3.7.2017 1:11

ΒΙΝΤΕΟ - "Στο τραπέζι υπάρχει μόνο η πρόταση για το "18". Στον Χ.Α.Δ.Α. υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις"

• Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ κ. ΤΟΣΚΑ ΝΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

«Δεν γνωρίζω τί οφέλη θα είχε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επαναφέρει συζήτηση για άλλα σημεία χωροθέτησης του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., ακόμα και στο ΧΑΔΑ.. Ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή. Οπουδήποτε θα μπορούσε να γίνει το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., αρκεί να μη δημιουργεί αντιθέσεις. Και στην περιοχή του ΧΑΔΑ υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις. Δεν είναι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο μια τέτοια εξέλιξη. Δουλεύουμε για το «18» και ζητάμε από το Υπουργείο εκεί να προχωρήσει».

Στο χρονοντούλαπο της δημοτικής ιστορίας ενταφιάζει ο Μαν. Βουρνούς τη λύση αξιοποίησης του ΧΑΔΑ για εγκατάσταση προσφυγικών δομών. Ο δήμαρχος σε δηλώσεις του στον διαδικτυακό «π» αποκαλύπτει ότι το μέγεθος των περιορισμένων αντιδράσεων για το 18ο χλμ. Χίου – Βολισσού δρα καταλυτικά στην απόφαση της δημοτικής αρχής να το αποδεχτεί.

Σειρά του Υπουργείου

Ο κ. Βουρνούς θεωρεί ότι ο Δήμος Χίου ολοκλήρωσε τον κύκλο των δικών του προαπαιτουμένων για το 18.  «Οτιδήποτε είχαμε ως ευθύνη να ολοκληρώσουμε σε τεχνικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί. Το τοπογραφικό έγινε, έχει σταλεί στο Υπουργείο για έλεγχο και καταλήγουμε ότι από την έκταση των 150 στρ. το πιο ευέλικτο τεχνικά σημείο για τη δημιουργία του Κέντρου ανήκει σε έκταση του Ελληνικού Δημοσίου. Ζητάμε λοιπόν ταχύτατα το Υπουργείο να προχωρήσει με τους αποχαρακτηρισμούς και να εξελίξει το σχεδιασμό. Αυτή τη θέση έχουμε επιλέξει, αυτή τη θέση οφείλει να σεβαστεί.»

 «Γιατί να μπλέξουμε με μία νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Γιατί να δεσμευθούμε περαιτέρω στην περιοχή, όταν γνωρίζουμε ότι μια χαρά είναι η δημόσια έκταση. Να κάνει το Υπουργείο ό,τι απαιτείται», συμπληρώνει.

«Δεν θέλω να πιστεύω...»   

 «Όταν όλοι οι φορείς, Δήμος – Περιφέρεια- Βουλευτές, έχουν προτείνει κάτι πολύ συγκεκριμένο, γιατί το Υπουργείο να μην επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο ζήτημα; Έχει ληφθεί μία κοινή απόφαση και αυτή ζητούμε να προχωρήσει. Το «18». Δεν θέλω να πιστεύω ότι το Υπουργείο εφευρίσκει προβλήματα για να αποφύγει τη θέση που έχει προκριθεί και να πάει αλλού. Απεύχομαι ο κ. Τόσκας να έχει στην πίσω πλευρά του μυαλού του τους Ολύμπους, κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί. Ωστόσο με την προσωπική επίθεση που μου ασκεί, με την υποτίμηση που δείχνει στο πρόσωπό μου, με τις κατηγορίες που εκτοξεύει, αφήνει όλα τα περιθώρια να πιστεύουμε ότι δεν επιδιώκει πραγματική λύση», καταλήγει ο κ. Βουρνούς.

 

«Κάθε πιλοτικό κέντρο πετυχαίνει το σκοπό του»

  • ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΜΑΝ. ΒΟΥΡΝΟΥΣ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Συχνά ο δήμαρχος Χίου δέχεται επιθέσεις για την απόφαση του να παρακολουθήσει από κοντά τη λειτουργία πιλοτικού προσφυγικού κέντρου στο Αμβούργο. Συνδυαστικά η επίσκεψη του στη Γερμανία για αυτό το σκοπό ήρθε με διαρροή από την «Καθημερινή» ότι γερμανικό σχέδιο προτείνει τη δημιουργία ανάλογου πιλοτικού κέντρου ταχύτατης εξέτασης ασύλου, εντός 4 εβδομάδων, και στο νησί μας.

«Θα ήταν ευκαιρία για τη Χίο να το διαθέτει. Οργανωμένος απόλυτα χώρος, περίπου 500 ατόμων. Ενιαία δομή, γρήγορες διαδικασίες εξέτασης και προώθησης των προσφύγων και μεταναστών είτε προς την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε προς την Τουρκία. Κάνουν λάθος όσοι το βλέπουν διαφορετικά. Κάθε πιλοτικό κέντρο πετυχαίνει», υπογραμμίζει, ενώ χαρακτηρίζει «συνομοσιολογική» την ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα αναφορικά με το θέμα.

«Η παρουσία ενός κέντρου όπως του Αμβούργου, που θα ολοκλήρωνε την εξέταση ασύλου σε 4 εβδομάδες, θα μας έδινε τη δυνατότητα να κλείσει η Σούδα το Σεπτέμβριο του 2017 και η ΒΙ.ΑΛ. το Δεκέμβριο του 2017. Θα μας έλυνε τα χέρια. Αυτή, αν το θέλετε, είναι και η απάντηση της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα για κάθε χώρα. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία. Αυτό το κέντρο θα είχε αποτελέσματα», υπερασπίζεται το γερμανικό σχέδιο ο Μαν. Βουρνούς.

Απάντηση δίνει και στις αιχμές για την κάλυψη των εξόδων ανάλογων ταξιδιών.

«Όπου πήγα, στο Αμβούργο, στο Μόναχο, στη Μάλτα, ή στη Γαλλία προσκλήθηκα και καλύφθηκαν τα έξοδά μου από τους αντίστοιχους φορείς. Δεν θα επιβάρυνα τον δημοτικό προϋπολογισμό εφόσον μπορούσα να το αποφύγω», ξεκαθαρίζει. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ