Αθλητισμός

12/10/15 9:40

τελ. ενημ.: 12/10/15 16:41

Νοικοκύρεμα και εσωτερική αναβάθμιση

Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ν.Ο. ΧΙΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Σε όσους ασκούν αυστηρή κριτική στα τεκταινόμενα στο Ν.Ο. Χίου πολλές απαντήσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως διαφορές. Και πρώτα από όλα η διάθεση που παρά τα προβλήματα συνεχίζει να επιδεικνύει μια φούχτα ανθρώπων προκειμένου να μπορέσει το μεγαλύτερο σωματείου της Χίου να ορθοποδήσει οικονομικά, να συνεχίσει την παραγωγή αθλητών και να προσφέρει στον κόσμο συγκινήσεις, όπως μόνο αυτό ξέρει.

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέου συμβουλίου για τα επόμενα δύο χρόνια που πραγματοποιήθηκαν χθες, ο κόσμος που κλήθηκε να ψηφίσει δεν ήταν για άλλη μια φορά αρκετός. Με 30-40 παριστάμενους, είναι προφανές ότι υπάρχει ένα ζήτημα στις σχέσεις του Ομίλου με την κοινωνία, κάτι για το οποίο έχουν συμβάλει ανεξαιρέτως όλες οι διοικήσεις την τελευταία δεκαετία, είτε με λάθος αποφάσεις που μπορεί να πίκραναν, είτε με λάθος επιλογές, είτε με θολή στόχευση. Όμως ας μη γελιόμαστε και μεταξύ μας. Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει φορέας σήμερα, είτε αθλητικός, είτε πολιτικός, είτε πολιτιστικός που ανοίγει τις πόρτες του και μπουκάρουν εκατοντάδες κόσμου, είναι προφανώς εκτός τόπου και χρόνου. Με τόσα προβλήματα και έννοιες, με την ευθύνη να απασχολείσαι με τα κοινά να έχει μετατραπεί σε... εν δυνάμη «αδίκημα», πάλι καλά που στις εγκαταστάσεις του Ομίλου βρέθηκαν 40 άνθρωποι να ακούσουν, να ρωτήσουν, να προβληματιστούν.

Θεοί και δαίμονες

Ποτέ και καμία διοίκηση στον Ν.Ο. Χίου δεν βρέθηκε να περπατά πάνω σε δάφνες και δρόμους στρωμένους με ροδοπέταλα. Τα ίδια διαχρονικά προβλήματα απόρροια της οικονομικής δυσπραγίας και της ασυνέπειας των φορέων του νησιού να συνδράμουν οικονομικά και ηθικά στο έργο του Ομίλου, ο πολυκερματισμός των δυνάμεων μέσα από τρία – τέσσερα τμήματα στα οποία αθλούνται εκατοντάδες παιδιά μα προπάντων, η έλλειψη «βάσης» ή έδρας, κτιρίου, πινακίδας και γραφείων, αναγκάζει τον Όμιλο να λειτουργεί με μια νομαδική λογική, πότε εδώ και πότε εκεί, πότε αυτό και πότε το άλλο ανάλογα με την περίπτωση.

Συμμάχους το σωματείο είχε ανέκαθεν. Ανθρώπους που έβαζαν το χέρι στην τσέπη, ενίοτε και πολύ βαθιά, προκειμένου ο Όμιλος να μπορεί να αντεπεξέλθει στις μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις που τον βαραίνουν χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να έχει και άλλο δρόμο να ακολουθήσει. Για παράδειγμα, όταν έχεις να πραγματοποιήσεις 20- 30 μετακινήσεις ομάδων, είτε στο πόλο, είτε στην κολύμβηση, είτε στην ιστιοπλοΐα, όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει κόστος. Όταν πρέπει να δώσεις ένα μικρό βοήθημα σε κάποιους αθλητές σου, υπάρχει κόστος. Κι όταν έχεις να κλείσεις και κάποιες «τρύπες» που έρχονται από τα παλιά, πάλι κόστος υπάρχει. Μήπως το Σωματείο είναι κάτι μικρότερο από μια επιχείρηση; Όχι. Απλά λειτουργεί με άλλα κριτήρια.

Στο θέμα αυτό και ο απερχόμενος πρόεδρος του Ν.Ο. Χίου και επανεκλεγείς, Αγγ. Μελέκος, ανέφερε στη Γενική Συνέλευση ότι υπάρχει μακρύς δρόμος. Πρώτα για να μπορέσει να νοικοκυρευτεί ο Όμιλος περαιτέρω. Δεύτερον, να μπορέσει να πείσει την κοινωνία για το ρόλο που επιτελεί τα τελευταία 85 χρόνια και τρίτον,  να αναγνωριστεί από τους τοπικούς φορείς (Δήμο και Περιφέρεια) η πολυσχιδής προσφορά του Σωματείου και ανάλογα να ενισχυθεί. «Ένας ανύπαρκτος για τον Όμιλο Δήμος πως μπορεί να αναφέρετε σε ανάγκη να στηριχθεί ο αθλητισμός; Δεν έπραξαν τόσο καιρό τώρα το παραμικρό, παρά το γεγονός ότι είχαμε 15 συναντήσεις με τον κ. Βουρνού. Μόνο για μια Επιτροπή αναφέρθηκαν που θα κληθεί όπως είπαν να δείξει πως και με ποιο τρόπο θα επιδοτηθούν τα σωματεία.... Φυσικά δεν περιμέναμε και δεν περιμένουμε τίποτα. Όμως αυτό ο Όμιλος, οι αθλητές του, η κοινωνία θα το κουβαλά και θα το κρίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα εσωτερικά

Στα όσα συζητήθηκαν ξεχωρίζει η αναφορά του προέδρου σε αθλητές του Ν.Ο. Χίου που δεν σεβάστηκαν ούτε την προσφορά του Σωματείου στους ίδιους, ούτε την ανάγκη να μείνουν και να στηρίξουν την ομάδα όταν αυτή τους χρειάστηκε. «Μας πρόδωσαν πολλοί», ανέφερε ο κ. Μελέκος. Παράλληλα δε, ειδική αναφορά έγινε και στις απαραίτητες αλλαγές που θα προκύψουν στο Καταστατικό του Σωματείου και φυσικά στον Εσωτερικό Κανονισμοί Λειτουργίας που θα έρθει να βελτιώσει διάφορα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν. Από την κουβέντα δεν έλειψε και η κριτική. Κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι καθαρά εσωτερικό και θέμα επιλογών, κάποιοι άλλοι μιλούν για «μαριονέτες», κάποιοι άλλοι το πάνε ακόμη παραπέρα. Αυτά όμως καταγράφονται ως φαιδρότητες που δεν αξίζουν ούτε καν απάντησης. Όποιος ήθελε, η πόρτα του ΝΟΧ ήταν ανέκαθεν ανοικτή. Έθετε τον εαυτό του, και όχι την κριτική του, στη διάθεση του Σωματείου και προσέφερε. Πέραν τούτων, μάλλον ουδέν. Βολεμένοι σε μια κριτική εκ του προχείρου, πολλοί θα συνεχίσουν να πυροβολούν. Όμως όπως αποδείχθηκε, εφόσον πάντα υπάρχει μια ομάδα διαθέσιμων ανθρώπων να προσφέρουν χρόνο, κόπο, θυσίες και φυσικά και χρήμα, όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση. Μόνο που ο Ν.Ο. Χίου δεν «καταναλώνεται»  γιατί δεν είναι προϊόν.... Είναι ιδέα, τρόπος ζωής, κουλτούρα....

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ

 

 1. Κώστας Αναγνώστου
 2. Τρύφων Ψυχιάς
 3. Άγγελος Μελέκος
 4. Στ. Καλαργυρός
 5. Ν. Γεωργούλης
 6. Πάκης Αγγελίδης
 7. Γ. Αναδιώτης
 8. Τάκης Σκαπινάκης
 9. Μικές Βλυσίδης
 10. Γκίλας Τάκης
 11. Αγγ. Κοντογιώργη
 12. Γιώργος Γκιουβέτσης
 13. Άλεκ Τομάζος
 14. Αναστ. Βακιρτζή
 15. Κυριακή Μπουλά 
Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση