18.5.2019 17:53

«Ο Γιάννης Καραβασίλης είναι αποδεδειγμένα άνθρωπος της αριστείας»

Ο Γιώργος Αγιωργούσης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Χίος Μπροστά» του Γιάννη Καραβασίλη, συστήνεται στον «π» υπογραμμίζοντας τους λόγους που είπε το «ναι» στην αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά και εξηγώντας γιατί θα πρέπει ο Γιάννης Καραβασίλης να είναι ο επόμενος δήμαρχος του νησιού.

Τα κίνητρα για την υποψηφιότητα

 • Τα κίνητρα για έναν επαγγελματία ιδιώτη, να βάλει σε δεύτερη μοίρα την καριέρα του, και να ασχοληθεί με τα κοινά είναι πολλά. Εάν θέλουμε να τα ιεραρχήσουμε μπορούμε, όμως στην παρούσα χρονική στιγμή δεν χρειάζεται γιατί το βασικότερο κίνητρο είναι η ανάγκη που έχει όλους εμάς η Χίος. Εκείνο που έκανε, όχι μόνο εμένα, αλλά και όλους να ενδώσουμε στην πρόκληση των εκλογών είναι ότι δεν είδαμε κάτι να αλλάζει στην κατηφορική πορεία της Χίου. Εμείς θέλουμε να αντιστρέψουμε την παρακμιακή πορεία του νησιού. Για εμάς τους λίγο μεγαλύτερους είναι γνώριμη η κατάσταση της στασιμότητας σε όλους τους τομείς, που βρίσκεται το νησί μας, και η οποία έφερε μία εκροή σπουδαίων επαγγελματιών από τη Χίο στο εξωτερικό και την πρωτεύουσα.
 • Έχω πολλά κοινά με τον Γιάννη Καραβασίλη και πολλές διαφορές με τους υπόλοιπους. Καταρχάς είμαστε όλοι «πρωτοεμφανιζόμενοι» στην αυτοδιοίκηση και για πρώτη φορά ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για δράση στα κοινά. Δεν το κάνουμε από «ψώνιο», γιατί αν το είχαμε μέσα μας αυτό το ψώνιο θα είχαμε ασχοληθεί από μικρότερη ηλικία… δεν θα περιμέναμε να πενηνταρίσουμε! Αυτή τη στιγμή όλοι εμείς θυσιάζουμε μερικά κεκτημένα της δουλειάς μας για να ασχοληθούμε με τη Χίο και το μέλλον της. Δεν αποζητούμε κάποιο οικονομικό όφελος από αυτή την εμπλοκή, γιατί ευτυχώς καταφέραμε να κρατήσουμε ψηλά τις δουλειές μας ακόμη και στα χρόνια της κρίσης.

«Είμαστε μέρος της αγοράς»

 • Θεωρώ ότι στη Χίο λείπει ένας συνδυασμός σαν τον δικό μας. Είμαστε όλοι άνθρωποι της αγοράς δεν έχουμε καμία κομματική κηδεμονία, είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι, δεν χρωστάμε κανένα γραμμάτιο σε κανέναν και έχουμε την εμπειρία μιας αγοράς, η οποία ακολουθεί μία φθίνουσα πορεία. Είμαστε τα καλύτερα αυτιά της κοινωνίας γιατί είμαστε μέρος αυτής της αγοράς, που βλέπει το τέλος της.

Τα λάθη της 5ετίας Βουρνού

 • Από την 5ετία του Μανώλη Βουρνού έλλειψε η γενική ελκυστικότητα του νησιού. Δεν αναγνώσαμε στη Χίο ένα προφίλ που θα μπορούσε να προσελκύσει οτιδήποτε καινούργιο, ούτε καν τα ίδια της τα παιδιά. Είδαμε το νησί μας να απαξιώνεται από κάθε άποψη και το χειρότερο είναι ότι απαξιώθηκε από τους ίδιους τους Χιώτες.
 • Παιδιά που ήταν σε ηλικία έτοιμα να δουλέψουν μιλούσαν με τον χειρότερο τρόπο για τον ίδιο τους τον τόπο. Δεν έβλεπαν τον λόγο να μείνουν εδώ. Για αυτό και στο πρόγραμμα μας μιλήσαμε εξαρχής για αυτό και θέσαμε ως λέξη κλειδί την «προσέλκυση». Για να μπορέσεις να έχεις το ανθρώπινο δυναμικό που θέλεις, θα πρέπει να έχεις πετύχει προσέλκυση άλλων πραγμάτων. Πόρων, τουριστών κτλ. Εάν στη γενιά μου έφευγαν 1/5 απόφοιτους σήμερα μένουν στη Χίο 1/5, δηλαδή καταφέραμε να αντιστρέψουμε τον αριθμό. Τείνουμε να μετατραπούμε σε νησί συνταξιούχων χωρίς καμία δυναμική, με τα αυτονόητα επακόλουθα αυτού.

Γιατί κατεβαίνουμε στις εκλογές

 • Σκεφτήκαμε πολύ τι μπορούμε να προσφέρουμε στον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, πριν πάρουμε την απόφαση καθόδου, γιατί θέλαμε να μπούμε στον αυτοδιοικητικό στίβο για να προσφέρουμε κάτι και όχι για να εκτεθούμε. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε ανάποδα. Η ομάδα υπήρχε και ήταν ικανότατη, απλά μετά από πολύμηνη σκέψη καταλήξαμε στους λόγους, για τους οποίους πρέπει να αποτελέσουμε μία από τις 7 παρατάξεις. Εξετάσαμε τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος μέσα από την αυτοδιοίκηση και αφού είδαμε ότι έχουμε όλους τους κατάλληλους ανθρώπους από όλους τους επαγγελματικούς τομείς είπαμε το «ναι».
 • Έχουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που εκτός από τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια, έχουμε και τα άμεσα υλοποιήσιμα πράγματα που μπορούν να γίνουν στο νησί μας. Ένα από αυτά είναι η βελτίωση της καθημερινότητας. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αλλάξει είναι οι εικόνες τις οποίες αποτυπώνει ένας άνθρωπος μέσα σε μία πόλη. Θα πρέπει να αλλάξει η αμεσότητα του δημότη στην προσβασιμότητα των Υπηρεσιών. Μετά την ενοποίηση του Δήμου, χάθηκε εντελώς η οργάνωση. Διαπιστώναμε και συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε δομικά προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου.

«Ο Καραβασίλης είναι συναινετικός και διαλλακτικός»

 • Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι η σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα έχει έναν δημοκρατικότερο τρόπο λειτουργίας. Αν είναι ο Γιάννης Καραβασίλης ο επόμενος δήμαρχος του νησιού, μόνο ευχάριστο μπορεί να είναι αυτό, γιατί όσοι τον γνωρίζουν και είναι πολλοί, ξέρουν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο συναινετικό, διαλλακτικό, έτοιμο να ακούσει, κατόπιν να σκεφθεί και να σταθμίσει τα πράγματα πριν αποφασίσει και παράλληλα αποφασιστικό, ο οποίος ξέρει να δουλεύει ως μηχανικός, ως επαγγελματίας και για αυτό έχει κερδίσει την εκτίμηση όλων μας. Διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι είναι εκείνος που συγκεντρώνει πάνω του όλη την τάση των δημοτών για να είναι ο επόμενος δήμαρχος.
 • Όταν αναζητούσαμε τον άνθρωπο που θα ηγηθεί της παράταξης μας, όλοι δείξαμε τον Γιάννη Καραβασίλη, έχοντας υπόψη μας το τι έχει πετύχει και το τι ξέρει η Χίος για αυτόν. Είναι ένας άνθρωπος που ξεκάθαρα συγκεντρώνει την αποδοχή όλων, γιατί ότι και να έκανε το έκανε στο επίπεδο της αριστείας. Άριστος επαγγελματίας, άριστος οικογενειάρχης, άριστος φίλος, άριστος πολίτης. Αυτό ψάχνουμε τόσα χρόνια και αυτό αποζητούμε. Μία κοινωνία που να έχει ψηλά την αριστεία.

Η επόμενη 4ετία θέλει ρεαλισμό

 • Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η κατάσταση του νησιού είναι οριακή… κωμικοτραγική. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο στασιμότητας. Πρέπει την επόμενη τετραετία να την φανταζόμαστε με πλήρη ρεαλισμό. Δεν μπορούμε ξαφνικά και μέσα σε 4 χρόνια να φτάσουμε από το 0 στο 100 όμως πολλά πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και να μπουν γερά θεμέλια. Ελκυστική καθημερινότητα, προοπτική τόπου μόνιμης διαμονής, τόπου παραγωγής τόπου δραστηριοποίησης και εξέλιξης. Οφείλουμε να προσηλωθούμε σε όλους αυτούς τους στόχους.
 • Είναι μοιραίο, αυτό που εκτίθεται, να πρέπει να επικοινωνήσει τους στόχους του στον κόσμο. Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί και νιώθουμε άβολα αρκετές φορές. Δεν έχουμε κάτι προσωπικό με τους «κλασσικούς» πολιτικούς, ωστόσο από τη στιγμή που αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε πρέπει να παίξουμε με τους όρους που έχει μάθει ο κόσμος, γιατί νομίζω ότι αλλιώς θα παρεξηγηθεί.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ