15.5.2019 12:00

«Ήρθε η ώρα η Περιφέρεια να σταματήσει να είναι λεσβοκεντρική»

Ο Γ. Παπαδόπουλος στην κάμερα του politischios.gr

Αφοσιωμένος και με έργο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν ο δραστήριος αντιδήμαρχος Πρόνοιας και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Μουτζούρη, Γ. Παπαδόπουλος, λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση ανοίγει τα χαρτιά του στον «π» και μιλά για όλους και όλα. Για την επιλογή καθόδου με τον συνδυασμό «Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο», για την Χριστιάνα Καλογήρου, για τις σκέψεις του για την Περιφέρεια και το έργο που αφήνει στον επόμενο αντιδήμαρχο που θα βρεθεί στη θέση του.

Από τον Δήμο στην Περιφέρεια

• Έπειτα από αρκετές θητείες στον Α’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, δηλαδή στον Δήμο, όπου μετρώ 3 θητείες και συνολικά 13 χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος εκ των οποίων τα 6,5 ως αντιδήμαρχος, μιας και έχω διατελέσει αντιδήμαρχος πρόνοιας και παιδείας και με άλλες δημοτικές αρχές, αποφάσισα να θητεύσω και στον Β’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, δηλαδή στην Περιφέρεια.

• Πιστεύω ότι έπειτα από τόσα χρόνια, ένας δημοτικός σύμβουλος ότι έχει να προσφέρει για τους συμπολίτες του μέσω του Δήμου, το έχει προσφέρει. Ακόμη θεωρώ ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης του Β’ Βαθμού, είναι το επόμενο σκαλί, όπου και εκεί μπορεί ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός του Α’ βαθμού να δοκιμαστεί και βάσει του έργου που δημιούργησε, να ζητήσει την ψήφο των συμπολιτών του προκειμένου να προσφέρει και από εκεί τις όποιες υπηρεσίες του πάντοτε για το καλό του νησιού μας και των συμπολιτών μας.

Αυτοδιοίκηση και κομματική γραμμή

• Η βασική άποψη που έχω για την τοπική αυτοδιοίκηση και την ενασχόληση με αυτή είναι ότι τα κόμματα πρέπει να μένουν έξω από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορεί ο καθένας στις βουλευτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές να έχει τις πολιτικές του πεποιθήσεις να ψηφίζει είτε Νέα Δημοκρατία, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε οτιδήποτε άλλο, αλλά στις εκλογές τις τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτό το οποίο πιστεύω και εφαρμόζω όλα αυτά τα χρόνια που την υπηρετώ, είναι ότι πρέπει να κρίνουμε τα πρόσωπα και όχι τα κόμματα.

 • Λαμπρό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Πρύτανη, Κ. Μουτζούρη, με τον οποίο αποφάσισα να κατέλθω μαζί στις εκλογές της 26ης Μαΐου, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, γιατί ο άνθρωπος αυτός αξίζει πραγματικά σαν προσωπικότητα και έχει δοκιμαστεί από τις θέσεις που έχει περάσει (Γενικός Γραμματέας Λιμένων, πρύτανης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για πάνω από 10 χρόνια και νυν πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής).

• Από όλες αυτές τις θέσεις που πέρασε παράλληλα πέρασε και από διάφορες κυβερνήσεις και μάλιστα η τελευταία θέση, την οποία κατέχει μέχρι σήμερα, είναι μία θέση την οποία κατέλαβε υπό την σημερινή κυβέρνηση και αυτό δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός έχει άριστη συνεργασία με όλους τους κομματικούς χώρους, παρόλο που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, όμως είναι συναινετικός και χαρακτηρίζεται για την οξυδέρκεια του και το έργο που έχει αφήσει από όπου έχει περάσει. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επέλεξα τον συνδυασμό «Άλμα Ανάπτυξης», καθώς είναι ο μόνος συνδυασμός που κατεβαίνει στην Περιφέρεια και δεν έχει κομματικό χρίσμα, για αυτό και εικάζω ότι είναι ένας συνδυασμός που θα πάει τη δεύτερη Κυριακή και στις 2 Ιουνίου θα εκλεγεί Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Η κριτική στην Χριστιάνα Καλογήρου

• Έχουμε ζήσει την Περιφέρεια ως Δήμος Χίου, λόγω της στενής συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Έχω να σας πω ότι η Περιφέρεια λοιπόν, υπό τη σημερινή Περιφερειάρχη την κα. Καλογήρου, αφενός αδίκησε τη Χίο και αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν, αφού και στο οικονομικό κομμάτι δεν έλαβε η Χίος αυτά που δικαιούνταν αλλά δεν υπήρχε και η ομπρέλα από την Περιφέρεια ώστε να σκεπάσει το νησί της Χίου, με τους φορείς της, τις δομές της, έτσι ώστε να νοιώσουν οι Χιώτες ότι η Περιφερειάρχης βρίσκεται δίπλα τους, και θα σας το εξηγήσω με ένα απλό παράδειγμα.

• Η ακόμα προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, του κ. Γιακαλή, είχε δώσει όλες τις αρμοδιότητες του Περιφερειάρχη, στους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, Σάμου, Χίου, Λέσβου, κάτι που με την κ. Καλογήρου δεν ίσχυσε, κι έτσι ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης δεν είχε τις αρμοδιότητες που θα έπρεπε, ουσιαστικά τα εργαλεία εκείνα που χρειάζεται για να λειτουργήσει ως επικεφαλής του νησιού και όλα να εξαρτώνται προσωπικά από την Περιφερειάρχη, όλα να πρέπει να διοικηθούν μέσω Μυτιλήνης.

• Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι μία προσβολή για τη Χίο, μία προσβολή για τους δημότες, τους κατοίκους, τους πολίτες αυτού του νησιού. Η κ. Καλογήρου δεν σεβάστηκε ότι κάθε νησί ήθελε να παίρνει αποφάσεις για τα του οίκου του, λειτούργησε εγωκεντρικά ή για να ακριβολογήσω λειτούργησε «Λεσβοκεντρικά».

 • Από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων του νέου περιφερειάρχη, αυτό θα αλλάξει. Οι αρμοδιότητες θα δοθούν στον αντιπεριφερειάρχη της Χίου, ώστε να λειτουργεί σαν πρώην Νομάρχης, όπως επίσης να λάβει η Χίος τα απαραίτητα εκείνα κονδύλια και ότι άλλο απορρέει από την ποσόστωση της Χίου, αναφορικά με τον πληθυσμό της και τη γεωγραφική της θέση, κάτι που δεν έγινε σεβαστό από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή μέχρι τώρα.

Νησιώτες και Περιφέρεια

• Ο κόσμος επειδή βιώνει περισσότερο την καθημερινότητα, η καθημερινότητα εξαντλείται στις δομές και τις δράσεις που έχει ο Δήμος. Ο δημότης κατά κύριο λόγο στρέφεται στη Δημοτική Αρχή και κατά δευτερεύοντα ρόλο στη Περιφερειακή Αρχή.

• Πρέπει να καταλάβουν οι συμπολίτες μας και να το πληροφορηθούν, ότι η Περιφέρεια είναι ο βασικός άξονας, που έχει το επιτελικό ρόλο, αφού είναι αρμόδιος και για τις χρηματοδοτήσεις των έργων, για τις εντάξεις των ευρωπαϊκών έργων, για τις δομές που υλοποιούνται μέσω του Δήμου αλλά χρηματοδοτούνται μέσω της Περιφέρειας και σε κάθε περίπτωση είναι ένας φορέας, που πρέπει να λειτουργεί σαν ομπρέλα και πάνω από τον Δήμο, ώστε σε αγαστή συνεργασία με τον Α’ Βαθμό τοπικής Αυτοδιοίκησης, να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που πρέπει.

• Σε όποιες περιοχές δεν υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας, εκεί δεν έχουμε και υλοποίηση έργων. Εμείς θεωρούμε ότι ανεξάρτητα ποιος θα βρεθεί στη θέση του δημάρχου τον Σεπτέμβρη κι εφόσον στη θέση του Περιφερειάρχη είναι ο Κ. Μουτζούρης, θα φροντίσουμε αυτό το αίσθημα συνεργασίας να καθιερωθεί, να παγιωθεί και να προσπαθήσουμε εμείς με δική μας πρωτοβουλία να έρθουμε πολύ κοντά με τον Δήμο, εξάλλου έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία, και από κοινού να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης του νησιού μας.

Η πρόνοια σε επίπεδο Περιφέρειας

• Εμένα αυτή τη στιγμή οι θέσεις δεν με απασχολούν, οι θέσεις είναι κάτι το οποίο έπεται εάν και εφόσον εκλεγούμε, εκλεγώ κι εγώ, αυτά είναι ζητήματα τα οποία εξετάζει ο επικεφαλής του συνδυασμού, ο περιφερειάρχης, σε συνεργασία με όλους τους ανθρώπους του.

• Όμως και καμία θέση να μην έχω, θέλω να σας πω ότι η πόρτα του γραφείου μου και το τηλέφωνο μου είναι πάντοτε ανοιχτά για όλους τους συμπολίτες μας, σε όποιο πρόβλημα χρειαστεί να συμβάλλω στην επίλυση του θα το κάνω, θα έχω δυναμικό «παρών» σε καθημερινή βάση και εκτός αυτού, επειδή έχω μια μακροπρόθεσμη πορεία μέσω του Δήμου στους τομείς της παιδείας και της πρόνοιας, δεν σας κρύβω ότι θα με ενδιέφερε να συνεισφέρω και μέσα από αυτούς τους φορείς.

• Μάλιστα έχω συντάξει και ένα μικρό πρόγραμμα αναφορικά με την πρόνοια για το πως πρέπει να λειτουργήσει σε περιφερειακό επίπεδο, για το πως πρέπει να αποκεντρωθεί από νησί σε νησί και για το πως πρέπει να δημιουργηθούν δομές στο νησί μας. Και σήμερα υπάρχει αντιπεριφερειάρχης πρόνοιας, που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, αλλά στα 5 χρόνια που είναι σε αυτή τη θέση στη Χίο έχει έρθει μόνο μία φορά για μία μέρα και όταν της ζήτησα να συναντηθούμε μου είπε ότι δεν προλαβαίνει.

Η κληρονομιά στους επόμενους

• Όταν ανέλαβα τον τομέα της πρόνοιας στον Δήμο Χίου τον Σεπτέμβρη του 2014 είχε 5 υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή αφήνω την πρόνοια με 30 υπαλλήλους. Καταφέραμε όλοι μαζί, γιατί κανένας δεν μπορεί να διεκπεραιώσει κάποια πράγματα μόνος του, να ενταχθούμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, να ιδρύσουμε πολλές δομές όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, παγιώσαμε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, διπλασιάσαμε τα πράγματα που δίνουμε στους άπορους συμπολίτες μας, κάναμε μία σειρά δράσεων στα σχολεία, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους καρκινοπαθείς, στα Γηροκομεία, όπου ο Δήμος είχε πολλά χρόνια να πάει και να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του.

• Γενικότερα έγινε μία σειρά δράσεων, για τις οποίες προσωπικά είμαι πολύ υπερήφανος διότι είναι πράγματα που έχουν καταγραφεί και πλέον αποτελούν τον μπούσουλα πάνω στον οποίο θα κινηθούν και οι επόμενοι. Εγώ δεν παρέλαβα τίποτα, αφήνω όμως μία στρωμένη υποδομή να δουλέψουν οι επόμενοι, αφού ήδη έχω εξασφαλίσει μία πίστωση των 500.000 ευρώ για τα τρόφιμα του ΤΕΒΑ και για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και για το Κέντρο Κοινότητας, που οι χρηματοδοτήσεις τους είναι για ακόμη δύο χρόνια.

Η αγάπη για την αυτοδιοίκηση

• Πιστεύω ότι η αγάπη μου και η αφοσίωση μου για τον τομέα της πρόνοιας είναι έμφυτα, όμως καλλιεργούνται με την πάροδο του χρόνου και με τη διαρκή ενασχόληση. Αυτοδιοικητικός ήταν και ο πατέρας μου, πάρα πολλά χρόνια στον Δήμο Χίου, στον Δήμο Μαστιχοχωρίων, στην κοινότητα Πυργίου όπως και οι δύο μου παππούδες, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι, βλέποντας τον πατέρας μου μέσα στο σπίτι να μιλάει για όλα αυτά ήθελα από μικρή κιόλας ηλικία να ασχοληθώ. Για αυτό μπήκα από 24 ετών στον στίβο της αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ