η υλοποίηση τους το συντομότερο δυνατόν με την συμμετοχή και το κύρος του κάθε θεσμικού παράγοντα», ανέφερε στον «π» ο κ. Μυριαγκός.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ