18.9.2017 11:33

Ανοίγει η βεντάλια της συζήτησης για το μέλλον του ενιαίου δήμου Χίου

ΟΛΟΕΝΑ και περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι ενστερνίζονται την άποψη ότι θα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για τη διάσπαση ή τη διατήρηση του καλλικρατικού Δήμου

Τη σκέψη πολλών δημοτικών συμβούλων τόσο της πλειοψηφίας όσο και των αντιπολιτεύσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, φαίνεται ότι εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαδόπουλος, που μέσα από αρθρογραφία του έθεσε το ζήτημα της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Χίου. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, σχεδόν στο σύνολό τους οι αιρετοί της οδού Δημοκρατίας συνηγορούν ότι η διάσπαση του ενιαίου Δήμου αποτελεί ένα υπαρκτό δεδομένο, που θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά ακόμα και σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις και να εισηγηθεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεν έχω ξεκάθαρη άποψη», αποδέχεται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Γεωργιάδης. «Πρέπει να ξέρουμε τα οφέλη σε  κάθε άποψη. Δεν το προσεγγίζεις ούτε επιφανειακά, ούτε συναισθηματικά ένα τέτοιο θέμα. Το προσεγγίζεις τεχνοκρατικά. Το θέμα είναι σοβαρό και υπαρκτό. Πρέπει να το συζητήσουμε και να ξεκαθαρίσουμε οριστικά πως θα πορευτούμε στο μέλλον», αναφέρει, αφήνοντας  ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης του σε προσεχή συνεδρίαση.

Ασαφή άποψη διαθέτει και ο αντιδήμαρχος Ν. Καρασούλης.» Ίσως οι μικρότεροι Δήμοι να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα απ’ ότι ο ενιαίος Δήμος, όμως είναι μία μεγάλη συζήτηση. Θα πρέπει σίγουρα να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά της διάσπασης του σημερινού Δήμου για να αποφασίσουμε».

..................................................................................................................................

ΟΙ ΥΠΕΡ... 

Βιβή Ποταμούση

Είμαι υπέρ της διαίρεσης θεωρώντας ότι η Αμανή και τα χωριά του Πελινναίου μπορούν να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό Δήμο. Έχουν τα ίδια προβλήματα και συνεπώς μπορούν να τα αντιμετωπίσουν με μία κοινή πολιτική. Ένας τέτοιος Δήμος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί διάφορα προνόμια. Θα μπορούσε δηλαδή να έχει από τον μεγάλο Δήμο της Χίου την τεχνική υποστήριξη και την υποστήριξη στον τομέα καθαριότητας, όπως γίνεται σήμερα με τα Ψαρά και τις Οινούσσες.

Ηλίας Κλεισσάς

Τάσσομαι υπέρ της διάσπασης του ενιαίου Δήμου αλλά υπό προϋποθέσεις. Θα πρέπει σε ζητήματα όπως το νερό, τα σκουπίδια και το ΕΣΠΑ να υπάρχουν συνέργειες ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν οι μικρότεροι και πιο αδύναμοι Δήμοι. Θα πρέπει συνεπώς να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος στην κοινωνία και στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ακουστούν όλα τα θετικά και τα αρνητικά ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Νίκος Νύκτας

Είμαι υπέρ της διαίρεσης σε 3 Δήμους. Είναι μία πρόταση που έρχεται από τότε που η συνένωση σε έναν ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο απέδειξε ότι, εκτός από οικονομία κλίμακας, δεν βοήθησε το νησί μας και ειδικότερα την ύπαιθρο του. Έχω τοποθετηθεί θετικά στη δημιουργία τριών δήμων εδώ και 5 χρόνια και εννοείται ότι συμφωνώ με τους Γιώργο Παπαδόπουλο και Βιβή Ποταμούση γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι πολλοί στο Δ.Σ. που έχουν την ίδια άποψη. Ελπίζω να την εκφράσουν και δημόσια και να συζητηθεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

... ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑ

Σταμάτης Ζουμίδης

Είμαι αρνητικός. Πως θα λειτουργήσει ένας Δήμος στην Αμανή χωρίς Τεχνική Υπηρεσία; Ας μη βλέπουμε νησιά όπως η Ρόδος ή η Λέσβος. Τα δικά μας πληθυσμιακά κριτήρια δεν δικαιολογούν περισσότερους από 1 Δήμο. Άλλωστε από όσα γνωρίζω ούτε η Κυβέρνηση προτίθεται να θέσει τέτοιο ζήτημα για τη Χίο με δεδομένο ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

..................................................................................................................................................

Και μέτωπο αντινομαρχών υπέρ των 3 Δήμων (φωτό ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ – ΞΕΝΑΚΗΣ)  

Απήχηση σε ευρύτερα αυτοδιοικητικά στρώματα, πέραν των αιρετών πρώτου βαθμού, συναντά η δημόσια προτροπή του Γ. Παπαδόπουλου να προταθεί η διάσπαση του σημερινού ενιαίου Δήμου Χίου σε τρεις.

«Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο του συμπολίτη μας Αντιδημάρχου Χίου Γεωργίου Φωτ. Παπαδοπουλου», είναι η επίσημη αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Χίου, Στ. Κάρμαντζη, με ανάρτηση του στο fb.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «π» ... κίνημα υπέρ των τριών Δήμων διαμορφώνει και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γ. Ξενάκης, οργώνοντας για το σκοπό αυτό χωριά της Ιωνίας και των Μαστιχοχωρίων και θέτοντας ανοιχτά το ζήτημα.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ