9.6.2017 12:36

ΒΙΝΤΕΟ- Οργή και απογοήτευση για την περιφερειακή ανισοκατανομή των πόρων

Απογοήτευση και προβληματισμό στις τάξεις των μηχανικών και των εργοληπτών της Χίου συνεχίζει να προκαλεί η ανισοκατανομή των πόρων που διαθέτει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε κάθε νομό ξεχωριστά,  με τη Χίο να λαμβάνει κατά πολύ μικρότερο ποσοστό  για έργα των οποίων η σκοπιμότητα αμφισβητείται πλέον ανοιχτά από μηχανικούς και εργολήπτες.

Παρότι πολλοί προσδοκούσαν ότι η χθεσινή παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Θ. Βαλσαμίδη θα αποτελούσε ευκαιρία επανασχεδιασμού των αναγκαίων έργων για το νησί, η συζήτηση αναλώθηκε στην αιτιολόγηση εκ μέρους του των επιλογών της Περιφέρειας, χωρίς να πείθει ούτε τους περιφερειακούς συμβούλους.

Την ίδια τύχη είχαν και οι ελπίδες μηχανικών και εργοληπτών για το ζήτημα των μελετών, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει γιατί η Περιφερειακή Αρχή είχε έτοιμες προ ένταξη στο Π.Δ.Ε. 5 μελέτες για τη Λήμνο και καμία για το νησί μας, την ώρα που αποδέχεται ότι εκεί εστιάζεται το πρόβλημα.

«Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες με βάση τις οποίες βγαίνουν τα Τεχνικά Προγράμματα για τη Χίο. Να δούμε πως λειτουργεί ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός και να κάνουμε παρατηρήσεις, γιατί η πράξη έχει δείξει ότι είναι αναποτελεσματικός ο τρόπος λειτουργίας. Οι συνάδελφοι μηχανικοί διαμαρτύρονται γιατί την τελευταία 3ετία μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας η Χίος παίρνει ένα ποσοστό της τάξεως του 12-15%», επεσήμανε στον «π» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Χίου του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου Μαν. Μισυρλής.

 «Δυστυχώς έχει σταματήσει όλη η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί από ιδιωτικά κεφάλαια και έχουν μείνει μόνο τα δημόσια έργα. Διαπιστώνουμε ότι σε άλλα νησιά υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα από αυτή που υπάρχει στη Χίο. Δεν ξέρω αν το νησί μας έχει αδικηθεί. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα. Πολλές αναγκάζονται να δίνουν μεγάλες εκπτώσεις για να πάρουν κάποιο έργο με αποτέλεσμα να «μπαίνουν» μέσα. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες, που με την κατάσταση που επικρατεί δεν κάνουν πάνω από 2 μεροκάματα την εβδομάδα», προσθέτει από την πλευρά του ο εργολήπτης Γ. Ζαννάρας.

 

Αρνήθηκε τις δημόσιες εξηγήσεις!

Το αρχικό μασάζ προς τους περιφερειακούς συμβούλους ακολούθησε συνάντηση με τους μηχανικούς και εργολήπτες, που επί ώρα περίμεναν να έρθει η σειρά τους για να συναντήσουν τον κ. Βαλσαμίδη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις και παρέπεμψε για ενημέρωση στον Στ. Κάρμαντζη. Κι εκείνος με τη σειρά του παρέπεμψε σε δελτίο Τύπου το οποίο επίκειται να εκδοθεί.

Οι κ. Βαλσαμίδης και Σπανέλης ισχυρίστηκαν ότι στην κατανομή πόρων δεν λαμβάνεται υπόψη μονοδιάστατα η ποσόστωση μεταξύ των νομών αλλά παίζει ρόλο η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης προβλημάτων κατά περίσταση. Ανακοίνωσαν ότι άμεσα θα δημοπρατηθούν έργα ύψους 2 εκ. ευρώ για συντηρήσεις στο οδικό δίκτυο και πιθανότατα ότι θα ενταχθεί το έργο παράκαμψης του Χαλκειούς, αφού επικαιροποιηθεή η μελέτη. Τέλος άφησαν να εννοηθεί ότι θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις διαμόρφωσης του αύλειου χώρου του Κολεγίου.

Οι εξηγήσεις δεν έπεισαν μηχανικούς και εργολήπτες, οι οποίοι επέδωσαν στον κ. Βαλσαμίδη έγγραφο διαμαρτυρίας με 49 υπογραφές. 

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των Εργοληπτών Δημοσίων Έργων της Χίου, πραγματοποίησαν χθες ο Γεωγραφικός Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος & Βιομηχανίας κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης και ο Γενικός Διευθυντής Προγραμματισμού, Υποδομών κ. Περιβάλλοντος κ. Γεώργιος Σπανέλλης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση για τα έργα που προγραμματίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το νησί της Χίου τα οποία, είτε έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις και πρόκειται να δημοπρατηθούν άμεσα, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες τους με στόχο να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους και να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Για τη βελτίωση - συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου και πέρα από τα έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη:

α. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και δημοπρατούνται άμεσα:

- 4 έργα για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Χίου, συνολικού προϋπολογισμού 2.101.000 ευρώ.

- Η βελτίωση της οδού Χίος - Καρδάμυλα (Τμήμα Παντουκειός - Κόμβος Συκιάδας), προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.

- Η βελτίωση - συντήρηση της οδού προς Παναγιά στο νησί των Οινουσσών, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

- Η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου με την αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με νέα φωτιστικά σώματα τύπου LED, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

- Η εκπόνηση ερευνητικών γεωτρήσεων και εργαστηριακή διερεύνηση στην περιοχή του Μυρσινιδίου της Εθνικής Οδού Χίου - Καρδαμύλων. 

β. Βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα οι μελέτες για τα έργα:

- Κατασκευή Παράκαμψης Χαλκειούς.

- Βελτίωση Εθνικής Οδού Χίος - Καρδάμυλα  (υπολειπόμενα τμήματα).

- Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Χίος - Αεροδρόμιο - έως τη συμβολή με την οδό προς Καρφά.

- Συντήρηση Εθνικής Οδού Χίος – Βροντάδος.

- Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Κεντρικής Χίου.

- Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο (αξιοποιώντας τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.).

2. Για την αντιπλημμυρική προστασία, με έμφαση στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα χρόνια:

- Έχουν ήδη δημοπρατηθεί 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.189.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε χειμάρρους και ρέματα της Νότιας Χίου, σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές του 2012.

- Βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης 3 έργα για τον καθαρισμό χειμάρρων συνολικού προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ.

3. Για την ολοκλήρωση των υποδομών του Κολεγίου της Χίου για τη στέγαση των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης το έργο και αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Για την διαμόρφωση και την συνολική ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του Κολεγίου, έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και οι απαραίτητες μελέτες.

4. Για την εξασφάλιση υδάτινων πόρων για την αντιμετώπιση του αυξημένων αναγκών για την ύδρευση και άρδευση της Χίου:

- Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της ολοκλήρωσης του φράγματος Κόρης Γεφύρι. Για την περαιτέρω εξέλιξη και ολοκλήρωση του έργου έχει κριθεί επιβεβλημένη η πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου, οι δαπάνες του οποίου θα καλυφθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η διαδικασία της πρόσληψης του Τεχνικού Συμβούλου θα ολοκληρωθεί άμεσα.

- Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την αξιοποίηση του φράγματος Κατράρη για την κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών των Δημοτικών Ενοτήτων Μαστιχοχωρίων και Ιωνίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 8 - 9 εκ. ευρώ και αναζητούνται πόροι για την υλοποίησή του.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το θέμα της μετατόπισης της παραλιακής οδού στην περιοχή του Αεροδρομίου, ένα έργο απολύτως απαραίτητο για την επέκτασή του. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Τέλος, έγινε αναλυτική συζήτηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας από τις συνεχείς τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου για την εκπόνηση μελετών και την ανάθεση των έργων.

Αντίστοιχη ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με το σύνολο των Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων τόσο ο κ. Κάρμαντζης, όσο και ο κ. Βαλσαμίδης τόνισαν ότι μετά το πέρας μιας δύσκολης προσπάθειας για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων που παρέλαβε η Περιφερειακή Αρχή πριν από 2,5 χρόνια, συνεχίζεται η προσπάθεια για την ωρίμανση και υλοποίηση νέων έργων που μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων και την ανάπτυξη της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών. 

Με κύριο γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειάρχης κα. Χριστιάνα Καλογήρου, η Περιφερειακή Αρχή και τα στελέχη της Περιφέρειας εργάζονται συστηματικά προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο και να μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση των έργων.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ