14.3.2019 12:08

Παίρνει θέση και το «Δίκτυο Πολιτών Χίου» για τη μονάδα καύσης ελαίων στη Λαγκάδα

Με ανακοίνωση του το πρωί της Πέμπτης, ο υποψήφιος δημοτικός συνδυασμός «Δίκτυο Πολιτών Χίου» με επικεφαλής τον Μ. Στάθη, τοποθετείται επί του θέματος εργοστασίου καύσης φυτικών στην περιοχή Καρυδάς, στη Λαγκάδα.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδα καύσης φυτικών ελαίων /Βιορευστών στην περιοχή Καρυδάς στη Λαγκάδα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα που έχουν να κάνουν να κάνουν με σειρά παραγόντων και μας βρίσκει αντίθετους.

  1. Η Επιλογή του χώρου σε μια από τις πιο γραφικές περιοχές του νησιού μας με θέα στο λιμανάκι της Λαγκάδας, προσβάλει την περιοχή ,τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
  2. Η Δημιουργία τέτοιων μονάδων και η χωροθέτηση τους, πρέπει να γίνεται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια όπου θα υπάρχει η δυνατότητα αποτελεσματικών συστημάτων απορρύπανσης.
  3. Σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή  ελέγχου των εκπομπών και μέτρησης ρύπων. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις  δεν μπορούν να αξιολογηθούν.
  4. Δημιουργείται ένα επιπλέον πλήγμα στην ήδη  προβληματική τουριστική ανάπτυξη της Χίου, εξαιτίας των  εκπομπών ρύπων δημιουργώντας  αρνητική εικόνα.
  5. Εγείρονται ερωτηματικά από την θετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, να παραχωρήσει σε ιδιώτη δημόσια έκταση 5 στρεμμάτων, παρότι υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης  Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Γιατί δεν προωθήθηκε  ο φάκελος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης;
  6. Εγείρονται τέλος ερωτήματα ως προς την επάρκεια των πρώτων υλών (τηγανέλεια) για την λειτουργία της μονάδας.

Συμπερασματικά ,είμαστε αντίθετοι σε κάθε υποτιθέμενη ανάπτυξη με στόχο το κέρδος των ολίγων , χωρίς περιβαλλοντικά κριτήρια και χωρίς σεβασμό στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά μας.

Ως ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΙΟΥ ενδιαφερόμαστε για όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν να χαίρονται το περιβάλλον και τις ομορφιές της Χίου .

Θέλουμε την δίκαιη ανάπτυξη του τόπου μας , η οποία θα στηρίζεται  , στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χίου, θα παίρνει υπόψη  τις προτάσεις και τις ανάγκες της τοπικής  κοινωνίας με σεβασμό  όμως σε περιβαλλοντικά- οικολογικά ζητήματα.

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ