16.5.2019 18:54

Δημόσιος χώρος- ένα πολύτιμο διαμάντι αναξιοποίητο

Ο δημόσιος χώρος είναι η εικόνα που αντανακλά συνήθως την παροχή των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών ενός τόπου. Αποδεικνύει το πως αντιλαμβάνονται οι εκάστοτε αιρετοί την καθημερινότητα των δημοτών, την εικόνα που προβάλλεται προς τους επισκέπτες αλλά και τον γενικότερο σχεδιασμό και την λειτουργικότητα μίας πόλης. Είναι συνυφασμένος άμεσα με την οικονομική ζωή και την υπεραξία που δημιουργείται, με την εμπορικότητα αλλά και το πόσο ελκυστικός ή φιλικός μπορεί να είναι ένα τόπος.

Θα αναφέρω τρία ενδεικτικά παραδείγματα περιοχών που είναι σε κομβικά σημεία της πόλης.

* Η είσοδος της πόλης από νότια είναι πλήρως υποβαθμισμένη. Η περιοχή της Μπέλλα Βίστα έως και την είσοδο της περιοχής του Λιμένα Χίου, έχει ακαλαίσθητη όψη, ελλιπέστατο φωτισμό, με τις εγκαταστάσεις του ΝΟΧ να ζητούν άμεση συντήρηση και την μοναδική αστική παραλία που διαθέτει το νησί να προβάλει προς όλους μας εικόνες απαξίωσης.

* Η περιοχή του Παζαριού, μέσα στον κεντρικό χώρο του εμπορίου, έχει αφεθεί στην τύχη της. Έχει μετατραπεί σε έναν ιδιότυπο χώρο στάθμευσης.

* Ο Δημοτικός Κήπος, πνεύμονας του αστικού ιστού και απόληξη πολλών γειτονιών της πόλης δείχνει έντονα σημάδια παρακμής. Υπάρχει άραγε ανάλογο παράδειγμα νησιού που να διαθέτει έναν τόσο πολύτιμο χώρο στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης αλλά συγχρόνως και τόσο αναξιοποίητο;

Αντί λοιπόν να ψάχνουμε περιοχές για νέα μεγαλεπήβολα σχέδια για ποιό λόγο να μην αξιοποιηθούν με ήπιο τρόπο οι περιοχές που βρίσκονται κυριολεκτικά.. μέσα στα πόδια μας; Η οικονομική και κοινωνική ζωή επιβάλει στήριξη των περιοχών του κέντρου και της ευρύτερης περιοχής γιατί είναι συνδεδεμένες άμεσα με την καθημερινότητα και τις συνήθειες μας. Μην ξεχνάμε ότι παρά την μακρόχρονη οικονομική κρίση κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατάφεραν και επιβίωσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν εκεί.

Επίσης μπορούν εντός της πόλης να δημιουργηθούν οι λεγόμενες "πολιτιστικές και ιστορικές διαδρομές" με πλήρη προσβασιμότητα από όλους τους δημότες και τους επισκέπτες. Να δημιουργηθεί ένα δίκτυο βασικών πεζόδρομων που θα συνδέει το κέντρο της πόλης με κάθε γειτονιά της πόλης . Να μπορούν επιτέλους σημεία της πόλης που είναι πόλοι έλξης και συνάθροισης να είναι προσβάσιμοι. Να δημιουργηθούν δηλαδή κεντρικοί πεζόδρομοι με μία λογική συνέχεια όπου εκτός της εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών του δημότη, θα αναδείξουν και τους κρυμμένους θησαυρούς της Χίου. Να γίνει δηλαδή μία πόλη φιλική αξιοποιώντας ταυτόχρονα και την πολιτιστική της κληρονομιά. Με χώρους στάθμευσης εντός και περιμετρικά της πόλης και εύκολη πεζή πρόσβαση σε αυτούς. Με κατάλληλη χρησιμοποίηση και προβολή των μέσων μαζικής μεταφοράς για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη.

Αυτήν την στιγμή από μια απλή βόλτα που θα κάνει κάποιος γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι δεν υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός. Κατά καιρούς έχουν εφαρμοστεί αποσπασματικές λύσεις, όπου όμως συνολικά έχουν δημιουργήσει αρνητική επίδραση στην καθημερινότητα και την γενικότερη αισθητική που αναδεικνύεται. Είχαν αρνητικό πρόσημο και στους τομείς του εμπορίου και της αναψυχής. Ανεπαρκής φωτισμός ακόμα και στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, ελλιπέστατες και μή φωτιζόμενες διαβάσεις, μη επαρκείς χώροι στάθμευσης , χώροι πρασίνου που ποτέ δεν προλαβαίνουν να συντηρηθούν, είναι μερικά από τα στοιχεία που επιζητούν κεντρικό σχεδιασμό.

Επίσης όλο και περισσότερο γίνεται επιτακτική η αναβάθμιση του περιαστικού χώρου. Εκατοντάδες συμπολίτες μας επιλέγουν καθημερινά έναν περίπατο μερικών χιλιομέτρων, επιλέγοντας διαδρομή κατά μήκος της ακτογραμμής. Στόχευση είναι η ολοκληρωμένη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από την Δασκαλόπετρα μέχρι τον Μέγα Λιμνιώνα.

Η Χίος κρύβει μέσα της έναν αναξιοποίητο πλούτο που "ζητάει" να αναδυθεί. Να αξιοποιηθεί, όχι για τους άλλους, τους επισκέπτες, αλλά πρώτιστα για εμάς τους ίδιους τους κατοίκους της. Να ζούμε σε μια πόλη που θα την χαιρόμαστε κάθε στιγμή.

Γιάννης Σιδεράτος
Πολιτικός Μηχανικός
 υπ. δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

* Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το πρόγραμμα του Δημοτικού Συνδυασμού ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ