31.3.2022 19:09

Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αυτός που είχε την ευθύνη για την απόβαση των ΜΑΤ στη Χίο

Η ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, που οδήγησε στην τοποθέτηση του αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, μέχρι τώρα Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος έχει σχολιαστεί αρκετά αρνητικά από όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελληνική Αστυνομία.

Και αυτό γιατί παρότι ο νέος αρχηγός δείχνει να έχει ένα τυπικά άψογο βιογραφικό, εντούτοις μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι «χρεώνεται» και προβληματικές καταστάσεις.

Για παράδειγμα, ο νέος αρχηγός είχε την ευθύνη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της μαζικής αποστολής αστυνομικών δυνάμεων σε Λέσβο και Χίο τον Φεβρουάριο του 2020, για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων των κατοίκων ενάντια στους χώρους κράτησης προσφύγων και μεταναστών. 

Τότε είχαν υπάρξει τόσο διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών για τον τρόπο που σχεδιάστηκε η αποστολή και το πώς αντιμετωπίστηκαν διαμαρτυρόμενοι πολίτες όσο, όμως, και από τη μεριά των αστυνομικών που θεώρησαν ότι εστάλησαν σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον και με αποστολή να δράσουν σε χώρους που δεν τους γνώριζαν και που τους καθιστούσαν ιδιαίτερα ευάλωτους. Πολύ είχαν μιλήσει τότε για φιάσκο.

Θυμίζουμε ότι αστυνομικοί έδερναν ανηλεώς κατοίκους, «συνελήφθησαν» να σπάνε αυτοκίνητο ενός πολίτη, ενώ χαρακτήριζαν τους διαμαρτυρόμενους «Τουρκόσπορους».

Μετά τα επεισόδια στα δύο νησιά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και από συνδικαλιστές αστυνομικούς οι οποίοι έλεγαν ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, είτε από την πλευρά των κατοίκων, είτε από την πλευρά των ανδρών των ΜΑΤ.

Οι ίδιοι συνδικαλιστές έλεγαν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αφέθηκαν στην τύχη τους και χωρίς διαταγές να συγκρούονται με τους κατοίκους.

Αγνωστο παραμένει τι έγινε η έρευνα που είχε διαταχθεί για να διαπιστωθούν τα λάθη εκείνου του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Με πληροφορίες από In.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ