22.4.2019 14:19

Χιακή Συμπολιτεία: 5 χρόνια δράσης μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο

Τον πλούσιο απολογισμό της δράσης της μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο την περίοδο 2014-2019, αλλά και την τοποθέτηση της στην τρέχουσα συγκυρία για όλα τα ζητήματα που αφορούν το δήμο και τους δημότες πραγματοποίησε σε συνέντευξη τύπου η παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη ο υποψήφιος δήμαρχος (στο πλαίσιο της συλλογικής εκπροσώπησης) Δημήτρης Αντωνόγλου επισήμανε μεταξύ άλλων:

Ας σκεφτούμε όλοι και όλες λοιπόν σήμερα: άλλαξε, έγινε καλύτερη η ζωή μας στη Χίο τα τελευταία χρόνια;  Έγιναν δραστικές, ουσιαστικές αλλαγές που θα βελτίωναν την καθημερινή ζωή στην πόλη και στα χωριά; Στα μικρά και στα μεγάλα, στα σημαντικά και στα –κακώς θεωρούμενα- ασήμαντα; Όχι δεν έγιναν. Κι αυτό είναι ένα κοινό συμπέρασμα που εισπράττουμε σε παρέες, σε συζητήσεις στην καθημερινή μας ζωή.

Η Χιακή Συμπολιτεία πιστεύει ότι η δημοτική αρχή, πρέπει να είναι συμπαραστάτης και αλληλέγγυα στους δημότες. Να στηρίζει όλους τους φορείς που κρατάνε τα χωριά μας ζωντανά και όχι μόνο εκείνους από τους οποίους προσδοκά οικονομικά οφέλη λόγω διαφήμισης και προσέλκυσης κόσμου.  Μια δημοτική αρχή που θα σχεδιάζει ολοκληρωμένα,  θα πιέζει για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση  έργων με κριτήριο την τεκμηριωμένη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, και όχι μόνο τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις.

Μια δημοτική αρχή που θα έχει το πολιτικό αισθητήριο να κατανοήσει πότε πρέπει να συμπορευθεί με την εκάστοτε κυβέρνηση και πότε θα πρέπει να αντισταθεί και να διεκδικήσει τα δίκαια των δημοτών της. Μια δημοτική αρχή που δεν θα βλέπει το δήμο ως μια επιχείρηση που πρέπει να έχει κέρδος, αλλά ως την κινητήρια δύναμη που θα σπρώξει ολόκληρη την κοινωνία προς τα εμπρός.

«Υπέρμετρη αύξηση των ανταποδοτικών τελών»

Αναφερόμενη στα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, ύδρευσης και ενέργειας η δημοτική σύμβουλος Ερμιόνη Φρεζούλη έκανε απολογισμό της δράσης της δημοτικής παράταξης και πρόσθεσε τις σημερινές προτάσεις της:

Ως Χιακή Συμπολιτεία συμμετείχαμε στο ΔΣ της ΔΙΑΝΟΧ όλα αυτά τα 5 χρόνια και καταθέσαμε και εκεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο εμπεριστατωμένες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Τονίσαμε ότι απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός, αλλά οι αποσπασματικές και τυχαίες ενέργειες που επέλεξε η Δημοτική Αρχή αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές και τελικά σπάταλες. Ακόμη χειρότερα, η δημοτική αρχή Βουρνού επέλεξε από την αρχή να αυξήσει υπέρμετρα τα ανταποδοτικά τέλη, χωρίς ουσιαστική ανταπόδοση στους δημότες, ιδιαίτερα της περιφέρειας.

«Καταστροφική η επιλογή της καύσης» - «Όχι στο εργοστάσιο καύσης τηγανέλαιων»

Αποδείξαμε εμπεριστατωμένα γιατί η καύση των απορριμμάτων είναι μη βιώσιμη οικονομικά και κυρίως καταστροφική για το περιβάλλον, ανταγωνιστική προς τις πολιτικές μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων.

Να πούμε και για το πρόσφατο περιστατικό με την απόπειρα ανέγερσης εργοστασίου καύσης φυτικών ελαίων στη Λαγκάδα, όπου από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε – και επαναλαμβάνουμε - τη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της και την αντίθεσή μας στη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας.

Επιτρέψτε μας και μια μικρή αναφορά σε δύο ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα:

Πρώτα,

τις εξορύξεις πετρελαίου που ξεφυτρώνουν παντού και συνιστούν τεράστιο κίνδυνο για το Αιγαίο συνολικά. Ας μη νομίζουμε ότι το ζήτημα δεν μας αφορά άμεσα, είναι επιτακτικό να συντονιστούμε με τους φορείς και τις συλλογικότητες ανά την Ελλάδα που αντιστέκονται σθεναρά σε αυτές τις καταστροφικές επιλογές.

Δεύτερον, δηλώνουμε ξανά την αντίθεσή μας σε κάθε σκέψη εγκατάστασης  τεράστιων, Βιομηχανικών ΑΠΕ, γιατί θεωρούμε πως οι μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ που γίνονται για να κερδίσουν κάποιοι κολοσσοί δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον τόπο.

Σχετικά με το υδρευτικό τόνισε : Δυστυχώς, και η παρούσα δημοτική αρχή αλλά και οι υποψήφιες παραμένουν προσηλωμένες στο ίδιο μοντέλο: πώς θα βρούμε περισσότερο νερό, για να συνεχίσουμε τη σπατάλη. Και ακολουθούν τον ίδιο δρόμο: φράγματα, μεγάλα έργα, αφαλατώσεις.

Η Χιακή Συμπολιτεία διαφοροποιείται ριζικά από αυτή τη λογική, γιατί ξεκινάμε από την αλλαγή μοντέλου διαχείρισης: αντί να ψάχνουμε να βρούμε όσο περισσότερο νερό γίνεται , πρέπει να δούμε πόσο νερό έχουμε, να εξοικονομήσουμε νερό και μετά να δούμε ποια έργα πραγματικά χρειαζόμαστε.

«Ζητούμενο η πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη»

Η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Τσαρδάκα αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε η Χιακή Συμπολιτεία για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης για όλους:  Υποστηρίζουμε αποφασιστικά μια βιώσιμη ανάπτυξη (με την πραγματική έννοια του όρου που έχει κακοποιηθεί από όσους την χρησιμοποιούν εφαρμόζοντας πολιτικές και πρακτικές προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση). Μια ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, προσαρμοσμένης στην κλίμακα του τόπου, που θα σέβεται το περιβάλλον και την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής.

Ειδικά για τον τουρισμό αναφέρθηκε στη συμμετοχή στην ανενεργή με ευθύνη της δημοτικής αρχής Επιτροπή Τουρισμού: Με ενθουσιασμό και ανιδιοτελή διάθεση οι προτάσεις μας κατατέθηκαν στην Επιτροπή Τουρισμού, που με ευθύνη της δημοτικής αρχής αυτή η επιτροπή ουδέποτε λειτούργησε γόνιμα και ουσιαστικά. Σπάνιες συνεδριάσεις μόνο για επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων. Ακολουθήθηκε για μια ακόμη φορά η πεπατημένη της συμμετοχής σε εκθέσεις χωρίς σαφές πρόγραμμα και στόχους, χωρίς απολογισμό και αξιολόγηση. Έτσι αυτή η πενταετία για τον τουρισμό ήταν μια χαμένη πενταετία!

«Είπαμε εξ αρχής όχι στην παραχώρηση της ΒΙΑΛ, προτάξαμε την αλληλεγγύη»

Στην τοποθέτηση της η Δ. Τσαρδάκα αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα:

Αντιταχθήκαμε στην παραχώρηση της ΒΙΑΛ, γιατί έγκαιρα είχαμε προβλέψει ότι θα μετατραπεί σε αυτό που είναι σήμερα: ένα κολαστήριο. Ζητήσαμε από το δήμο να  πρωτοστατήσει στην αλληλεγγύη! Με ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία και απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων. Αντί γι’ αυτό η δημοτική αρχή προτίμησε να μπει σε ένα παιχνίδι συναλλαγής και αδιαφάνειας με το υπουργείο και την  ύπατη αρμοστεία. Καταγγείλαμε την ανήθικη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά και ανοίγει το δρόμο σε φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας που εκθέτουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη το νησί μας.

«Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των συμπολιτών μας στην προσβασιμότητα»

Ο σύμβουλος της Δημοτικής κοινότητας Χίου Τέλης Τύμπας κατέθεσε τις προτάσεις και απόψεις της Χιακής Συμπολιτείας για θέματα δημόσιου χώρου, υποδομών, χρεών προς το δήμο και λειτουργίας της δημοτικής κοινότητας Χίου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των συμπολιτών μας στην προσβασιμότητα παντού, με έμφαση σε κατηγορίες συμπολιτών όπως τα άτομα με αναπηρία, η τρίτη ηλικία, τα παιδιά.Με τη συνεργασία επιχειρήσεων που τηρούν το νόμο, σε ανυποχώρητη αντιπαράθεση με όσους τον καταπατούν, καταλαμβάνοντας ακόμη και τους ελάχιστους διαδρόμους τυφλών. Καταθέσαμε και περάσαμε ομόφωνα ψηφίσματα για  να υπάρχει χωροθέτηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και ζωνών κατοικίας.

«Εντοπίσαμε και καταγράψαμε τα ακίνητα που πέρασαν προς εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ»

Εμείς εντοπίσαμε και καταγράψαμε με εθελοντική και συλλογική εργασία  τα ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί, εμείς φέραμε το ψήφισμα που πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, η νυν δημοτική αρχή αλλά και όλες οι παρατάξεις μιλούν για ανάπτυξη, για τουρισμό, για το μέλλον της Χίου, αποσιωπώντας ότι κρίσιμες ζώνες φιλέτα, ακίνητα στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο, είναι στα χέρια του ΥΠΕΡΤΑΙΠΕΔ. Με τον κίνδυνο να είναι αυτό που θα μπλοκάρει την ανάπτυξη της Χίου, όπως τόσα χρόνια μπλοκάρει το σχέδιο για δημοτική μαρίνα στο λιμάνι. Η θέση της Χιακής Συμπολιτείας, όπως διατυπώθηκε όλα αυτά τα 5 χρόνια μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρη: επιστροφή τώρα με νόμο όλων των ακινήτων από το ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ. Όχι στην υποθήκευση του νησιού με βάση παλιά και νέα μνημόνια, δήμος πρωταγωνιστής με  γειωμένες προτάσεις για άμεση αξιοποίηση των υποδομών για το καλό όλων.

Λαϊκισμός και αδράνεια αντί για αλήθειες. Εισιτήρια πανάκριβα, αεροπορικά αλλά και του πλοίου, μονοπώλια που ολοκληρώθηκαν αντί για ανταγωνισμό, ελλιπή δρομολόγια. Για τα οποία σιώπησαν η δημοτική αρχή και οι άλλες παρατάξεις. Ζητήματα που δεν χρειάζονται έργα αλλά διεκδίκηση. Διεκδίκηση που έλειψε και τα πράγματα πήγαν χειρότερα. Να γίνει ότι πρέπει, ρεαλιστικά, για το αεροδρόμιο, το λιμάνι, τις υποδομές. Κι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι σχεδιάζουν ανεδαφικά, λένε ψέματα τόσα χρόνια.  Αλλά να σταματήσει το ψέμα ότι φταίει το υπάρχον λιμάνι για το ότι θέλεις 150 ευρώ με τη φθηνότερη καμπίνα και έναν καφέ για να πας και να γυρίσεις στον Πειραιά, δηλαδή ¼ του κατώτερου μισθού. Ή φταίει το υπάρχον αεροδρόμιο για το ότι θέλεις το 1/3 του κατώτατου μισθού για ένα ταξίδι με αεροπλάνο, αν βρεθείς στην ανάγκη.

Για τα χρέη των δημοτών

Αυτή τη στιγμή 7.971 συμπολίτες μας έχουν χρέη προς το δήμο συνολικού ύψους 8.842.000 €. Από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία (7.249) είναι μικροοφειλέτες με οφειλές κάτω των 1000 €. Σε όσους χρωστούν πάνω από 300€ δεσμεύεται το ΑΦΜ τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εμείς προτείνουμε να υπάρξει μια γενναία πολιτική απόφαση για ρύθμιση των χρεών, ακόμα και διαγραφή τους για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

Ο Τέλης Τύμπας αναφέρθηκε στη διαρκή προσπάθεια για αναβάθμιση της Δημοτικής Κοινότητας Χίου η οποία συνάντησε την απόλυτη αδιαφορία της δημοτικής αρχής ενώ όπως κατήγγειλε «Η Δημοτική Κοινότητα λειτουργεί χωρίς τον προβλεπόμενο από νόμο αριθμό συμβούλων, στην ουσία είναι παράνομη, πράγμα που καταγγείλαμε δημόσια! Η ΔΚ λειτούργησε παράνομα, για να μη φανεί ότι είχε ξεμείνει η δημοτική αρχή και άλλες παρατάξεις από συμβούλους.»

«Εμφανής η υποβάθμιση στα χωριά»

Τη συνέντευξη έκλεισε η σύμβουλος της τοπικής κοινότητας Νενήτων Ελένη Μενεξέ με αναφορά σε θέματα των περιφερειακών οικισμών και πολιτισμού:

Ήδη από το 2010 με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», στα χωριά μας είναι εμφανής η υποβάθμιση τόσο σε υπηρεσίες όσο και στην ποιότητα ζωής μας. Μια υποβάθμιση που εντάθηκε την τελευταία πενταετία, αφού η δημοτική αρχή δεν δίνει όπως θα έπρεπε καμιά αρμοδιότητα και καμιά χρηματοδότηση στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με αποτέλεσμα, χωρίς κανένα πόρο, χωρίς αρμοδιότητα δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα τοπικά συμβούλια. Είναι δεμένα τα χέρια μας. Οι τοπικοί σύμβουλοι  γνωρίζουμε εκ των έσω τις πραγματικές ανάγκες των χωριών μας. Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να λειτουργεί ισοπεδωτικά και συγκεντρωτικά, γιατί η ερήμωση και η εγκατάλειψη θα είναι μη αναστρέψιμες για τα χωριά μας. Ήδη υπάρχουν χωριά που δείχνουν εικόνες εγκατάλειψης και αυτό ΔΕΝ το θέλουμε για τα χωριά μας.

Θέση της Χιακής Συμπολιτείας είναι να γίνει μια σε βάθος συζήτηση με τα πολιτιστικά σωματεία, τους φορείς, να εκθέσουν τα προβλήματα τους, τα σχέδιά τους και ο δήμος να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης τους, να στηρίξει τις δράσεις τους και όταν λέμε στήριξη δεν εννοούμε μόνο οικονομική. Η παρούσα δημοτική αρχή λανθασμένα επιδοτεί μόνο ό,τι φέρνει επισκέπτες δλδ πελάτες ή έχει μεγάλη εμβέλεια. Αυτό που θα έπρεπε να είναι μέλημα κάθε δημοτικής αρχής είναι να στηρίζει αυτούς τους φορείς που ομορφαίνουν την καθημερινότητα των κατοίκων της Χίου, που κρατάνε τους νέους στα χωριά και που εντέλει φυλάνε Θερμοπύλες.

«Εκλεισαν το ΔΗΠΕΘΕ»

Τις Θερμοπύλες του πολιτισμού κρατούσε και το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου που η παρούσα δημοτική αρχή το ΣΦΡΑΓΙΣΕ. Ο μοναδικός πολιτιστικός θεσμός  περιφερειακής εμβέλειας με έδρα τη Χίο δεν προσφέρει πια τις μοναδικές υπηρεσίες του στους Χιώτες θεατές, στους Χιώτες εκπαιδευτικούς, στους Χιώτες μαθητές, στους εραστές του θεάτρου, στον χιώτικο λαό. Υπήρχαν σημαντικά προβλήματα, το αναγνωρίζουμε, αλλά ποιοι είναι οι υπεύθυνοι;  Μήπως θα ήταν πιο έντιμο να αποδοθούν οι ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές και όχι να ακολουθήσουμε τη λογική «πονεί  κεφάλι, κόβει κεφάλι». Ως ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ αντιδράσαμε τότε έντονα το επαναφέρουμε και σήμερα. Η Χίος έχει ανάγκη από επαγγελματικό θέατρο.

Για το «Ρεξ»

Το ΡΕΞ  πρέπει να γίνει εστία πολιτισμού. Διαφωνούμε με οποιαδήποτε άλλη εμπορική χρήση του, με την αιτιολογία να αποδίδουν τα έσοδα στο ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς προτείναμε αποκλειστική χρήση του κινηματοθεάτρου για πολιτιστικές δράσεις με δημόσιο και κοινό χαρακτήρα. Οι χώροι του ισογείου πρέπει να είναι ανοιχτοί σε όλους, σε  πολιτιστικούς φορείς, σε συλλογικότητες και όχι σε μαγαζιά. Χώρους καταναλωτισμού στη Χίο έχουμε πολλούς, χώρους πολιτισμού δεν έχουμε και τους έχουμε ανάγκη».

Με συλλογική εκπροσώπηση

Η Χιακή Συμπολιτεία, υπενθυμίζεται, με μια υψηλού συμβολισμού πολιτική κίνηση κατεβαίνει με συλλογική εκπροσώπηση στις προσεχείς εκλογές. Έτσι, δεν έχει έναν μόνο επικεφαλής, αλλά τέσσερις που θα εναλλαχθούν στις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου: τον καθηγητή πληροφορικής Δημήτρη Αντωνόγλου, που θα δηλωθεί και τυπικά υποψήφιος δήμαρχος όπως απαιτεί η νομοθεσία, τη φιλόλογο Ελένη Μενεξέ, το μουσικό Παντελή Καβύρη και την ερευνήτρια Ερμιόνη Φρεζούλη.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ