ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ψήφισμα Πνευματικής Εστίας Χίου "Αλέξανδρος Γκιάλας"

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΧΙΟΥ

«Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΙΑΛΑΣ»

     -.-.-

ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΡ 70

82100 ΧΙΟΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα μέλη της «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΧΙΟΥ «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΙΑΛΑΣ» με σεβασμό  και συγκίνηση παρευρισκόμεθα στην επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του πολυσέβαστου  εξαίρετου Χιώτη Άρχοντα Κωνσταντίνου παπα Γιάννη Γκιάλα.

Υπήρξε ιδρυτικό Μέλος της Πνευματικής Εστίας η οποία συστάθηκε το 1961. Είναι χαρακτηριστικό της σχέσης που τον συνέδεε με το Σωματείο, το οποίο φέρει το όνομα του αειμνήστου αδελφού του Αλεξάνδρου Γκιάλα, του γνωστού  σε όλους Χριστιανού Ποιητή «Γ.ΒΕΡΙΤΗ», ότι η υπογραφή του και το όνομα του είναι το π ρ ώ τ ο στη σειρά των ιδρυτών που υπέγραψαν  το Καταστατικό Ίδρυσης του Σωματείου και αυτό ασφαλώς δεν έγινε τυχαία και έχει τον συμβολισμό που είναι αυτονόητος. Διετέλεσε ομαδόπουλο κατά τα μαθητικά του χρόνια συμμετέχοντας σε όλες τις δραστηριότητες της εποχής εκδρομές, συσσίτια, εξορμήσεις διάδοσης του Χριστιανικού εντύπου. Η παρέα των φίλων του, προερχόμενη από τον χώρο των Κατηχητικών, υπήρξε πάντα εκλεκτή και πυρήνας ανάληψης ωραίων πρωτοβουλιών για το καλό της Χίου και των Χίων. Τον χαρακτήριζε λεπτό χιούμορ και ενώ έδιδε την εντύπωση ότι ήταν απόμακρος και αυστηρός η συναναστροφή μαζί του αποδείκνυε την ευφυία, την ευρεία κατάρτιση του, την αγάπη του στην οικογένεια την Πατρίδα την Εκκλησία  η δε επικοινωνία μαζί του ήταν πάντοτε άνετη και ευχάριστη. Διατηρούσε άριστες σχέσεις  με τους Θεολόγους της Αδελφότητος Θεολόγων «Η ΖΩΗ», μέλος της οποίας ήταν ο αδελφός του Αλέξανδρος, ιδιαίτερα με αυτούς που υπηρέτησαν την Χίο. Χαρακτηριστικά αναφέρομε ότι ο τελευταίος Θεολόγος της Αδελφότητος Υπεύθυνος του Έργου της Πνευματικής Εστίας Ευάγγελος Αλιβάνογλου τον επισκεπτόταν  τακτικά στο σπίτι του  στον Χριστό Βαρβασίου , ξαποστάζοντας μετά από τις πεζοπόρες περιοδείες του στον Κάμπο ή τα χωριά της Νότιας Χίου, του εξέθετε τα οργανωτικά θέματα λειτουργίας της Εστίας και με προσοχή άκουε την γνώμη του. Οι συμβουλές του εδίδοντο πάντοτε με εξαιρετική ευγένεια και μέσα από αυτές ξεχώριζε η διοικητική του ικανότητα, η αποφασιστικότητα, η  σοφία και η σύνεση του. Επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την  απόκτηση ιδιόκτητου οικοπέδου και την ανέγερση αίθουσας αλλά και για την λειτουργία των Κατασκηνώσεων . Φρόντιζε να ενισχύει και οικονομικά το Χριστιανικό Έργο και άκουε με ενδιαφέρον τα νέα της λειτουργίας των Κατασκηνώσεων ΘΑΒΩΡ στα Θυμιανά Χίου, την οποία και επισκεπτόταν στο διάστημα της λειτουργίας της. Δεν παρέλειψε να μας τροφοδοτήσει  με επιστολές και φωτογραφίες  που διατηρούσε στο Αρχείο του τις οποίες έκρινε χρήσιμες   για την ιστορία του Σωματείου. Ανεκτίμητης αξίας είναι για μας η παράδοση ανέκδοτου ποιήματος του  αδελφού του ποιητή Γ. Βερίτη. Η περίοδος της ασθενείας του για τον ίδιο και  την οικογένεια του, υπήρξε  ένα στάδιο αγώνος και μαρτυρίου. Διεξήγαγε  καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του «τον αγώνα τον καλό» με  επιμονή, υπομονή και πίστη στο Θεό, ζώντας τίμια κι ευσυνείδητα, διερχόμενος τη ζωή του με ειλικρίνεια στις σχέσεις του ώστε να είναι βέβαιη η πεποίθηση μας ότι κέρδισε τον στέφανο της ζωής και ότι θα τον κατατάξει ο καλός Θεός «εν σκηναίς δικαίων».

Ενώ κτυπούν οι Αναστάσιμες Καμπάνες στο ροδοφέγγισμα της  χρυσαυγής  της τελευταίας ημέρας του Απρίλη η ψυχή του πέταξε να βρεί τον Πλάστη της. Τον υποδέχονται με Αναστάσιμη Χαρά στον κόσμο της Αγάπης ο σεβάσμιος Ιερέας και Δάσκαλος Πατέρας του Παπα Γιάννης, η γλυκυτάτη ατίμητη μάνα του Αμαλία και τον εναγκαλίζονται τα αδέλφια του : Ο Ηρωας του Ρίμινι Γιώργος, Ο Χριστιανός Ποιητής Αλέξανδρος, ο καλός Επιστήμων Καρδιολόγος Ιατρός Θανάσης ,ο εξαίρετος Οικογενειάρχης Ιατρός Μιχάλης,  η  νοικοκυρά ράφτρια αδελφή του Μαρίκα. Στο εξής θα περπατούν χερί με χέρι στους ανθόσπαρτους κήπους του Παραδείσου. Η πηγή του Χωριού του  θα συνεχίζει να αρδεύει με το γάργαρο νερό της Πίστης τις οικογένειες των παιδιών  και εγγονών του,  των ανιψιών του και θα συγκεντρώνει  τα δάκρυα της αγάπης της πεφιλειμένης του συζύγου Αλεξάνδρας και της αδελφής του Αγγελικής.  Το Χριστιανικό Έργο της Χίου θα δέχεται πάντα τα αποτελέσματα   των προσευχών όλων. Είμαστε ευτυχείς που γνωρίσαμε ανθρώπους τέτοιου ήθους οι οποίοι μας δίδαξαν. Για μας που απομένουμε το χρέος μεγαλώνει ώστε να μη αποκάμομε στον αγώνα για την Δόξα του Χριστού. Η παρουσία μας στην Επιμνημόσυνη Δέηση είναι και ευκαιρία να ανανεώσουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να κτίζουμε τον Πύργο όλοι αντάμα με κέφι και χαρά.

 

 Για όλα αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε

1. να μνημονεύεται το όνομά του στη Θ. Λειτουργία που τελείται κατ’ έτος από το Σωματείο στην Εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην Κατασκήνωση,

2.Με την παρουσία και συμπροσευχή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Βαρβασίου στην Χίο την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας, θα εκφρασθεί η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός στην μνήμη του.

3.Να διατεθεί στη μνήμη του συμβολικά χρηματικό ποσό υπέρ απόρων φοιτητών της Κατασκηνώσεως «ΘΑΒΩΡ».

4.Να δημοσιευθεί το παρόν στον Χιακό τύπο ώστε να γνωρίσουν και οι συμπολίτες μας και αυτήν την όχι προβεβλημένη αλλά ουσιαστική προσφορά του.

Αντίγραφο θα δοθεί στις οικογένειες των παιδιών του.

Χίος , 2 Μαίου 2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΧΙΟΥ « Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΙΑΛΑΣ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                              Ο Γραμματέας                                      Τα Μέλη

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΝΙΑΣ                ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ                ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΑΚΗ                                                                            

                                                                                                                  ΣΤΕΙΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

                                                                                                                  ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΑΚΗΣ                                                                                                                               

                                                                                                                  ΜΟΣΧΟΥΛΑ ΠΥΛΙΑΡΟΥ

                                                                                                                  ΡΙΣΚΑΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ

 

 

 

Ψηφίσματα
4/5/18 8:51

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ