17.11.2014 10:00

Πίκρα και αδικία για τον Κοφινά

ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΚΟΦΙΝΑΣ

Ίση και σωστή αντιμετώπιση ζητά η ομάδα ποδοσφαίρου του Κοφινά, τόσο από τους διατητές όσο και από την Ε.Π.Σ. Χίου. Η διοίκηση της ομάδας εμφανίζεται πικραμένη αναφορικά με την αντιμετώπιση που είχε στο τελευταίο ματς, μετά το οποίο εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση; 

 

 

«Καλή συνέχεια στον Κοφινά, ο οποίος είναι μια σωστή και σοβαρή ομάδα, που προωθεί αθλητές από τις ακαδημίες του και είναι παράδειγμα προς μίμηση.»

Στ. Παλαύρας – Προπονητής Α.Π.Ο. Χίου

Κι όμως, τις προσπάθειες αυτής της ομάδας η οποία σύμφωνα με τον προπονητή του σημερινού αντιπάλου της, είναι παράδειγμα προς μίμηση, κάποιοι δε δείχνουν ότι έχουν την ικανότητα να τις σεβαστούν, καθώς για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα φεύγουμε από το γήπεδο με την πίκρα της αδικίας. Κι αν στο προηγούμενο παιχνίδι δίναμε μεταξύ μας την εξήγηση ότι τα διαιτητικά λάθη ήταν τυχαία, μετά το σημερινό παιχνίδι, μας απασχολεί το κλασικό ερώτημα αν τη σιωπή μας κάποιοι την εκλαμβάνουν ως αδυναμία και θεωρούν ότι μπορούν ανενόχλητοι να σφυρίζουν ότι θέλουν και όχι ότι συμβαίνει.

Δε ζητάμε διαιτησίες που θα μας «σπρώχνουν» ή που θα μας δίνουν αποτελέσματα. Ζητάμε όμως τα αυτονόητα: Ίση μεταχείριση, σωστή εφαρμογή των κανονισμών, προστασία από σκληρά και αντιαθλητικά χτυπήματα. Ζητάμε διαιτητές που δε θα θέλουν να είναι οι πρωταγωνιστές του αγώνα δυναμιτίζοντάς τους με τα λάθος σφυρίγματά τους. Ζητάμε διαιτητές που σε πανομοιότυπες φάσεις του ίδιου αγώνα θα εφαρμόζουν με τον ίδιο τρόπο τον κανονισμό. Διαιτητές που διευθύνοντας ειδικά αγώνες παιδικών πρωταθλημάτων δε θα ανέχονται κλωτσιές, αγκωνιές, τραβήγματα, με τη δικαιολογία «μα άμα σφυρίζω όλα τα φάουλ, δε θα παιχτεί καθόλου ποδόσφαιρο». Ναι, ενώ αν τραυματιστούν οι ποδοσφαιριστές, ή εκνευριστούν και αντιδράσουν άσχημα θα είναι καλύτερα.

Κάνουμε σαφές ότι δεν καταλογίζουμε σκοπιμότητα σε όλα τα λάθος σφυρίγματα και ότι  κατανοούμε τη δυσκολία του έργου που έχουν κάποιες φορές οι διαιτητές, ειδικά σε οριακές φάσεις. Όπως κατανοούμε και το δύσκολο έργο που έχει η ΕΠΣ Χίου σχετικά με τους διαιτητές. Όταν δεν έχεις αρκετούς ικανούς, αναγκαστικά χρησιμοποιείς και τους λιγότερο ικανούς, ακόμα και τους ακατάλληλους. Όμως κάτι πρέπει να γίνει και για την προστασία των ομάδων. Φαίνεται ότι οι νουθεσίες και οι υποδείξεις που ενδεχομένως γίνονται στους διαιτητές από τους αρμόδιους δεν αρκούν. Ίσως χρειάζεται περισσότερη αυστηρότητα. Και όπως τιμωρούνται οι ποδοσφαιριστές και οι ομάδες, έτσι να υπάρχουν συνέπειες, όχι αναγκαστικά χρηματικές, και για τους διαιτητές, τους μόνους «επαγγελματίες» του χώρου. Και η τιμωρία να μην είναι σιωπηρή, να δημοσιοποιείται, όχι για τη διαπόμπευσή τους, αλλά για ηθική ικανοποίηση και κυρίως για παραδειγματισμό. Και όπως κάθε διαιτητής έχει δικαίωμα να εξαιρεί κάποιες ομάδες, ας δοθεί επιτέλους το δικαίωμα και σε κάθε ομάδα να εξαιρεί κάθε χρόνο από τους αγώνες της έναν τουλάχιστον διαιτητή που θεωρεί ότι έχει εμπάθεια ἠ ότι είναι ακατάλληλος. Και αν αυτό δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς, ας γίνεται άτυπα.

Δεν ψάχνουμε δικαιολογίες για τα άσχημα αποτελέσματα. Στο κάτω κάτω παιχνίδι είναι. Ψάχνουμε όμως σημάδια που θα μας δείχνουν ότι αξίζει να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε μ’ αυτό το παιχνίδι και να παρακινούμε και νέα παιδιά να ασχοληθούν. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ