8.9.2023 10:41

Οδηγός αγοράς για πανιά σκίασης HDPE

Ένα πανί σκίασης χρησιμοποιείται συνήθως για τη δημιουργία σκιάς για εξωτερικούς χώρους για την προστασία από την επιβλαβή επίδραση των ακτίνων UV του ήλιου.
Τα πανιά σκίασης είναι μια λύση για όσους θέλουν μια εφαρμογή σκίασης χωρίς το υψηλό κόστος πανιών και τους ακριβούς μηχανισμούς της τέντας. Είναι επίσης κατάλληλο και για σκίαση εξωτερικών χώρων σε εξοχικά και γενικά οπουδήποτε δεν θέλουμε μια μόνιμη και σταθερή κατασκευή (π.χ. σε επαγγελματικούς χώρους) ή που δεν μπορούμε να έχουμε πολλά σημεία στήριξης.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των πανιών σκίασης εξαρτάται από την ποιότητα υφασμάτων που χρησιμοποιούνται. Στο άρθρο αυτό συγκεντρώνουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε αν σκέφτεστε μια λύση σκίασης με πανιά για το σπίτι, το εξοχικό ή τον επαγγελματικό σας χώρο.

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν έτοιμα προς αγορά πανιά σκίασης που θα βρει κανείς σε πολυκαταστήματα, αλλά αν μιλήσουμε για ένα προϊόν πραγματικά υψηλής ποιότητα και ραμμένο ακριβώς στα μέτρα σας, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μια εταιρεία που ασχολείται επαγγελματικά με τη σκίαση εξωτερικών χώρων και εξειδικεύεται σε αντίστοιχες λύσεις και προϊόντα custom made.

Κατηγορίες και προϊοντικά χαρακτηριστικά

Σε επίπεδο πρώτων υλών, οι κύριες κατηγορίες που θα συναντήσετε είναι οι ακόλουθες:

Πολυεστερικό «Αδιάβροχο» Πανί

Είναι ένα πανί σκίασης που διατίθεται κυρίως σε ποιότητα 160 γραμμαρίων ανά τετραγωνικών και έχει καθιερωθεί να περιγράφεται ως αδιάβροχο μια και εφοσον μπει με μεγάλη κλίση πετυχαίνετε 90% αδιαβροχοποίηση της σκιαζόμενης επιφάνειας. Και κάπου εδώ εξαντλούνται τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης, μια και κατά τα λοιπά πρόκειται για ένα πανί που δεν δροσίζει καθώς είναι ένα πανί που δεν αναπνέει. Επιπλέον, τείνει να ξεθωριάζει με την έκθεση του στην ήλιο και τέλος, ως πρώτη ύλη δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε «φιλική» προς το περιβάλλον.

Πανιά Σκίασης Πολυαιθυλενίο Αναπνέον (HDPE)
Πρόκειται για το πλέον δημοφιλές προϊόν στα πανιά σκίασης με πολλές υποκατηγορίες τόσο σε χαρακτηριστικά όσο και σε ποιότητες. Η σημαντικότερη διαβάθμιση είναι αυτή του βάρους πανιού. Όσο πιο βαρύ (και άρα πυκνό) ηλιόπανο έχουμε, τόσο καλύτερη είναι η σκίαση που μας παρέχει. Στην ελληνική αγορά θα βρείτε από πανιά 90 γραμμαρίων ανά τετραγωνικό – με χρήσεις κυρίως σε γεωργία και ελαιουργία – και ανεβαίνουμε μέχρι και 320 γραμμάρια ανά τετραγωνικό που αφορούν κατασκευές υψηλών απαιτήσεων ή μεγάλης καταπόνησης από ήλιο, αέρα, μεγάλες επιφάνειες κλπ.

Μετά είναι ζητήματα κατασκευαστικά, με σημαντικότερο το αν έχει προστασία UV ή όχι. Να επιλέγετε πάντα ηλιόπανα με προστασία UV, καθώς μόνο τότε είστε διασφαλισμένοι ότι προστατεύεστε επαρκώς από την υπεριώδη ακτινοβολία και επίσης γιατί οι σταθεροποιητές UV ενισχύουν την αντοχή του πολυαιθυλενίου (HDPE). Τα ηλιόπανα με επίστρωση anti-UV τα τοποθετείτε πάντα με την επιστρωμένη πλευρά να κοιτάζει τον ουρανό, ειδάλλως το εν λόγω πλεονέκτημα εξαφανίζεται.

Σύγκριση ανάμεσα στα έτοιμα πανιά σκίασης και τα πανιά που γίνονται κατά παραγγελία

Αναζητώντας κάποιος μια εύκολη λύση σκίασης για το σπίτι, το εξοχικό ή τον επαγγελματικό του χώρο, θα βρει και μια σειρά από έτοιμες λύσεις ηλιόπανων. Εναλλακτικά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα που θα αναλάβει κατά παραγγελία την κατασκευή στα μέτρα σας.

Εδώ το θέμα είναι κυρίως ποιά είναι τα ζητούμενα σας αλλά και αν θέλετε ένα προϊόν οικονομικό ή ένα προϊόν αξιώσεων. Τα τυποποιημένα ηλιόπανα θα καλύψουν στο περίπου την επιφάνεια που έχετε προς σκίαση, αλλά θα κρατήσουν τη δαπάνη σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προμήθεια σκιάστρων στα μέτρα σας. Επίσης, τα ηλιόπανα μαζικής παραγωγής κατασκευάζονται συνήθως με τις πιο αραιές ποιότητες (συνήθως 160-180gsm/sqm) και έχετε περιορισμό στις διαθέσιμες χρωματικές επιλογές. Από την άλλη πλευρά, αν επιλέξετε να απευθυνθείτε σε κάποια εξειδικευμένη εταιρεία για να φτιάξετε ηλιόπανα στα μέτρα σας, θα έχετε τα μέτρα που επιθυμείτε, θα μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αρκετές χρωματικές επιλογές και φυσικά σε καλύτερες ποιότητες (280-320gsm/sqm).

Αξεσουάρ για την τοποθέτηση ηλιόπανων

Ένας από τους κύριους λόγους που τα πανιά σκίασης είναι τόσο δημοφιλή, είναι και το ότι μπορείτε να καλύψετε μεγάλες επιφάνειες σκίασης ακόμα και με μόνο τρία σημεία στήριξης.
Μπορείτε π.χ. να έχετε ένα μεγάλο τρίγωνο, που από τις 2 γωνίες θα βιδωθεί στον τοίχο του σπιτιού σας και θα χρειαστείτε επιπλέον μόνο ένα ακόμα σημείο που μπορεί να είναι ένα δέντρο ή μία κολώνα. Αποφεύγετε λοιπόν τη (μεγάλη) δαπάνη κατασκευής πέργκολας ή σκελετού για τέντες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η σωστή τοποθέτηση προϋποθέτει ότι τα σχοινιά που δένουμε τα ηλιόπανα είναι στη νοητή ευθεία της προέκτασης των διχοτόμων του πανιού και να μην παίρνουν κλίση σε σχέση με αυτή.

Από εκεί και έπειτα, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία στα περιφερειακά εξαρτήματα και αξεσουάρ που θα χρειαστείτε κατά την τοποθέτηση των πανιών σας, με κόστος από μερικά σεντς για τα πλαστικά κλιπ μέχρι και αρκετά τσουχτερές τιμές αν πάμε σε ανοξείδωτα προϊόντα (εντατήρες, βάσεις τοίχου κ.ο.κ.). Η τοποθέτηση γίνεται μια φορά, και πρέπει να γίνει σωστά για να έχετε άρτιο αποτέλεσμα τόσο στο αισθητικό σκέλος όσο και στο κομμάτι της ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, επιλέγετε τα αξεσουάρ στερέωσης μόνο εφόσον έχετε την ευθύνη της τοποθέτησης, αλλιώς το αναθέτετε στο επαγγελματία που θα αναλάβει την τοποθέτηση των πανιών στο χώρο σας και θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης.

Η ποικιλία και οι δυνατότητες στα πανιά σκίασης είναι πολλές. Κάντε προσεκτική έρευνα αγοράς, σωστή τοποθέτηση και θα εκπλαγείτε από το πώς με λίγα χρήματα -συγκριτικά πάντα με άλλες λύσεις εφαρμογών σκίασης- θα σκιάσετε, θα προστατέψετε και κυριολεκτικά θα μεταμορφώσετε τους εξωτερικούς χώρους στο σπίτι ή την επιχείρηση σας!

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ