30.4.2019 14:54

Συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» έδωσε η Χρ. Καλογήρου

«Το προσφυγικό μας υπερβαίνει, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου.

Κατεβαίνετε σε μία ιδιαίτερη περιφέρεια, που σκιάζεται από τα προβλήματα του προσφυγικού. Τι απαντάτε στους πολίτες των νησιών που βρίσκονται στα όρια τους;

Πράγματι η Περιφέρειά μας συναντήθηκε με τη δοκιμασία του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Σωστά το επισημαίνετε. Με συνέπειες ευρύτερες, αλλά και επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας ειδικότερα. Η Περιφέρεια όλο αυτό τον καιρό -το ζήτημα ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων- επισημαίνει με κάθε τρόπο όλες τις διαστάσεις που συνοδεύουν αυτό το πρωτόγνωρης συνθετότητας ζήτημα. Από την αρχή υπογραμμίζουμε την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών μας και ενίσχυσης των υπηρεσιών ασύλου. Γνωρίζετε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα μας υπερβαίνει, είναι ευρύτερης διάστασης και ως τέτοιο πάντα πρέπει να το προσεγγίζουμε.

Είναι γνωστές οι αναφορές σας για λανθασμένους κυβερνητικούς και ολιγωρία στο προσφυγικό. Μία κυβέρνηση Ν.Δ., του κόμματος δηλαδή που σας στηρίζει, θα σας βρει και αυτή απέναντί της;

Εμείς δεν θα αλλάξουμε ποτέ θέση ως προς το ζήτημα. Θα συνεχίσουμε να υπογραμμίζουμε την ανάγκη  αποσυμφόρησης και πιο αποτελεσματικής στο σύνολό της αντιμετώπισης του ζητήματος. Με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ σε επισκέψεις του στα νησιά μας, έχει και ο ίδιος μιλήσει εκφράζοντας το ειδικό ενδιαφέρον του για το ζήτημα αυτό. Εξάλλου εμείς, πιστεύοντας στον διάλογο και επιμένοντας στον διάλογο, θα εργαστούμε από την πλευρά μας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο είχατε δώσει έμφαση στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών ως μοχλό για την ανάπτυξη. Τι έγινε έκτοτε;

Θα μπορούσα να πω ότι έγιναν αρκετά. Ακόμη και πολλά θα έλεγα. Πριν από λίγες μέρες, παρουσιάσαμε στη Μυτιλήνη αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος για το λάδι και τη βρώσιμη ελιά. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα για τα τοπικά προϊόντα μας σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και αποκτώντας αυτά ταυτότητα να μπορούν να βρουν καλύτερη θέση στην αγορά και καλύτερη τιμή, ενισχύοντας έτσι άμεσα το εισόδημα των παραγωγών μας. Ήδη εκτός από το λάδι και τη βρώσιμη ελιά τα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούμε περιλαμβάνουν το μέλι, τη βιοποικιλότητα, τα αρωματικά μας φυτά και τα υποπροϊόντα του σταφυλιού και  της οινοποιίας. Έτσι πέρα από την ενίσχυση του εισοδήματος που αυτή η πρωτοβουλία θα οδηγήσει διευρύνοντας την οικονομία που αναπτύσσεται γύρω από τα τοπικά προϊόντα, θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Επισημαίνατε επίσης το πρόβλημα απομόνωσης λόγω ελλιπών συγκοινωνιών. Υπήρξε βελτίωση;

Πάντα το επισημαίνω και θα το επισημαίνω αυτό. Οι συμπολίτες μας που ζουν στην ηπειρωτική χώρα -λογικό είναι αυτό- δεν μπορούν να φανταστούν τα προβλήματα που συνδέονται με τη νησιωτικότητα και ιδιαίτερα στον τομέα που επισημάνετε, στον τομέα των συγκοινωνιών. Γίνεται διαρκής βελτίωση και επιχειρούμε πάντα με αδιάκοπη προσπάθεια να διαμορφώνονται νέες, καλύτερες συνθήκες, ώστε η επικοινωνία να είναι συνολικά καλύτερη. Θέτοντας διαρκώς το ζήτημα της νησιωτικότητας στην ευρύτερη διάστασή του, θέτουμε πάντα το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, όπως οφείλω να υπογραμμίσω και των αεροπορικών. Εργαζόμαστε πάντα επίμονα πάνω σε αυτό.

Με απλή αναλογική αυτές οι εκλογές. Πώς κρίνετε το νέο σύστημα; Θεωρείτε πως βοήθησε στην κάθοδο «αντάρτικων» συνδυασμών;

Θα δούμε πως το νέο σύστημα της απλής αναλογικής θα λειτουργήσει στην πράξη. Είναι λογικό η απλή αναλογική να «πολλαπλασιάζει» τους συνδυασμούς. Το κύριο ζήτημα, όμως, είναι πως αποτιμάται μια συμμετοχή, πως κρίνεται από τους πολίτες και πως αυτή καταγράφεται στην κάλπη. Η κάλπη θα μας δώσει την απάντηση στην ερώτησή σας.

Πιστεύετε ότι η άτυπη προεκλογική περίοδος σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, θα επηρεάσει το αυτοδιοικητικό αποτέλεσμα;

Μια ευρύτερη εκλογική ατμόσφαιρα ασφαλώς επηρεάζει μια αναμέτρηση τοπικού χαρακτήρα. Εκτιμώ, όμως, πάντα ότι τα τοπικά χαρακτηριστικά της αναμέτρησης, δηλαδή οι τοπικές ανάγκες, σε συνδυασμό με τα πρόσωπα κάνουν κάθε αυτοδιοικητική αναμέτρηση διαφορετική από κάθε άλλη.

Τι δεν προλάβατε ή δεν σας άφησαν να κάνετε στη θητεία σας; Και ποιος θα είναι ο πρώτος στόχος σε μία νέα θητεία;

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, ο χρόνος ποτέ δεν φτάνει. Ό,τι δεν καταφέραμε δεν οφείλεται σε άλλους που δεν μας άφησαν να κάνουμε κάτι. Κάναμε -το λέω με πεποίθηση αυτό- το καλύτερο δυνατό. Πρώτος στόχος με την έννοια που το θέτετε δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ένας κεντρικός στόχος που υπερκαλύπτει όλους τους άλλους. Η δράση και για τα μικρά και για τα μεγάλα, πρέπει να είναι συνολική. Να χαρακτηρίζεται με εσωτερική συνοχή και να αγκαλιάζει το σύνολο των προβλημάτων. Έτσι βλέπω αυτό που η συμβατική γλώσσα συνηθίζεται να ονομάζει «πρώτο στόχο». Σε κάθε περίπτωση πάντα η δράση είναι συνολική και ως τέτοια πρέπει να κρίνεται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ