7.2.2019 10:00

Ενίσχυση των δομών που επιβαρύνονται από το προσφυγικό ζήτησε ο Γ. Σπιλάνης από τη Μόρια

Το ΚΥΤ της Μόριας επισκέφτηκαν ο Περιφ. Σύμβουλος και επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βόρειου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης και η Περ. Σύμβουλος Μαρία Νικολάρα. Κατά την επίσκεψη είχαν συνάντηση εργασίας  με το Διοικητή του κ. Γιάννη Μπαλμπακάκη.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις συνθήκες παραμονής προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ, τα προβλήματα του Κέντρου και της γύρω περιοχήςκαθώς και οι θέσεις της παράταξης όπως έχουν εκφραστεί στο πλαίσιο Αλληλεγγύη για όλους.

Ο Γιάννης Σπιλάνης μετά το τέλος της συνάντησης έκανε την παρακάτω δήλωση: «Επισκεφτήκαμε σήμερα το ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, ανοίγοντας και τη συζήτηση για τον τρίτο βασικό άξονα της προγραμματικής μας διακήρυξης που είναι η Αλληλεγγύη για όλους. Στο ΚΥΤ της Μόριας γίνεται μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά και νοιώθουμε την ανάγκη να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τόσο το Διοικητή κ. Μπαλμπακάκη όσο και τον τελευταίο εθελοντή και εργαζόμενο .

Όπως έχουμε υποστηρίξει δημόσια πολλές φορές το προσφυγικό - το οποίο είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα του οποίου η διαχείριση έλαχε στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά - αφορά το δικαίωμα ταυτόχρονα μεταναστών και προσφύγων στη ζωή και σε μια αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και των μονίμων κατοίκων για μια ομαλή ζωή.  Κατά συνέπεια η βελτίωση της προσωρινής διαβίωσής τους στα νησιά μας με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες,το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση αλλά και η απόκτηση δεξιοτήτων παράλληλα με δημιουργική απασχόληση των ενήλικων αποτελούν αναγκαίες δράσεις για μείωση των εσωτερικών τριβών αλλά και βελτίωσης της εικόνας των νησιών προς τα έξω. Παράλληλα η ενίσχυση των δομών που επιβαρύνονται από τους προσωρινούς κατοίκους των νησιών όπως υγείας, παιδείας, ΕΛΤΑ, ΟΑΕΔ, τράπεζες κλπ είναι απαραίτητη.

Η ανάγκη για λειτουργία των ΚΥΤ κάτω από τα όρια της χωρητικότητάς τους, όσο διαρκούν οι ροές στα νησιά μας,διασφαλίζει τα δικαιώματα αυτά και ταυτόχρονα την κανονικότητα της ζωής στα νησιά μας, εμπεδώνει αίσθημα ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες μας και αποτρέπει την επικράτηση ξενοφοβικών και ρατσιστικών απόψεων και πρακτικών,πολύ περισσότερο μάλιστα όταν κάποιοι έντεχνα τις καλλιεργούν, σε βάρος εν τέλει των νησιών μας. Ο στόχος είναι διπλός: βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην κοινωνία. Βασική όμως προτεραιότητα, στην οποία ρόλο έχουν και οι πολίτες όλων των χωρών και στην οποία χωρίς υποκρισία πρέπει να σκύψει η διεθνής κοινότητα, είναι ο τερματισμός των πολέμων και η αποτελεσματική υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων χωρών, προκειμένου να πάψουν οι αιτίες της προσφυγιάς.

Αν και οι αρμοδιότητες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι σχετικά περιορισμένες, ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα καλών πρακτικών διαχείρισης του προσφυγικού σε άλλες περιοχές,με αποτελέσματα και παγκόσμια αναγνώριση,που δίνουν τεχνογνωσία και μπορούν να έχουν εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Καλές πρακτικές που αφορούν την δημιουργία ειδικών δομών για ασυνόδευτα παιδιά, για επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και αξιοποίηση των χιλιάδων ξένων επισκεπτών των νησιών μας (δράσεις που εγκατέλειψε η περιφερειακή αρχή), δράσεις συντονισμού για αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, δράσεις ενσωμάτωσης  κλπ.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρούμε απαράδεκτο να μην υπάρχει σχέδιο έκτακτων αναγκών και τα μέσα εκτέλεσης του όπως ο νόμος ορίζει, ενώ αντίθετα να υπάρχουν ενέργειες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτές όπως πχ η απειλή της περιφερειακής αρχής για κλείσιμο των ΚΥΤ.Εργαζόμαστε πάνω σ αυτό το θέμα και πρόθεσή μας ως επόμενη Περιφερειακή αρχή είναι να κάνουμε πράξη τον βασικό μας πυλώνα Αλληλεγγύη για όλους».

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ