19.5.2017 2:44

ΒΙΝΤΕΟ- Απέτυχε η διαπαραταξιακή, ψηφίστηκε το προαναχωρησιακό

Μόνο με τη στήριξη του συνδυασμού Βουρνού και τη θετική ψήφο του Β. Μυριαγκού, η δημιουργία ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. στη Χίο

Με ηττημένη την μοναδική διαπαραταξιακή επιτροπή που συστάθηκε σε επίπεδο Δήμου από την διοικητική αναθεώρηση του Καλλικράτη μέχρι σήμερα, ολοκληρώθηκε λίγο μέτα τη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής η πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τη λήψη απόφασης για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στο νησί με βάση την εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου για το μεταναστευτικό.

Τα σενάρια που ήθελαν τους συμβούλους που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη επιτροπή να μην συναινούν στο τελικό πόρισμα, επιβεβαιώθηκαν πλήρως αφού από τον συνδυασμό Λαμπρινούδη εξ αρχής υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στο τελικό κείμενο σημαντικές εισηγήσεις τους, όπως η άρνηση για δημιουργία νέας δομής.

Αυτές οι καταγγελίες αποτέλεσαν ουσιαστικά και την αιτία που ο συνδυασμός Λαμπρινούδη διαχώρισε πλήρως τη στάση του από την τελική εισήγηση της επιτροπής, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο το τέλος ενός εγχειρήματος που ναι μεν κράτησε περί τους 3 μήνες, ωστόσο απέτυχε παταγωδώς, όπως φάνηκε, στο κομμάτι του συγκερασμού απόψεων και της διαμόρφωσης ενιαίας στάσης του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.  

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Κοινή συνισταμένη όλων όσων θέλησαν να τοποθετηθούν μέσα από την 7ωρη συνεδρίαση αποτέλεσε η πεποίθηση ότι η ανάγκη της άμεσης διακοπής λειτουργίας του καταυλισμού της Σούδας αλλά και η αποσυμφόρηση του νησιού πρέπει να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των διεκδικήσεων του Δήμου από την ανάλγητη μέχρι στιγμής συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ.. Παράλληλα εκφράστηκε η δυσπιστία της πλειονότητας των Δημοτικών Συμβούλων απέναντι στην Κυβέρνηση αφού όπως ειπώθηκε, στην περίπτωση της ΒΙ.ΑΛ. ο Δήμος εξαπατήθηκε με αποτέλεσμα από εκεί που η Χίος υπήρξε πρότυπο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών τον περασμένο χρόνο να αποτελεί πλέον παράδειγμα προς αποφυγή.

Οι τοποθετήσεις των φορέων και των πολιτών

Για πρώτη φορά από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης μέχρι σήμερα, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς εντάσεις από το κοινό, που φάνηκε να σέβεται τη διαδικασία ενώ εξαιρετικός υπήρξε και ο χειρισμός από πλευράς του προεδρείου με τον Γιάννη Γεωργιάδη και τον Βασίλη Μυριαγκό να κατευθύνουν τη συζήτηση με άψογο τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της 7ωρης συνεδρίασης, τοποθετήθηκε σχεδόν το σύνολο των φορέων του νησιού, που τάχθηκε κατά της δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου ο καθένας από τη δική του σκοπιά.

Ζαχαρίας Μαϊστράλης- Επιμελητήριο Χίου

«Από αυτά που ειπώθηκαν ως τώρα θα ήθελα να επισημάνω ότι κανείς εκτός της κυβέρνησης, των ευρωπαίων και των ΜΚΟ, δεν επιθυμεί την παραμονή όλου αυτού του κόσμου στη Χίο. Το κεντρικό σημείο είναι ότι πρέπει να φύγουν. Πιστεύω ότι κύριος γνώμονας θα πρέπει να είναι το γενικό αίσθημα ότι η Χίος πρέπει να αδειάσει και να παραμείνουν μόνο όσοι μας αναλογούν σε επίπεδο αριθμών. Κάποιοι αποφάσισαν ότι θα μας κάνουν φίλτρο και φυλακή. Οφείλουμε να αντισταθούμε».

Μανώλης Μισυρλής- Πρ. ΤΕΕ Χίου

«Βλέπουμε τον τόπο μας να διχάζετε και ανησυχούμε. Στην αρχή χαρήκαμε με τη σύσταση αυτής της διαπαραταξιακής επιτροπής γιατί πιστεύαμε ότι θα καταλήξουμε σε ένα κοινό σημείο. Δυστυχώς είδαμε το πόρισμα και έχουμε αρκετές ενστάσεις ακόμα και ως προς τα τυπικά. Στις προτάσεις έχουμε δει πολλά σημεία που δεν έχουν καμία τεκμηρίωση. Για παράδειγμα από πού τεκμηριώνεται η δημιουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο;  Θα ήθελα αυτό το πόρισμα να μη βγει προς τα έξω γιατί θα είναι κάτι που θα λειτουργήσει τελικά εναντίον μας».

Κ. Αντύπας- Ιατρός στη Σούδα

«Πρέπει να σας μεταφέρω ότι έπεσε στην αντίληψή μου ότι οι τελευταίοι πρόσφυγες και μετανάστες  που έρχονται στη Σούδα δεν καταγράφονται και δεν ταυτοποιούνται , επειδή οι διάφορες ΜΚΟ ή οι Υπηρεσίες έχουν αποχωρήσει από τις δομές. Έρχονται πρόσφυγες στο ιατρείο μας στη Σούδα, χωρίς καταγραφή και ταυτοποίηση. Τους δίνεται ραντεβού για ταυτοποίηση ακόμα και μέχρι τις 3 Ιουνίου και μέχρι τότε κυκλοφορούν έξω χωρίς κανείς να ξέρει ποιοι είναι».

Γιώργος Αγιωργούσης- Σύλλογος Εργοληπτών

«Διαφωνούμε με το κατεπείγον της υπόθεσης. Από τη μία επιθυμούμε να έχουμε την τύχη της Θράκης και να μην έχουμε μόνιμη παρουσία μεταναστών στη Χίο και από την άλλη επιθυμούμε τη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ. Αν δεχθούμε το προαναχωρησιακό τότε θα έχουμε μία σειρά από άλλες ενέργειες, είναι ωφέλιμο να πούμε τελικά τι συμπαρασύρει μαζί του το ΠΡΟΚΕΚΑ. Είναι ένα κέντρο που μέχρι να φύγουν όσοι είναι μέσα σε αυτό θα έρθουν και θα εγκατασταθούν μία σειρά από οργανισμούς στη Χίο. Υπάρχει πλήρης αντίφαση μεταξύ των προσδοκώμενων της διαπαραταξιακής και των εισηγήσεών της».  

Άγγελος Μελέκος- Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα

« Μιλήσατε μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι όμως και με τους Λιμενικούς ενώ λέτε ότι σας ενδιαφέρει η ασφάλεια των συνόρων. Οι ευάλωτες ομάδες έπρεπε να φεύγουν από την Χίο και όχι να μένουν στο νησί για να δημιουργούνται συνθήκες τεχνητού πνιγμού. Πρώτη φορά βλέπουμε Δήμο να προτείνει στην κυβέρνηση τι να κάνει. Καθημερινά μας εμπαίζει η κυβέρνηση και γι’ αυτό είμαστε καχύποπτοι. Πρέπει να κατανοήσετε ότι η  ψήφος που δίνεται είναι η σημαντικότερη που έχετε δώσει ως σήμερα. Σήμερα καλείται το Δ.Σ. να ψηφίσει μία φυλακή για κάποιους ανθρώπους που τους εγκλώβισαν εδώ, χωρίς να το θέλουν ούτε εκείνοι, ούτε εμείς».

Μαρία Βασίλη- Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα

«Δυστυχώς ότι έγινε με τη ΒΙ.ΑΛ. γίνεται τώρα με το ΠΡΟΚΕΚΑ. Είσαστε λοιπόν σίγουροι ότι και πάλι δεν θα σας ξεγελάσει η κυβέρνηση; Ποιος μπορεί να απαντήσει σε αυτό; Αν αποφασιστεί το ΠΡΟΚΕΚΑ γιατί να μπουν στο τραπέζι ξανά περιοχές και ο κόσμος να ταλαιπωρηθεί όπως γίνεται στα Καμπόχωρα και στη Σούδα. Δεν μας φθάνουν αυτά που τραβάμε; Όλο αυτό τον καιρό κανένας δεν ασχολήθηκε με τους κατοίκους της Σούδας, ή της ΒΙ.ΑΛ., πως κοιμόμαστε τα βράδια, σαν αστακοί μέσα στο σπίτι μας».

Μιχάλης Ρακιντζής- Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα

«Τα προβλήματα είναι πλέον τρομερά. Αναρωτιέμαι έχει έρθει κανείς στη ΒΙΑΛ και στη Σούδα να δείτε τι γίνεται; Έχουμε φύγει από παντού. Δεν μπορούμε να μπούμε στις ιδιοκτησίες μας. Δεν μας δίνει σημασία κανένας. Εδώ και αρκετούς μήνες τα λύματα έξω, τα νερά τρέχουν και δεν απασχολεί κανέναν».

Σίμος Παπαλεωνίδας- Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα

«Σήμερα καλούμαστε να πάρουμε μία απόφαση με το πιστόλι στο κρόταφο. Σκεφτείτε όμως ότι όταν τους δώσουμε και το τελευταίο χαρτί τότε τελειώσαμε. Ο Γ. Μουζάλας μας είπε για αποσυμφόρηση. Ποια είναι η βάση της αποσυμφόρησης του νησιού μας σε αριθμό; Έχετε πάρει δέσμευση για το πόσοι θα πρέπει να μείνουν πάνω στο νησί; Να ξέρετε ότι όσο και να ψηφίσετε το ΠΡΟΚΕΚΑ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα για τους Χιώτες».

Ανθίππη Ζαννάρα- Δικηγόρος

«Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να μας απασχολούν άλλα πράγματα. Στη Χίο θα έπρεπε να μας ενδιέφεραν οι υποδομές. Κάποτε είμασταν ενάντια στις φυλακές που προσέφεραν 800.000 ευρώ το χρόνο στην τοπική οικονομία. Αν τότε είχε δρομολογηθεί ένα νέο σωφρονιστικό κατάστημα τώρα δεν θα είχαμε πρόβλημα. Κατά την άποψή μου θα πρέπει τελικά η ΒΙ.ΑΛ. να μετασχηματιστεί σε κλειστό κέντρο και αν χρειαστεί ΠΡΟΚΕΚΑ να γίνει μέσα σε αυτή. Και αν πάμε ένα βήμα παρακάτω το πιο ρεαλιστικό να εξελιχθεί  η ΒΙ.ΑΛ. σε κλειστό κέντρο και να φύγουν οι υπηρεσίες ασυλου και να πάνε στο πρώην Ξενία, όπου παραμένει αναξιοποίητο. Τέλος θέλω να εκφράσω το παράπονο ότι η γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου δεν αξιοποιήθηκε».

Γραμματική Αλοιμόνου- Δικηγόρος

«Δεν υπάρχει πληροφόρηση για το τι είναι το ΠΡΟΚΕΚΑ. Σε τι συνίσταται ο πληθυσμός της Σούδας αυτή τη στιγμή; Το γνωρίζει κανείς; Γιατί μόνο έτσι θα κατανοήσουμε κατά πόσο η δημιουργία του Κέντρου θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης. Επιτέλους να γίνει ξεκάθαρο ότι θέλετε το κλείσιμο της Σούδας και επιτέλους να μπει ένα χρονοδιάγραμμα. Η σημερινή σας απόφαση είναι μία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση να κάνει ότι θέλει με το προαναχωρησιακό»

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής

Μανώλης Βουρνούς- Δήμαρχος Χίου

«Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή λειτούργησε με αυτόν τον υποδειγματικό τρόπο για την προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων προκειμένου να βοηθήσει το Δημοτικό Συμβούλιο να εξάγει σημαντικά συμπεράσματα. Δεν είναι απλό το ζήτημα. Δεν μπορεί να κλείσει με απλό τρόπο αυτό το ζήτημα. Για εμένα το σημαντικό είναι  να μη δίνουμε δικαιολογίες σε αυτούς που πρέπει να λύνουν τα προβλήματα, να μην τα λύνουν με διάφορες επιφάσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ένα πόρισμα που κατά κύριο λόγο δεν έχει να κάνει με αποφάσεις του Δήμου. Αν παίρνουμε την ευθύνη είναι για να δείξουμε ότι πρέπει να κλείσει η Σούδα και να αναδειχθεί η ευθύνη της Κυβέρνησης . Το νησί θα πρέπει να επιστρέψει επιτέλους στην κανονικότητα και να ασχοληθεί με τα πραγματικά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει.

Το ΠΡΟΚΕΚΑ είναι επέκταση των κρατητηρίων της Αστυνομίας στη Χίο. Το λιμενικό έχει θέσεις για 2 άτομα. Η αστυνομία λιγότερο από 20 άτομα. Έχεις ανθρώπους που πρέπει να είναι κρατούμενοι. Εδώ και 2 χρόνια υπάρχει πληθυσμός που πρέπει να βρεθεί σε κρατητήριο και δυστυχώς κυκλοφορεί ελεύθερος».

Πολύδωρος Λαμπρινούδης- Επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

«Δυστυχώς ερχόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αντιλαμβανόμαστε ότι τα πρακτικά της διαπαραταξιακής επιτροπής δεν υπογράφτηκαν από κανέναν. Επιπλέον έχουμε καταθέσει συμπληρωματικές προτάσεις που δεν περιέχονται στο πόρισμα. Από την πλευρά μας διαφωνούμε κάθετα με τη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ γιατί δεν έχουμε καμιά δουλειά να προτείνουμε εμείς στην κυβέρνηση τι θα κάνει. Αν το θεωρείτε αναγκαίο τότε να εξεταστεί η δυνατότητα να γίνες μένα στη ΒΙΑΛ. Η Χίος είναι μία παραμεθόριος περιοχή. Οι πρόσφυγες, οι μετανάστες στην πλειονότητά τους είναι μουσουλμάνοι. Αν μείνουν στη Χίο θα αλλοιωθούν πολλά πράγματα. Δυστυχώς ανακυκλώνουμε τα ίδια πράγματα και κάποτε πρέπει να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας. Όταν σε μία ευαίσθητη περιοχή συγκεντρώνονται μουσουλμάνοι τότε υπάρχει εθνικός κίνδυνος. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μείνουν αυτά τα άτομα εδώ».

Ερμιόνη Φρεζούλη – Επικεφαλής συνδ. «Χιακή Συμπολιτεία»

 

« Το προσφυγικό είναι ένα σημαντικό θέμα που μας ταλανίζει τόσο καιρό. Η διαπαραταξιακή αυτούς τους 3 μήνες το μόνο που έκανε είναι να διαρρέει στον Τύπο και να μην ενημερώνει κανέναν. Έτσι το σημερινό συμβούλιο είναι κατ’ επίφαση κατεπείγον με τη δημοτική αρχή να απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο, θέλοντας να περνάει σημαντικά ζητήματα χωρίς να ενημερώνει.

Όλο το πόρισμα έχει στόχο τη δημιουργία μίας κλειστής φυλακής και αυτή καλείστε να εγκρίνετε. Λέτε ότι η ευθύνη ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ. κι έτσι εκχωρείτε το δικαίωμα της όποιας απόφασης στην Αστυνομία ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρουμε, η καταστροφή για την κοινωνία, την οικονομία και το νησί θα είναι ανεπανόρθωτη. Τα προαναχωρησιακά είναι μαύρες τρύπες που εξαφανίζονται άνθρωποι και δικαιώματα. Θα δεχτούμε το πλήγμα και την εικόνα να είμαστε το νησί φυλακή. Κατανοήστε ότι θέλουν να μας κάνουν αποθήκες ψυχών. Πάμε να καλύψουμε την πολιτική της κυβέρνησης αντί να αντιταχθούμε με ένα λόγο όχι ακραίο και ρατσιστικό στο κλειστό κέντρο – φυλακή».

Μάρκος Σκούφαλος- Επικεφαλής ΛΑ.Σ..

«Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευθύνες. Άρχισε να έρχεται κόσμος στο νησί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Συνθήκες που δημιούργησαν τα αιματοβαμμένα χέρια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ε.Ε.. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν θήτες. Υπάρχουν αυτοί που σφαγιάζουν τους λαούς και αυτούς δεν τους αγγίζουμε καθόλου στο πόρισμα. Για εμάς το προαναχωρησιακό κέντρο είναι το τυράκι στη φάκα. Υλοποιεί την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ειλικρινά αν ήμουν Συριζαίος ή  Υπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. σήμερα θα ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος, από όσα ακούγονται εδώ μέσα». 

Η τελική απόφαση

Τελικά έπειτα από 7 σχεδόν ώρες εξαντλητικής διαδικασία το σώμα αποφάσισε με τις ψήφους του συνδυασμού Βουρνού και την ψήφο του Βασίλη Μυριαγκού από τον συνδυασμό Λαμπρινούδη, την υιοθέτηση των προτάσεων της διαπαραταξιακής, ανάβοντας το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για τη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στο νησί, τις λεπτομέρειες του οποίου θα αποφασίσει η Ελληνική Αστυνομία.

Παράλληλα τόσο η Λαϊκή Συσπείρωση όσο και η Χιακή Συμπολιτεία, κατέθεσαν τα δικά τους ψηφίσματα που επί της ουσίας αρνούταν τη δημιουργία νέας δομής στο νησί με βάση συγκεκριμένο σκεπτικό

Credits

Δείτε εδώ το ψήφισμα της Χιακής Συμπολιτείας [DOC1], [DOC 2]

Δείτε εδώ το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης [DOC1]

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ