Αυτοδιοίκηση

3/12/18 20:28

τελ. ενημ.: 3/12/18 21:07

ΒΙΝΤΕΟ | 30άδα μελετών στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 προωθεί ο Δήμος Χίου

Προτάσσονται ενιαίο παραλιακό μέτωπο Βροντάδου- Καρφά, υπογειοποίηση καλωδίων στα μεσαιωνικά χωριά, μουσείο ανάδειξης των μεταλλείων Κεράμου, ίδρυση ειδικού σχολείου και επέκταση ΕΠΑ.Λ., ολοκληρωμένο πυροσβεστικό δίκτυο στο νησί, παράκαμψη Καλλιμασιάς και Βροντάδου καθώς και θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων στο κτίριο Μπελλέ.

Μία σειρά σημαντικών έργων προτάσσει σε επίπεδο μελετών ο Δήμος Χίου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Υπ. Εσωτερικών προς τους Δήμους όλης της χώρας, προκειμένου να υποβάλλουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου προτεινόμενες μελέτες προς χρηματοδότηση για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας ο Μανώλης Βουρνούς εμφανίστηκε έτοιμος με μία σειρά προτάσεων που ξεπερνούν τις 30 προκειμένου να προχωρήσει τον σχεδιασμό για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε όταν ξεκινήσει η ένταξη των έργων να υπάρχουν διαθέσιμες ώριμες μελέτες.

Ο σχεδιασμός του Δήμου

Έργα προστασίας από φυσικές καταστροφές

  • Αντιπλημμυρικά

Προτείνεται να γίνει αντιπλημμυρική μελέτη της Λαγκάδας, όπου συμβάλλουν δύο ρέματα και εκβάλλουν στη θάλασσα από τον λεγόμενο Κουφό ποταμό και επιπλέον των Καρδαμύλων, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινόμενων που έχουν εντοπιστεί και αναλυθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, στο βαθμό που είναι δυνατό.

  • Αντιδιαβρωτικά ακτών

Προτείνονται μελέτες για την αντιδιαβρωτική προστασία επιπλέον ιδιαίτερης τουριστικής σημασίας ακτών, του Καρφά και της Κώμης, όπου υπάρχουν διαπιστωμένα προβλήματα από διάβρωση.

Αντιπυρική προστασία

Προτείνεται η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης πυροσβεστικού δικτύου και συναφών υποδομών για ολόκληρο το νησί, που θα περιλαμβάνει τη χωροθέτηση των πυροσβεστικών μέσων και τις μελέτες εφαρμογές για την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Αστικό Περιβάλλον

Προτείνεται η μελέτη του παραλιακού μετώπου από τη Δασκαλόπετρα μέχρι το Κοντάρι, αποτελούμενη από δύο τμήματα (Δασκαλόπετρα – Ταμπάκικα και Μπέλλα Βίστα – Κοντάρι). Οι οποιεσδήποτε μελέτες έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν θα ληφθούν υπόψη, οι τελικές όμως προτάσεις θα προκύψουν από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Οικισμοί τουριστικού ενδιαφέροντος

Προτείνεται η μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από Καρφά έως Μέγα Λιμνιώνα και η μελέτη ανάπλασης του χερσαίου χώρου των Λιμνιών. Επιπλέον, προτείνεται η μελέτη αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών και των χερσαίων χώρων του αλιευτικού καταφυγίου της Αγίας Ερμιόνης -politischios.gr- και η μελέτη αναβάθμισης των λιμενίσκων στα Γρίδια και στον Άγιο Ιωάννη Λιλικά. Τέλος, όσον αφορά τον οικισμό του Κάμπου, προτείνεται η μελέτη κατασκευής δικτύου ποδηλατοδρόμων, αξιοποιώντας υφιστάμενη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Ιστορικοί και παραδοσιακοί οικισμοί

Προτείνεται η μελέτη ανάπλασης και υπογειοποίησης καλωδίων σε δύο μεσαιωνικούς οικισμούς των Μαστιχοχωρίων και συγκεκριμένα των Μεστών και των Ολύμπων, όπως και του ιστορικού διατηρητέου οικισμού του Φρουρίου της Χίου.

Ιστορικά μνημεία

Προτείνεται η μελέτη του Κάστρου της Βολισσού, της Μονής Μουνδών και του υπόλοιπου του Κάστρου της Χίου, συμπεριλαμβανομένου και του ανειλημματικού τείχους της Σούδας.

Πολιτιστικές Υποδομές

Προτείνονται οι παρακάτω μελέτες:

α) Μελέτη μετεγκατάστασης του λαογραφικού μουσείου της Καλιμασιάς σε νέο δημοτικό κτίριο.

β) Μελέτη κατασκευής μουσείου Θυμιανούσικης πέτρας στα Θυμιανά, σε δημοτικό κτίριο.

γ) Μελέτη ανάδειξης των μεταλλείων του Κεράμου και ίδρυση θεματικού μουσείου στην περιοχή, με αξιοποίηση υπαρχόντων κτιρίων.

δ) Μελέτη ίδρυσης θεματικού πάρκου Ομήρου στην περιοχή της Δασκαλόπετρας στη μισθωμένη και ιδιόκτητη έκταση πέριξ του μνημείου.

Φυσικό περιβάλλον

Προτείνεται η χρηματοδότηση μελετών για κάποια μεγαλύτερα έργα, όπως:

  • Μελέτη διαχείρισης και ανάδειξης του περιαστικού δάσους Κλειδούς, Τρυπατέ, όπως και του περιαστικού δάσους Καναβουτσάτου.
  • Μελέτη ίδρυσης και ανάδειξης «θεματικού πάρκου» αμμωνιτών στην περιοχή Κορακάρη.

Αθλητικές και ψυχαγωγικές υποδομές

Για την επόμενη περίοδο, προτείνονται οι παρακάτω μελέτες:

α) Μελέτη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του αθλητικού συγκροτήματος της πόλης της Χίου, που αποτελείται από το Κλειστό Γυμναστήριο και από το Εθνικό Στάδιο.

β) Η ίδρυση πολυχώρου άθλησης και δημιουργίας στα Καμπόχωρα σε δημοτικό οικόπεδο παρακείμενου του σχολικού συγκροτήματος των Καμποχώρων.

γ) Η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του Βαρβασιακού στο Βαρβάσι, με την ανάπλαση της περιοχής και τη δημιουργία αθλητικού πολυχώρου σε αυτή.

Σχολικές υποδομές

Για την επόμενη προγραμματική περίοδο, οι ανάγκες που καταγράφονται στην παρούσα φάση, όσον αφορά τις σχολικές υποδομές είναι:

α) Ίδρυση νέου σύγχρονου Ειδικού Σχολείου.

β) Επέκταση του ΕΠΑΛ Χίου.

γ) Κατασκευή δύο νηπιαγωγείων και συγκεκριμένα του 4ου και του 6ου.

Επιπλέον, όσον αφορά εκπαιδευτικές υποδομές άλλων φορέων, είναι πάγιο αίτημα η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου χώρου για την εγκατάσταση της ναυτικής εκπαίδευσης, όπου θα μετακινηθεί και η ΑΕΝ Μηχανικών Χίου.

Οδοποιία

Προτείνεται να εκπονηθούν ή να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την παράκαμψη της Καλιμασιάς και την παράκαμψη του Βροντάδου.

Επιπλέον, να εκπονηθούν μελέτες για αγροτικές οδοποιίες, αξιολογώντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες που σε αυτό τον τομέα είναι αυξημένες.

Ενίσχυση επιχειρηματικότητας

Προτείνεται η μελέτη αξιοποίησης του διατηρητέου κτιρίου που απέκτησε ο Δήμος με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου στην οδό Μ. Λιβανού για την ίδρυση θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση