20.5.2017 11:03

Ας αναλύσουμε τι πρακτικά αποφασίσαμε

Είσαι ιδιοκτήτης ενός αρτοποιείου και στο ταμείο σου στο τέλος της ημέρας βλέπεις 350 ευρώ. Είναι πολλά ή λίγα; Εξαρτάται από το στόχο του αρτοποιού. Αν είχε υπολογίσει ότι ημερησίως θα έκανε τζίρο 250 ευρώ είναι πολλά κι αν αντιστοίχως προσδοκούσε 500 είναι λίγα.

Κατά τον ίδιο τρόπο οφείλουμε να κρίνουμε την επιτυχή ή ανεπιτυχή κατάληξη της Διαπαραταξιακής. Τί προσδοκούσε από την επισφράγιση του πορίσματος της από το Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή και τι τελικά  πέτυχε;

Αρχικά προσδοκούσε να αποβάλλει τη μομφή ότι αδυνατεί να χειριστεί μέσα από μια ευρεία οπτική το προσφυγικό. Προσδοκούσε επίσης να εκφραστεί ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο υπέρ του Προαναχωρησιακού Κέντρου. Προσδοκούσε να διαμοιραστεί σε περισσότερες δημοτικές παρατάξεις η ευθύνη για τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου. Προσδοκούσε, τέλος, να κλείσει εδώ ο κύκλος της συγκεκριμένης συζήτησης και η επόμενη ημέρα να πάψει να διχάζει την τοπική κοινωνία. Τι από όλα αυτά πέτυχε;

  • Αρχικά κατέθεσε ένα πόρισμα με διάθεση ολιστικής αντιμετώπισης του προσφυγικού. Υπήρχε ένας απαράβατος όρος για να επιτύχει τη διάλυση των εντυπώσεων για ενδοτική εκ μέρους της στάση στους ως τώρα χειρισμούς της: να απαιτήσει τη συνολική διαπραγμάτευση των υπολοίπων 13 σημείων του πορίσματος, πριν καταθέσει «λευκή πετσέτα» στο Προαναχωρησιακό. Η τροπή της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, περιορίστηκε αποκλειστικά στο Προαναχωρησιακό. Ουδείς ασχολήθηκε ή ασχολείται με τα υπόλοιπα 13 απαραίτητα σημεία του πορίσματος της Διαπαραταξιακής. Ίσως γιατί ουδείς κατά βάθος τα πιστεύει.
  • Αναδείχθηκε ότι η ανάγκη δημιουργίας Προαναχωρησιακού δεν έχει πείσει την πλειοψηφία της κοινωνίας. Σχεδόν το σύνολο των κοινωνικών φορέων εναντιώθηκε, με τον κύκλο των αντιτιθέμενων να είναι κατά πολύ ευρύτερος της Παγχιακής. Επιμελητήριο, ΤΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος, εκπρόσωποι τοπικών κοινωνιών και οι δυο δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς διαμόρφωσαν ένα πλειοψηφικό ρεύμα εναντίωσης σε ένα σχεδιασμό, ο οποίος επιχειρήθηκε, δια του πορίσματος, να περάσει ως μονόδρομη λύση για την αποκατάσταση της κανονικότητας.
  • Η τακτική διαμοιρασμού της ευθύνης με άλλες δημοτικές παρατάξεις είχε ως πενιχρό αποτέλεσμα να διαμοιραστεί μόνο με τον Β. Μυριαγκό. Η επιλογή υπεράσπισης Προαναχωρησιακού εκτός ΒΙΑΛ έχει πια αποκλειστική πατρότητα τη δημοτική αρχή Βουρνού.
  • Ο κύκλος της συζήτησης, τέλος, για το που θα εγκατασταθεί το Προαναχωρησιακό δεν έκλεισε, μόλις τώρα ανοίγει. Ας μνημονεύσουμε την τελική απόφαση: εγκρίνεται η δημιουργία ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. σε μια και μόνη δομή τελικής επιλογής του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης. Πρακτικά, εφόσον δεν κλείσει η ΒΙΑΛ, το Προαναχωρησιακό επιβάλλεται να γίνει εντός του υφιστάμενου καταυλισμού. Αν πάλι το Υπουργείο επιμείνει ότι δεν του κάνει η ΒΙΑΛ, οφείλει να αναλάβει την ευθύνη σχεδιασμού μιας νέας ολοκληρωμένης δομής, όπου εκείνο κρίνει, δίχως ο Δήμος Χίου να φέρει αντίρρηση. Μια εβδομάδα, πριν, βέβαια, ο Μαν. Βουρνούς, εμφανισθείς ενώπιον των Λυμπούσων, είχε εκφράσει την άποψη ότι η δημοτική αρχή δεν επιθυμεί ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ολύμπων. Στην περίπτωση που το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποφασίσει μια ενιαία δομή, με ενταγμένο Προαναχωρησιακό σ’ αυτήν, για παράδειγμα στους Ολύμπους, έχει από την Πέμπτη το βράδυ την ανοχή, αν όχι τις ευλογίες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν είχε μόνο αυτά τα πρακτικά αποτελέσματα η βεβιασμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν έριξε απαραίτητες γέφυρες στην αφερέγγυα κυβέρνηση για οποιοδήποτε διάλογο. Αντίθετα, ενταφίασε κάθε πιθανότητα συντήρησης της Διαπαραταξιακής για το επόμενο εξίσου κρίσιμο διάστημα. Οι χειρισμοί για την προσφυγική κρίση επιστρέφουν μονομερώς στη δημοτική αρχή, πιο αποδυναμωμένη από ότι ήταν πριν το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τώρα που έχουμε ενώπιον μας το σύνολο των δεδομένων, ποιος λέτε πως κέρδισε και ποιος έχασε από την κατάληξη του διαπαραταξιακού εγχειρήματος; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ