12.1.2016 18:27

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Σπάνια φωτογραφία του Σταδίου της Χίου (Μεζάρια) προς το τέλος της 10-ετιας του 1950, από επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα. Δημοσίευση του Δ. Αναγνώστου, στην ομάδα του fb “Παλαιές φωτογραφίες”


Φαίνονται οι δυτικές κερκίδες - κατάμεστες από κόσμο- και πίσω τα κτίρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και της Εμπορικής Σχολής. Στο βάθος φαίνεται το περίφημο αλσύλλιο (παλιό Τουρκικό νεκροταφείο) πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το σημερινό Μουσείο Χίου.
Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας και οι “τζαμπατζήδες” της Ανατολικής πλευράς, καθήμενοι πάνω στον τοίχο του τένις.
Και λίγα λόγια για την ιστορία του Σταδίου της Χίου (με βοήθεια Γ. Σιδεριδάκη).
Έως το 1931, όλοι οι φιλικοί αγώνες ποδόσφαιρου και οι όποιες αθλητικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν μέσα στο Δημοτικό κήπο της Χίου. 
Το 1931 διαμορφώθηκε ένα μέρος του γηπέδου των Μεζαρίων, στη θέση των παλιών Τουρκικών νεκροταφείων ενώ το1934 έγινε η παραχώρηση του συμπληρωματικού χώρου από την οικογένεια Μιχάλου (που από τότε πήρε και το όνομα του), όποτε ξεκίνησε και το τοπικό πρωτάθλημα ποδόσφαιρου με 6 ομάδες.
Αρχικά τα γκολπόστ είχαν κατεύθυνση Ανατολή - Δύση, αλλά αργότερα τροποποιήθηκε ο αγωνιστικός χώρος και τα γκολπόστ πήραν την κατεύθυνση Βορρά – Νότο. 
Το 1950 έγιναν με απαλλοτρίωση εκσκαφές και βάθυνε ο χώρος προς νότο όπως είναι σήμερα (λόγω των τάφων που βρέθηκαν οι εργασίες καθυστέρησαν πολύ). 
Το 1953-4 έγινε κατασκευή των Δυτικών κερκίδων (δεξιά και αριστερά του διαδρόμου της εισόδου) – μόλις λίγα χρόνια πριν την παρακάτω φωτογραφία- και το στάδιο ονομάζεται σε “Εθνικό”, ενώ στην Ανατολικοί πλευρά -προς την θάλασσα - κατασκευάζονται οι εγκαταστάσεις για 2 γήπεδα τένις (όλα με χώμα).
Το 1968 γίνεται η κατασκευή των ανατολικών κερκίδων από την Α. πλευρά. 
Το κλειστό Γυμναστήριο κατασκευάστηκε το 1980 στο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης (τένις).
Το 1993-94, τοποθετείται ο πρώτος φυσικός χλοοτάπητας ενώ το 2003-2004 τοποθετήθηκε και ο τεχνητός.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ