Αθλητισμός

20/12/17 13:02

τελ. ενημ.: 20/2/18 18:54

Η αίσθηση της σωματικής ασφάλειας βελτιώνει τον άνθρωπο

Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ είναι το μεγάλο όπλο των πολεμικών τεχνών, υποστηρίζει ο δάσκαλος του Dragon Hearts, Μανούσος Βαρδουλάκης.

Ψυχική και σωματική υγεία. Ευεξία, αρμονία κινήσεων και επαφής με το περιβάλλον. Ηρεμία, που σου χαρίζει η αυτογνωσία και η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Αυτή είναι η φιλοσοφία του kung fu, των πολεμικών τεχνών που διδάσκει ο δάσκαλος Μάνος Βαρδουλάκης στα μέλη του Αθλητικού Συλλόγου  Dragon Hearts, που ξεκίνησε την λειτουργία του πριν περίπου ένα χρόνο, στην οδό Βερίτη 27.

Φωτιά και χρόνος είναι το kung fu. Όπως παίρνεις ένα ακατέργαστο κομμάτι σίδερο, το μαλακώνεις με τη φωτιά και δημιουργείς ένα χρήσιμο εργαλείο, έτσι παίρνεις έναν άνθρωπο, ψυχή και σώμα, και τον διαπλάθεις μέσα από αυτό. Ο τελικός στόχος είναι η αυτοπραγμάτωση. Να είναι υγιής ψυχικά και σωματικά, να  είναι ακέραιος, ήρεμος και να βρει την αρμονία με το περιβάλλον. Αυτή είναι η φιλοσοφία του kung fu.

«Όσο νοιώθεις ασφαλής σωματικά, τόσο αρχίζεις να είσαι πιο σίγουρος για τον εαυτό σου και να απασχολείς το μυαλό σου με άλλα πράγματα. Έχεις ξεπεράσει το δισταγμό φοβάμαι μη δεχτώ μια επίθεση και μια προσβολή. Ξεπερνάω αυτό το στάδιο και πάω παρακάτω», δηλώνει, αναλύοντας την κοινωνική πλευρά της φιλοσοφίας των πολεμικών τεχνών.

To παιδί

Ο πρώτος δάσκαλος του τον ρώτησε αν του επιτεθεί ένα παιδί 5 χρονών  που φτάνει έως το γόνατο του και τον χτυπήσει, θα του ανταποδώσει και θα το χτυπήσει και αυτός;

«Όχι. Όσο πιο «μεγάλος» γίνεσαι και έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, τόσο πιο «μικρούς» βλέπεις τους υπόλοιπους και δεν ασχολείσαι μαζί τους. Είσαι πιο ήρεμος, πιο καθαρός στο πνεύμα.

Dojo

Το  dojo, ο χώρος μάχης, σημαίνει «ιερός τόπος της φώτισης». Εκεί είναι η αρένα στην οποία τελικά έρχεσαι σε  σύγκρουση και σε αγώνα με τον ίδιο τον εαυτό σου. Προσπαθείς κάθε μέρα να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, όπως ο δρομέας βγαίνει στο κουλουάρ και παλεύει συνεχώς να κάνει σε κάθε κούρσα καλύτερο χρόνο.

«Με ίδιο στόχο και τρόπο αλλά με διαφορετικό αντικείμενο δουλεύουμε εδώ. Ακόμη και στα αθλήματα μονομαχίας, όπως είναι το Kick boxing, μέσα  από τον αντίπαλο αντιμετωπίζεις το φόβο σου, τις αδυναμίες σου. Αν είσαι λίγο πιο αργός, ίσως συμβαίνει γιατί έχεις κάποια μειονεκτήματα στις τεχνικές σου. Προσπαθείς κάθε φορά να γίνεις  και λίγο καλύτερος και αυτός ο ευγενής ανταγωνισμός σε ανεβάζει».

Πάντα, όπως σημειώνει, υπάρχουν και οι αθλητές, οι δάσκαλοι, οι σχολές που δεν ανταποκρίνονται σε αυτούς τους κανόνες, αλλά αυτοί είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Το Shun Ταο Hu

Το Shun Ταο Hu είναι σαν το Κung fu. Η μέθοδος η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να εξασκηθούμε καταρχάς  σωματικά, δουλεύοντας αμφίπλευρα πάρα πολλές δεξιότητες.

«Εγώ και ο δάσκαλος μου, επειδή ταυτόχρονα είμαστε και γυμναστές, έχουμε εισάγει και δεξιότητες της γενικής φυσικής κατάστασης. Οι βασικές  αρχές της φυσικής κατάστασης, η ταχύτητα, η δύναμη, η έκρηξη, η αλτικότητα, η αντοχή, διαμορφώνονται σε μικρές ηλικίες και από εκεί και πέρα εξελίσσονται, εξασκούνται, βελτιώνονται.

Περίπου έως την ηλικία των 7 ετών γίνεται η διαμόρφωση της προσωπικότητας, του σώματος και του πνεύματος, γι’ αυτό όσοι θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό ξεκινάνε από πολύ μικροί, με σπάνιες εξαιρέσεις στην παγκόσμια ιστορία του αθλητισμού.

Μπορεί να εξελιχθούν μεγάλοι, να γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές ή Ολυμπιονίκες σε ηλικία 17 ετών αλλά αυτό είναι απόρροια δουλειάς μιας δεκαετίας και δεκαπενταετίας ακόμη», προσθέτει.

Τεχνικές

Στο Shun Ταο Hu οι αθλητές διδάσκονται πάρα πολλές κλειστές και ανοικτές δεξιότητες. Ελεγχόμενες και ελεύθερες κινήσεις. Έχουν συγκεκριμένες τεχνικές, που ο καθένας από την αρχή ξέρει τι θα κάνει για την αντίστοιχη αντίδραση.

 «Το μυαλό ανοίγει, τα αντανακλαστικά βελτιώνονται. Θέλει γρήγορα ρεφλέξ, θέλει το μυαλό να σκέπτεται. Θέλει και αυτό που έλεγε ο Μπρους Λι: να είσαι νερό, να μην κολλάς, να μη σταματάς, να βρίσκεις εμπόδιο και να συνεχίζεις κατευθείαν, να προχωράς. Αυτή είναι όλη η μαγεία των πολεμικών τεχνών. Ωραία, δυνατά, υγιή σώματα», επισημαίνει.

Αυτό δε που τον ενδιαφέρει περισσότερο ως γυμναστή, του αρέσει και τον ενέπνευσε στο Shun Tao Hu, είναι ότι είναι αμφίπλευρο, δηλαδή δουλεύει και τις δύο πλευρές του σώματος εξίσου. Στην αρχή πιέζεσαι σ’ αυτό, μετά όμως αναπτύσσεται ο εγκέφαλος και από τις δύο πλευρές.

Ανταπόκριση

«Δέχεσαι μια επίθεση. Μέσα από την πολεμική τέχνη αρχίζεις και μαθαίνεις να ανταποκρίνεσαι, δηλαδή βλέπεις την επίθεση κατ’ αρχήν ψύχραιμος. Αρχίζεις και χρησιμοποιείς το σώμα σου για να αμυνθεί, αρχίζεις και μαθαίνεις να εκμεταλλεύεσαι προς όφελος σου τη δύναμη, τη φόρα, την ορμή του αντιπάλου. Σταδιακά νοιώθεις πιο ήρεμος, πιο ήσυχος, πιο ασφαλής και αυτό σε κάνει να βελτιώνεσαι και σαν άνθρωπος.

Αν σε βρίσει κάποιος στο δρόμο  προλαβαίνεις πλέον να σκεφτείς ότι ίσως να είναι εκνευρισμένος, στενοχωρημένος,  σε κακή μέρα. Αν βριστώ, αν τσακωθώ, δεν βγαίνει τίποτα για κανέναν και φεύγεις. Είσαι ήδη ένα βήμα μπροστά  απ’ ότι ήσουνα χτές που θα καθόσουνα να σκοτωθείς», προσθέτει.

Αυτό είναι το Shun Ταο Hu του δασκάλου  του  Ανδρέα Προβελέγγιου. Είναι μια μικτή πολεμική τέχνη. Έχει στοιχεία από πολλά στυλ, παραδοσιακά και σύγχρονα.

Είναι μια σύγχρονη πολεμική τέχνη γιατί είναι φτιαγμένη τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει στοιχεία από την παράδοση, την σέβεται, την τιμά, αλλά χρησιμοποιεί την επιστήμη και τη γνώση για να την εξελίξει.

Μονομαχία

Το Kick boxing είναι ένα άθλημα μονομαχίας γνωστό. Ωραία εκτόνωση και γυμναστική, συνδυάζει χέρια και πόδια, είναι πλέον πάρα πολύ διαδεδομένο.

«Ο δάσκαλος μας ο Σοφοκλέους είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και κορυφαίος αθλητής. Μέσα από τη σκληρότητα του αθλήματος και τη δυναμική του έχουμε βρει την ευγένεια, το ευ αγωνίζεσθε, γιατί ο Σοφοκλέους είναι ένας κορυφαίος αθλητής αλλά και εξαιρετικά ποιοτικός άνθρωπος», επισημαίνει. Τους  έχει βοηθήσει πολύ και ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του.

Ο Μάνος Βαρδουλάκης είναι πτυχιούχος των ΤΕΦΑΑ Αθηνών, με ειδίκευση στην ενόργανη γυμναστική, δάσκαλος πολεμικών τεχνών και κάτοχος 3ον Dan στο Shun Tao Hu Kung Fu.

Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής Yoga  και Reiki με πάνω από 10.000 διδακτικές ώρες εμπειρίας στη Yoga. Επίσης είναι δάσκαλος της Κορεάτικης τέχνης του σπαθιού Haedong Kumdo καθώς  και της Φιλιπενέζικου συστήματος πολεμικών τεχνών FCS.

 

 

Dragon Hearts

Στη σχολή Dragon Hearts λειτουργούν τμήματα:

  • Πολεμικών τεχνών για παιδιά, αρχάριους και προχωρημένους.
  • Τμήματα μαζικού και ανταγωνιστικού αθλητισμού Cross Training.
  • Τμήματα πυγμαχίας και Kick Boxing.
  • Τμήματα λειτουργικής προπόνησης TRX.
  • Tμήματα Tumbao ( χορευτικό aerobic) παιδιών και ενηλίκων.

Προσεχώς θα λειτουργήσουν Τμήματα Γιόγκα για παιδιά.

 

 

  

   

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση