ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ψήφισμα Ι.Τ.Α.Π. για το θάνατο του μακαριστού πρώην Μητροπολίτου Βελγίου κυρού ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

ΙΕΡΟΝ ΤΑΓΜΑ
ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟΝ ΕΙΔΙΚΩΣ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΝ
ΩΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΝ
Ταχυδρ. Διεύθυνση: Μητροπ. Π. Φωστίνη 29
Λειβάδια ΧΙΟΣ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Στα γραφεία του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος, σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, συνήλθε σε έκτακτη Συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.
Ο Πρόεδρος αφού έλαβε το λόγο με βαθειά συγκίνηση ανήγγειλε το θάνατο του μακαριστού πρώην Μητροπολίτου Βελγίου κυρού ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμων – κατά κόσμον Νικόλαος Κοντογιάννης γεννήθηκε στη Χίο το 1935. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές , σπούδασε την επιστήμη της Θεολογίας στη φημισμένη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με παραίνεση του αειμνήστου Μητροπολίτου Χίου κυρού Παντελεήμονος Φωστίνη. Εκεί χειροτονήθηκε διάκονος, με το όνομα Παντελεήμων, προς τιμήν του μακαριστού Μητροπολίτη. Τρία χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας και ανεχώρησε στο Βέλγιο, όπου ίδρυσε πολλές ενορίες. ΄Όταν το οικουμενικό Πατριαρχείο ίδρυσε τη Μητρόπολη Βελγίου, διορίστηκε Πρωτοσύγγελος και στη συνέχεια εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο της Επισκοπής Απολλωνιάδος.
Το 1982 εξελέγη Μητροπολίτης Βελγίου και ΄Εξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου. Επί των ημερών του η Μητρόπολη Βελγίου αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως, με κορύφωμα την επίσημη αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Βελγικό κράτος. Μέχρι την παραίτησή του το 2013 εργάσθηκε ακούραστα σε όλους τους τομείς της Μητροπόλεώς του, ενώ βρισκόταν πάντα στο πλευρό των χιλιάδων Ελλήνων, αλλά και άλλων ορθοδόξων στο Βέλγιο και στις άλλες χώρες αρμοδιότητας της Μητροπόλεώς του.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης διατηρούσε άριστες σχέσεις με το Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος, το οποίο επισκεπτόταν, όποτε βρισκόταν στη Χίο, χοροστατούσε στον Εσπερινό του Αγίου Παντελεήμονος και ενδιαφερόταν πάντα για τις δραστηριότητες του Ιδρύματος.
Το Δ.Σ. μετά την εισήγηση του Προέδρου, ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

Να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες του Ιδρύματος κατά την ημέρα της ταφής του.
Να διατεθεί ποσό για χορήγηση υποτροφίας σε Χιώτη φοιτητή.
Να αναρτηθεί η φωτογραφία του εκδημίσαντος σε περίοπτη θέση στην αίθουσα φωτογραφιών του Ιδρύματος.
Να τελεσθεί μνημόσυνο στη μνήμη του.
Να παρευρεθεί το Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος.
Να μνημονεύεται το όνομά του στα Δίπτυχα κατά την τέλεση Ιερών ακολουθιών του Ιερού Τάγματος.
Να επιδοθεί αντίγραφο του παρόντος στους οικείους του και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο.

Ο Πρόεδρος
Β. ΣΑΡΜΟΥΣΑΚΗΣ