Στην τελική φάση εισέρχεται το έργο των «έξυπνων πόλεων» για τον Δήμο Χίου, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Δημήτρης Πατελίδας, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό που αφορά την εγκατάσταση 23 έξυπνων διαβάσεων και την τοποθέτηση συστημάτων GPS σε 40 οχήματα της καθαριότητας και της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος, πέρασε από αρκετές δυσκολίες μέχρι να φτάσει στη σημερινή του μορφή, καθώς υπήρξαν προβλήματα με τη διαχειριστική αρχή, αλλά και περικοπές στο αρχικό πρόγραμμα. Παρά τις καθυστερήσεις, εξασφαλίστηκε τελικά η έγκριση και ο οριστικός προϋπολογισμός, ο οποίος ανέρχεται σε 736.149 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση έξυπνων διαβάσεων σε κομβικά σημεία της πόλης, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των πεζών και τη βελτίωση της ορατότητας για τους οδηγούς. Από τις 23 διαβάσεις, οι 10 θα τοποθετηθούν στην περιοχή του λιμανιού, ενώ οι υπόλοιπες προβλέπονται στη διασταύρωση Κανάρη με Λεωφόρο Αιγαίου, μπροστά από το Δημαρχείο, στο ύψος του ΚΕΠ, στην οδό Δημοκρατίας 10, στο 1ο Γυμνάσιο με Μητρόπολη, στη Φιλίππου Αργέντη 2, στην είσοδο του Νοσοκομείου Χίου, στη διασταύρωση των οδών Ναυάρχου Κουντουριώτου και Ελευθερίου Βενιζέλου, στη διασταύρωση των οδών Λιβανού και Μουσείου, καθώς και στη διασταύρωση των οδών Λιβανού και Μιχάλων.
Οι νέες διαβάσεις θα διαθέτουν φωτισμό τύπου LED και, όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, θα είναι πιο εξελιγμένες από αντίστοιχες παρεμβάσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως αυτές που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή του αεροδρομίου. Η παρέμβαση αναμένεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά την καθημερινή μετακίνηση των πεζών, ιδιαίτερα σε σημεία αυξημένης κυκλοφορίας, όπου η ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια είναι διαρκής.
Παράλληλα, το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση GPS σε απορριμματοφόρα και οχήματα της Τεχνικής Υπηρεσίας, συνολικά σε 40 δημοτικά οχήματα. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην καλύτερη παρακολούθηση, οργάνωση και διαχείριση του δημοτικού στόλου, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου.
Η υλοποίηση θα προχωρήσει μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να «τρέξει» το επόμενο διάστημα και να τεθεί προς έγκριση στις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής. Εφόσον δεν προκύψουν νέες καθυστερήσεις στη διαδικασία, το έργο εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα περίπου 8 έως 10 μηνών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.