6.10.2023 22:04

Βάσω Χοχλάκα - "Ανάμεσα σε Μουτζούρη και Στεφανή επιλέγουμε την πρόοδο στο Βόρειο Αιγαίο"

Στην κεντρική της προεκλογική ομιλία, από το Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης, η Υποψήφια Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τον προοδευτικό συνδυασμό «Αλλαγή Πορείας για τα νησιά μας» Βάσω Χοχλάκα, έδωσε σύνθημα ανατροπής του μίζερου και προκλητικού ψευτοδιλλήματος, ανάμεσα στις δύο συντηρητικές υποψηφιότητες.

Σε υψηλούς τόνους, κάλεσε σε ενεργοποίηση κάθε προοδευτικό νησιώτη για να δοθεί ένα τέλος στην 8ετία της συντήρησης, για να αποκτήσουν τα νησιά μας επιτέλους μία περιφερειακή αρχή με μοναδική ατζέντα της, τον πολίτη και τις ειδικές ανάγκες των κοινωνιών.

Από την κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου της Μυτιλήνης, η κα Χοχλάκα υπερτόνισε ότι είναι η μοναδική νησιώτισσα υποψήφια, που μένει, εργάζεται και θα παραμείνει στο Βόρειο Αιγαίο και μετά τις εκλογές:  

«Όλοι εσείς σήμερα, δικαιώνετε την δύσκολη αλλά επιβεβλημένη μας Απόφαση στις αρχές του Αυγούστου, να μην διστάσουμε, να μην απογοητευτούμε, να μην υποκύψουμε στην πίεση να απέχουμε, αλλά να συνταχθούμε, να συμπορευτούμε και να δώσουμε στα νησιά μας μία γνήσια προοδευτική έκφραση στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη. 

Μία γνήσια προοδευτική και αναπτυξιακή πρόταση διακυβέρνησης για τον πανέμορφο τόπο μας!

Μία πρόταση που δικαιώνει όλες και όλους εκείνους που δεν αντέχουμε αυτό το προκλητικό ψευδοδίλλημα που μας επέβαλλε το Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του υποψηφίου που εκτελεί «αποστολή» που του ανέθεσε ο κ.Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος λέει , και του υποψηφίου και απερχόμενου Περιφερειάρχη που λειτούργησε με ένα μοντέλο διοίκησης παλαιοκομματικών λογικών με πελατειακές σχέσεις, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Ξέρετε, αναφέρομαι συχνά, το ανέφερα και στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου στη Μυτιλήνη, αλλά και σε όλα τα νησιά μας που επισκέφτηκα όλες αυτές τις μέρες, στη δυσκολία του εγχειρήματος να είμαστε σήμερα εδώ και να ονειρευόμαστε για το καλύτερο. Αναφέρομαι συχνά γιατί δεν ήταν δύσκολο μόνο το να πάρει κάποιος την Απόφαση να ηγηθεί μίας συλλογικής προσπάθειας 25 μόλις ημέρες πριν την υποβολή των υποψηφιοτήτων. 

Είναι σαφές πως όλο αυτό το διάστημα που μέρα με τη μέρα γινόμασταν και πιο πολλοί και πιο δυνατοί, πολλοί επένδυαν στην αποτυχία μας να φτάσουμε ως και το Πρωτοδικείο. Πολλοί δεν βολεύονταν να υπάρχει μία αυτοδιοικηκτική παράταξη σαν και τη δική μας, που να εκφράζει τους προοδευτικούς πολίτες των νησιών μας αλλά και τους πολίτες που δεν αντέχουν αυτό το μίζερο αδιέξοδο σε δύο κυβερνητικές υποψηφιότητες. 

Πολλοί θα ήθελαν ως βολική εξέλιξη για τους απώτερους σκοπούς τους, όλοι εμείς να αποτελούσαμε στην καλύτερη ένα συμπλήρωμα είτε του συνδυασμού του κ.Στεφανή, είτε του συνδυασμού του απερχόμενου Περιφερειάρχηκ.Μουτζούρη και στη χειρότερη η ουρά τους.

Πολλοί θα ήθελαν τα νησιά μας να παραμείνουν ουραγός της χώρας σε ότι έχει να κάνει με την ανάπτυξη είτε μέσα από μία λαϊκίστικη διαχείριση είτε μέσα από μία «επιτελική συνταγή» του κράτους των Αθηνών από τον εκλεκτό του πρωθυπουργού.

Δεν δικαιώθηκαν όμως οι προσδοκίες τους και σήμερα είμαστε εδώ για να τους πούμε ευθέως πως ήρθαμε πραγματικά για να Αλλάξουμε τα δεδομένα, ήρθαμε για να στρέψουμε τα νησιά μας σε πορεία πραγματικής Αλλαγής, σε πορεία ανάπτυξης, σε πορεία οριστικής παύσης της διαχείρισης της μιζέριας!

Φίλες και φίλοι,

Σας είπα και πριν και επιμένω όταν σας μιλάω επί της ουσίας για ψευδοδίλημμα ανάμεσα στους Υποψηφίους του Μεγάρου Μαξίμου. Τιμώ και σέβομαι την προσωπικότητα τόσο του κ. Στεφανή όσο και του κ. Μουτζούρη, αλλά όσο κι αν θέλουν να δείχνουν τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, στην πραγματικότητα κουβαλούν την ίδια αντίληψη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και μας επιφυλάσσουν ακριβώς την ίδια πολιτική. 

Όσο βρισκόμουν στη Χίο και στη Σάμο, πρόλαβα να ακούσω την δήλωση υποστήριξης προς την υποψηφιότητα του κ. Στεφανή, του Βουλευτή της ΝΔ στη Λέσβο κ. Αθανασίου. Ο κ. Αθανασίου που δεν είναι μυστικό ότι στήριξε δυναμικά τον κ. Μουτζούρη στις εκλογές του 2019, ομολόγησε από το βήμα του κ. Στεφανή, πως είναι γεγονός ότι η Περιφέρειά μας είναι στις χαμηλότερες θέσεις απορροφητικότητας στην Ελλάδα και πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Παραδέχτηκε ακόμη ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από τη σημερινή κατάσταση και είτε το έκανε συνειδητά, είτε επιπόλαια, ουσιαστικά ομολόγησε πως η φίλια απερχόμενη περιφερειακή αρχή, ήταν αποτυχημένη. Γυρίζοντας πίσω στη Μυτιλήνη, έλαβα και νέες αποδείξεις για το πραγματικό ψευτοδίλημμα που μας θέτει η Κυβέρνηση και τα στελέχη της για τις περιφερειακές μας εκλογές. Αφού κατ΄ αντιστοιχία και ο βουλευτής της ΝΔ στη Χίο πρώην Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης, αποκαθήλωσε με σκληρή ανακοίνωση τον κ. Μουτζούρη από το αγαπημένο αλλά υποτίθεται κακό παιδί της Κυβέρνησης, δηλώνοντας και αυτός στήριξη στο νέο project της ΝΔ, τον κ. Στεφανή.

Σε όλο τώρα το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, όσες παρεμβάσεις κι αν κάναμε, ότι κι αν αναδείξαμε ως ζήτημα, ζητώντας μία ευθεία τοποθέτηση είτε από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη, είτε από τον κ. Στεφανή, δεν τύχαμε απολύτως καμίας ανταπόκρισης. Όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο του κέντρου νεοσυλλέκτων στρατεύσιμων στη Μυτιλήνη και ζητήσαμε τη διατήρησή του για τα παιδιά μας, ούτε ο κ. Στεφανής ως ειδικός επί του θέματος, αλλά και σαφέστατα κυβερνητικός, δεν σχολίασε ή διεκδίκησε έστω για τους τύπους κάτι, ακόμα και όταν τον καλέσαμε ονομαστικά.

Όταν ο κ. Μουτζούρης διαφήμιζε –κι ας τον διαψεύδει ο ίδιος ο κ. Αθανασίου- πως η Περιφέρεια είναι μέσα στις πέντε πρώτες θέσεις σε απορρόφηση και του ζητούσαμε να μας πει ποια έργα έχει εκτελέσει η περιφερειακή αρχή, εκείνος ζητούσε ντιμπέιτ για το μεταναστευτικό.  

Την ίδια ώρα, στελέχη της ΝΔ, αλλά και πολλοί καιροσκόποι της αυτοδιοίκησης, εμφανίζονται είτε αναποφάσιστοι, είτε στη λογική του είμαι Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ, αν και αυτό νομίζω έχει αλλάξει λίγο, μέσα σε ένα θλιβερό εσωκομματικό κρυφτούλι του «από εδώ η γυναίκα μου, από εδώ το αίσθημά μου».

Είναι με τον Μουτζούρη τις Δευτέρες, με τον Στεφανή τις Τετάρτες, αποδεικνύοντας πως αντιμετωπίζουν με τη λογική του μαντριού τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους. Αν αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο τους ψηφοφόρους τους, φανταστείτε πως στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν όλους εμάς τους υπόλοιπους πολίτες του Βορείου Αιγαίου. Σα να μην υπάρχουμε στην καλύτερη και σα να μην υπάρχουν ακόμα χειρότερα τα νησιά μας που χρειάζονται επιτέλους μετά από χρόνια, μία σοβαρή και στιβαρή περιφερειακή αρχή για όλους τους νησιώτες.  

Για αυτούς και τους ηγήτορές τους από την Αθήνα, το μόνο διακύβευμα των εκλογών της 8ης Οκτώβρη, είναι κάτω υπό ποιον θα βαφτεί μπλε ο χάρτης του Βορείου Αιγαίου μας!

Ε όχι, δεν θα τους περάσει!

Θα χαιρόμουν να είναι επίλογη ζωής να ζήσει στα νησιά μας μόνιμα ο κ. Στεφανής που έχει αναλάβει «αποστολή» όπως ο ίδιος λέει και να βιώσει στο πετσί του τι σημαίνει να χρειάζεσαι γιατρό στην Ικαρία ή στη Λήμνο και να μην υπάρχει χειρουργός ή αναισθησιολόγος. Να χρειάζεται να μετακινηθείς εκτάκτως και να πληρώνεις χρυσά τα εισιτήρια και να καθυστερεί δυο χρόνια η επιδότηση του μεταφορικού ισοδύναμου. Να πληρώνει ακριβότερα τα καύσιμα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Να σπουδάζεις με κόπο τα παιδιά σου και να τα βλεπεις να φεύγουν γιατί δεν υπάρχει εργασία. Και πολλά ακόμη.

Είμαι η μόνη υποψήφια Περιφερειάρχης που μεγάλωσα και κατοικώ μόνιμα στα νησιά μας. Που βιώνω τα προβλήματα και συμμερίζομαι τις αγωνίες των νησιωτών. Δεν είμαι Στρατηγός, δεν είμαι Πρύτανης είμαι η Βάσω και είμαι κομμάτι της κοινωνίας των νησιών μας. Και αύριο θα παραμείνω εδώ και θα περπατάμε μαζί στους ίδιους δρόμους ανεξαρτήτως αποτελέσματος.»

Η Υποψήφια Περιφερειάρχης, τόνισε ακόμη στην ομιλία της πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια πια για να χαθούν ξανά πόροι και περιέγραψε το όραμά της για μία Περιφέρεια «ανοιχτή για τους νέους, σε καινοτόμες ιδέες και δράσεις με κύριο ρόλο τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τον δημοκρατικό προγραμματισμό δράσεων, με άξονες, στόχους και προοπτική στους τομείς της γεωργίας-κτηνοτροφίας-αλιείας, του τουρισμού, του ορυκτού πλούτου, της μεταποίησης, της δια βίου μάθησης, όπου η περιφέρεια πρέπει επιτέλους να έχει κυρίαρχο λόγο. 

Απέναντι στις σημερινές πολιτικές, που αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες των νησιών μας, πολίτες από κάθε κομματικό χώρο που μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς και πολίτες με τους ίδιους προβληματισμούς, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να υπερασπιστούμε τη ζωή των συμπολιτών μας και τη φυσιογνωμία των νησιών μας, προωθώντας ένα πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης. 

Με πράξεις και όχι με παχιά λόγια. Βασιζόμενοι στο φυσικό πλούτο, το ανθρώπινο δυναμικό, τον πολιτισμό και την ιστορία των νησιών μας, τα μοναδικά προϊόντα μας, τις νέες τεχνολογίες. Απαντώντας επί της ουσίας στις ανάγκες των νησιωτών και τις σύγχρονες προκλήσεις. Με έγνοια ταυτόχρονα για τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια, οι μεταφορές, αναθεώρηση και εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Βορείου Αιγαίου για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, ώστε οι πολίτες των νησιών μας να πάψουν να νιώθουν πολίτες β’ κατηγορίας. Με έγνοια για κάθε άνθρωπο που ζει στα νησιά μας. Με έγνοια επίσης να μην γίνουν τα νησιά μας φυλακές και αποθήκες ψυχών της Ευρώπης, αλλά ελκυστικοί τόποι για μόνιμη εγκατάσταση και τουρισμό.

«Μέχρι σήμερα και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ουσιαστικά δεν έχουμε ακούσει καμία πρόταση από κανέναν. 

 

Εμείς έχουμε όραμα, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε θέσει προτεραιότητες και

μιλάμε ρεαλιστικά. Θα δουλέψουμε και σκληρά!

 

Στους βασικούς μας άξονες περιλαμβάνονται:

 οι κοινωνικές υποδομές που αποτελούν άξονα στο νέο ΕΣΠΑ

1) η ενίσχυση των δομών υγείας σε επίπεδο υποδομών κι εξοπλισμού

2) η υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων

3) προτεραιότητα μας θα είναι η δημιουργία ειδικού και μουσικού σχολείου σε όλα τα νησιά

4) μέσα από τα ολοκληρωμένα προγράμματα θα ενισχύσουμε την ταυτότητα κάθε νησιού σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς

Επίσης

5 ) η στήριξη του αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με ουσιαστικές παρεμβάσεις

6) η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με τον πρωτογενή τομέα και η καινοτομία

7) η λήψη ειδικής μέριμνας για το περιβάλλον, για την προστασία των δασών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Με αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Το περιβάλλον για εμάς εξάλλου, είναι όρος ανάπτυξης για τα νησιά μας και όχι τροχοπέδη. 

7) στοχεύουμε σε ένα σοβαρό τουριστικό σχέδιο σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

8) η επίλυση σοβαρών ζητημάτων όπως η έλλειψη του σπουδαιότερου κοινωνικού αγαθού, του νερού σε κάποια νησιά. 

Οι πολιτικές που χαράζουμε είναι με βάση την αυτονομία και τη φυσιογνωμία κάθε νησιού. Η ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών είναι αναγκαία προυπόθεση 

για την αλλαγή πορείας.

Θα λειτουργήσουμε με διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία απέναντι στους πολίτες!

 

Θα σταθούμε δίπλα σε κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα και μια φορά το χρόνο σε κάθε νησί θα γίνεται διαβούλευση για τα πεπραγμένα και τους νέους στόχους». 

 

Την κεντρική προεκλογική ομιλία της Υποψήφιας Περιφερειάρχη στη Μυτιλήνη, χαιρέτισαν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη και ο Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Παναγιώτης Δουδωνής. Ο συνδυασμός

στηρίζεται και από τον «Οικολογικό Άνεμο».

 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ