9.10.2019 12:10

10 λόγοι για να ξεκινήσεις (αύριο κιόλας) μαθήματα ιστιοπλοΐας

Ο Νίκος Κλαδιάς μας αναφέρει... μερικούς μόνο από τους λόγους που η ιστιοπλοΐα μπορεί αύριο κιόλας να γίνει το αγαπημένο σου χόμπι

Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος από πολύ παλιά συνειδητοποίησε τη χρησιμότητα και τις δυνατότητες που του παρέχουν οι θαλάσσιοι δρόμοι. Χρησιμότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των στεριανών, στο εμπόριο, στις μεταφορές ή μετακινήσεις, σε νέες ανακαλύψεις, σε νέες κατακτήσεις.

Για να αξιοποιήσει τους θαλάσσιους δρόμους θα έπρεπε να διαθέτει κάποιο πλωτό μεταφορικό μέσο. Το πλωτό αυτό μέσο θα έπρεπε να διαθέτει κινητήρια δύναμη. Σαν τέτοια, κατ’ αρχάς, χρησιμοποίησε τη μυϊκή του δύναμη, είτε κωπηλατώντας με τα χέρια είτε – αργότερα – χρησιμοποιώντας κουπιά.

Ο τρόπος αυτός θαλάσσιας μεταφοράς (κωπηλατώντας) έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κατανοήσουν την αξία των θαλάσσιων δρόμων. Τους έδινε όμως εξαιρετικά περιορισμένη εμβέλεια, αφού η κόπωση δεν επέτρεπε ακόμη και στους πολύ καλά γυμνασμένους και σκληροτράχηλους κωπηλάτες να κωπηλατούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Προσπαθώντας να βρουν μια λύση στο πρόβλημα, ανακάλυψαν τη δύναμη του ανέμου και αποφάσισαν να την εκμεταλλευτούν για να κινήσουν τα πλοία τους.

Ανακάλυψαν λοιπόν μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και κινητήρια δύναμη για τα σκάφη τους που δεν επηρεαζόταν από την σωματική κόπωση του πληρώματος: τον άνεμο.

Η εκμετάλλευση της ενέργειας του ανέμου άνοιξε νέους ορίζοντες στα θαλασσινά ταξίδια, αφού τα πλοία μπορούσαν να ταξιδεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Είναι γνωστό ότι τα πρώτα πανιά (ιστία) έκαναν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο μεταξύ του 2000 και του 1500 π.χ.

Το ιστιοφόρο σκάφος από την εποχή εκείνη έχει παρουσιάσει μια εκπληκτική εξέλιξη, με αποτέλεσμα, σήμερα, να παραμένει το περισσότερο αξιόπλοο και ασφαλέστερο σκάφος θαλάσσιας αναψυχής. Είναι ικανό, διαθέτοντας το κατάλληλα εκπαιδευμένο πλήρωμα, να ταξιδεύει με οποιεσδήποτε (ακόμα και δυσμενώς ακραίες) καιρικές συνθήκες.

Αντίθετα, τα κωπήλατα σκάφη, για τους λόγους που προαναφέραμε, παρέμειναν σχεδόν στην αρχέγονη μορφή τους και παρουσίασαν πολύ λίγες βελτιώσεις (κυρίως λόγω της χρήσης των νέων υλικών).

Το ιστιοφόρο σκάφος έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα αυτονομίας από οποιοδήποτε άλλο σκάφος και μπορεί να είναι αύταρκες για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι η προμήθεια του πληρώματος σε τρόφιμα.

Σήμερα, ταξίδια αναψυχής που περιλαμβάνουν το διάπλου ωκεανών ή τον περίπλου της γης, γίνονται με απόλυτη ασφάλεια μόνο με ιστιοπλοϊκά σκάφη, επανδρωμένα από έμπειρους ιστιοπλόους.

Για να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο και να εκμεταλλευτεί τις απεριόριστες δυνατότητες ταξιδιού που του παρέχει το ιστιοπλοϊκό σκάφος, θα πρέπει κατ΄αρχάς να μάθει ιστιοπλοΐα.

Οι ιστιοπλόοι είναι τολμηροί, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευκολότερα ευθύνες, ενώ παράλληλα έχουν πάντα υπέροχες ιστορίες να σου διηγηθούν. Είτε πρόκειται για ιστιοπλόους γένους θηλυκού είτε αρσενικού, οι αθλητές αυτοί διαφέρουν κατά πολύ από τους υπόλοιπους… σε πολλά.

  1. Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Η θάλασσα δεν προσφέρεται μόνο για παιχνίδια, αλλά και για εξοικείωση με το υγρό στοιχείο. Η γνωριμία με την ιστιοπλοΐα, ένα άθλημα που αποπνέει Ελλάδα και νίκες σε παγκόσμιο επίπεδο, βάζει στην άκρη την αγχωτική αναζήτηση ξενοδοχείων και ακτοπλοϊκών δρομολογίων, χαρίζοντάς σας μοναδικές εμπειρίες σε μυστικούς κολπίσκους και απάτητες παραλίες.
  2. Η τέχνη της ιστιοπλοΐας, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και να αποτελεί ένα άθλημα και ένα μέσο εκτόνωσης όχι μόνο για ενηλίκους, αλλά και για τα παιδιά.
  3. Η ιστιοπλοΐα, εκτός του ότι γυμνάζει όλο το σώμα, αποτελεί μοναδική ευκαιρία ώστε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στη φύση και στη θάλασσα. Το πρώτο άγγιγμα του θαλασσινού αέρα χαρίζει μια ανεπανάληπτη αίσθηση ανεξαρτησίας και φυγής από την πραγματικότητα που τόσο πολύ αναζητάμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όντας κλεισμένοι στο σπίτι και ζώντας μία καθημερινή ρουτίνα.
  4. Πρόκειται για ένα άθλημα που σε κάνει να σκέφτεσαι και να βλέπεις να πράγματα από μία διαφορετική οπτική γωνία, αναπτύσσοντας δεξιότητες όπως κριτική σκέψη και σωστότερη λήψη αποφάσεων.
  5. Την ιστιοπλοΐα μπορούμε να την προσεγγίσουμε τόσο από την οπτική τής καθαρά αθλητικής ενασχόλησης όσο και από εκείνη της αναψυχής και των διακοπών.
  6. Είναι ένα από τα λίγα αθλήματα στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και τη σωματική διάπλαση. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει ιστιοπλοΐα από τα 6 του χρόνια, μέχρι τα… 56! 
  7. Ως άθλημα προάγει την αναψυχή, την ομαδικότητα και την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα από την κοινωνικότητα. Ακόμη τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα και βοηθά στην ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης.
  8. Ζούμε σε μία χώρα που είναι ευκολότερο να την ταξιδέψεις με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος παρά με οποιοδήποτε άλλο μέσο, μιας και διαθέτουμε ένα από τα μεγαλύτερα νησιωτικά συμπλέγματα του κόσμου.
  9. Γιατί θα πρέπει να μάθουμε επιτέλους να αγαπάμε και να σεβόμαστε τη θάλασσα και τα όσα μας προσφέρει.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ