Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

My Café | Το μαγαζί που αντιμετωπίζει τον καφέ σαν ιδέα και όχι σαν… ανάγκη

Dec
27

Μπορεί διαβάζοντας αυτό το άρθρο, που έχει ως κύριο θέμα του τον καφέ, να σταυροκοπηθείς αρκετές φορές εκφωνώντας την ατάκα «τώρα σοβαρά;», αλλά δεν θέλω να ανησυχήσεις καθόλου, γιατί το ίδιο ακριβώς μου συνέβη το πρωί του Σαββάτου όταν βρέθηκα στο «My café» και άκουσα ένα κομμάτι της φιλοσοφίας του καφέ, της ελληνικής εταιρίας καφέ Taf, του Γιάννη Ταλούμη, του Στέφανου Δωματιώτη και φυσικά του δικού μας Αργύρη Σαραντή.

«Κάνε στον εαυτό σου δώρο έναν καλό καφέ»

Έχουμε μάθει (δεν φταίμε εμείς η νοοτροπία της χώρας μας μάλλον ευθύνεται) να πίνουμε απλά έναν καφέ το πρωί για να «ανοίξει το μάτι». Δεν έχουμε προτιμήσεις, αρκεί να είναι ο καφές μας, δηλαδή αν τον πίνουμε γλυκό να έχει μέσα την κατάλληλη δόση ζάχαρης, αν του προσθέτουμε γάλα να το περιέχει και αυτό και γενικότερα θέλουμε απλά να ρουφήξουμε τον καφέ μας και να φύγουμε για δουλειά. Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε ούτε αυτό, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε πρώτα στη δουλειά και στη συνέχεια να παραγγέλνουμε τον καφέ μας.

Εύλογα θα αναρωτηθείς γιατί σου αναφέρω τα αυτονόητα, όμως θα σου απαντήσω με μία φράση που συγκράτησα από τα όσα μου είπε ο κ. Ταλούμης: «Κάνε στον εαυτό σου μία φορά έστω την εβδομάδα δώρο έναν καφέ και θα με θυμηθείς». Και κάπου εδώ έχω τελικά να σου πω ότι ακόμη και ο καφές μας δεν ανήκει στην κατηγορία των «αυτονόητων».

Η φιλοσοφία της «Taf»

«Τaf» το όνομα είναι εμπνευσμένο από τις εξής λέξεις: «Taloumis & Family». Από την πρώτη λέξη κράτησαν τα δύο πρώτα γράμματα και από τη δεύτερη το πρώτο, έτσι αυτομάτως καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μία οικογενειακή εταιρία. «Η αποστολή μας είναι να εισάγουμε ανώτερης ποιότητας άφρυκτο καφέ μέσα από εντατική έρευνα και αναζήτηση, να δημιουργούμε και στη συνέχεια να προτείνουμε στην ελληνική και την παγκόσμια  αγορά μοναδικά γευστικά προφίλ καφέ, χάρη στη τεχνογνωσία και την μακρόχρονη εμπειρία που έχει η εταιρία στον τομέα της παραγωγής, επιδιώκοντας την υπέρβαση των προσδοκιών του πελάτη», αυτά είναι τα όσα αναφέρονται στο official site της εταιρίας. Πραγματικά είναι κάτι που με την πάροδο του χρόνου έχουν καταφέρει, καθώς ο καφέ της «Taf» έχει αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, κερδίζοντας καθημερινά όλο και μεγαλύτερο έδαφος στις αγορές.

Στεφ. Δωματιώτης: Το διαμάντι της «Taf»

Ένας από τους κορυφαίους trainer που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με την «Taf» είναι ο Στέφανος Δωματιώτης. Πρόκειται για έναν barista, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος στον χώρο του, μιας και οι διακρίσεις που μετράει στην μέχρι στιγμής πορεία του είναι πολλές. Ο Στέφανος ήρθε μαζί με τον Γιάννη Ταλούμη στη Χίο αρχικά για να δώσει τα φώτα του στους barista που διαθέτει το «My Café» αλλά και το «44», καθώς είναι τα καφέ εκείνα που δουλεύουν για χρόνια τον καφέ της εταιρίας.

Ο Στέφανος Δωματιώτης εκτός των άλλων είναι και ο εφευρέτης του Gem Series dripper. Πρόκειται για μία μηχανή καφέ φίλτρου που σχεδίασε και κυκλοφόρησε ο ίδιος σε συνεργασία με την Brewista. Το διαμάντι, στην κυριολεξία, του Στέφανου γνωρίζει μέχρι στιγμής μεγάλη επιτυχία, κατακτώντας ολοένα και περισσότερες χώρες του κόσμου. Όλα ξεκίνησαν όταν παρατήρησε ότι οι περισσότεροι barista, αν και χρησιμοποιούσαν εξαιρετικής ποιότητας κόκκο καφέ, με σωστές αναλογίες νερού, είχαν τις δεξιότητες καθώς και καλές συσκευές, κάτι έλειπε. Έβλεπε επίσης καταναλωτές που, ενώ τους άρεσε η διαδικασία του brewing, δυσκολεύονταν να πετύχουν ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Έψαχνε λοιπόν για κάποια λύση.

Η GEM Series Dripper έρχεται με ένα καινοτόμο σχήμα διαμαντιού, με δύο τρύπες, μία στο καπάκι και μία στον πυθμένα, που επηρεάζουν καθοριστικά τη ροή του νερού και την ομοιομορφία της εκχύλισης. Λειτουργικά και σχεδιαστικά το προϊόν είναι έτσι επειδή εξυπηρετεί κάποια τεχνικά κριτήρια, που όμως επηρεάζουν σημαντικά το γευστικό κομμάτι.

Ο Αργύρης της καρδιάς μας

Και ναι, το «My Café» το αγαπάμε για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς είναι και ο καφές του, ωστόσο πρόκειται για ένα μαγαζί που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να κερδίσει τις καρδιές μας, αφενός γιατί κάνει τη διαφορά σε μία εποχή μου το «διαφορετικό» σπανίζει, αφετέρου γιατί το χαμόγελο του Αργύρη, του προσωπικού και των barista μας κάνει να… feelgood.

Η κάθε λεπτομέρεια που έχει προσεχθεί, από τον φωτισμό, τον άρωμα του καταστήματος, τα φρέσκα λουλούδια στα βάζα -που κάνουν τους πάντες να αναρωτιούνται αν είναι αληθινά-, αλλά και συνάμα η ποιότητα των προϊόντων, αυτά τα φρέσκα μοσχομυριστά μπισκοτάκια βανίλιας που συνοδεύουν τον καφέ μας και άλλα πολλά, μικρά ή μεγάλα, είναι εκείνα που μας κάνουν τόσα χρόνια να λέμε το «ναι» στο πιο cozy καφέ της Χίου.

Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το «My Café» και βρείτε μέσα τον Αργύρη, σταθείτε μερικά λεπτά και συζητείστε μαζί του για το αντικείμενο του. Εκτός από φοβερός γνώστης του καφέ είναι και ένας άνθρωπος που διακατέχεται από χιούμορ, εμπειρίες και ιστορίες, κάτι που τον κάνει να αξίζει τελικά την κορυφή.

PS: Τελικά οι έρευνες που αποδεικνύουν πως όλοι εμείς που πίνουμε τον καφέ μας σκέτο κρύβουμε κάποιο στοιχείο ψυχοπάθειας είναι αβάσιμες. Σύμφωνα με τους γκουρού του καφέ Γιάννη και Στέφανο, ο καφές πρέπει να καταναλώνεται σκέτος για να μπορούμε να έχουμε πλήρη και καθαρή γεύση.

Who is who

Γιάννης Ταλούμης

Το 1989, ο Γιάννης ίδρυσε την εταιρεία καφέ του στην Ελλάδα, την TafCoffee. Η πώληση του καφέ δεν του αρκούσε όμως... Καθώς ήθελε να κάνει την διαφορά. Δεν αρκούσε απλά να πουλάει κόκκους καφέ σε συσκευασίες, αλλά ήθελε να δημιουργήσει μια εντελώς ανοιχτή επικοινωνία με τους πελάτες και ανθρώπους που πίνουν καφέ. Έτσι, αποφάσισε να βρει τους καλύτερους παραγωγούς κόκκων καφέ σε όλο τον κόσμο και να τους δώσει φωνή.

Στέφανος Δωματιώτης

Πρωταθλητής στο World Brewers Cup, κορυφαίος trainer που έχει συνδέσει το όνομά του με την Taf Coffee στην Αθήνα ενώ παράλληλα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους πιο αναγνωρίσιμους barista στον κλάδο του.

Σχόλια άρθρου: 0