6.8.2018 11:09

Χειροποίητο χαλί

Το χειροποίητο χαλί, αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο σε μια σύνθεση, και τα υπόλοιπα στοιχεία (κουρτίνες, έπιπλα κλπ) ακολουθούν. Είναι εκείνο το στοιχείο του χώρου που καθορίζειτο ύφος και το στυλ του οικοδεσπότη, και κάνει το χώρο του να αποπνέει στον επισκέπτη ζεστασιά και πολυτελή ατμόσφαιρα.

Είναι εκείνο το στοιχείο στη διακόσμηση μιας κατοικίας, που προσδιορίζει το πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων της. Δεν είναι απλά ένα κομμάτι της διακόσμησης ή της αισθητικής μας είναι η ίδια η διακόσμηση ή η ίδια η αισθητική μας.

Η ιστορία των χειροποίητων χαλιών ξεκινά περίπου το 3000π.Χ, όταν κάποιες νομαδικές φυλές της Κεντρικής Ασίας, ξεκινούν να υφαίνουν τα πρώτα χαλιά για να προστατευθούν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια των μετακινήσεων τους. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούν μαλλί καμήλας, προβάτου και γίδας, και ζεσταίνουν με αυτά τα χωμάτινα δάπεδα των κατοικιών τους.

Μια από τις πρώτες αναφορές στην ύπαρξη χαλιών γίνεται στην τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων», όπου ο Αγαμέμνων αρνείται να βαδίσει επάνω σε εξαίσια χειροποίητα χαλιά που η Κλυταιμνήστρα έχει στρώσει για να τιμήσει την επιστροφή του.

Ανά τους αιώνες τα χαλιά υφαίνονται για να απεικονίσουν την πνευματικότητα του κάθε πολιτισμού. Με τον καιρό τα χειροποίητα χαλιά γίνονται περιζήτητα κυρίως για τα σπίτια των ευγενών.

Περίπου στο 19Ο αιώνα η παραγωγή χαλιών παύει να γίνεται αποκλειστικά για προσωπική χρήση, αλλά απαντά στην τεράστια εμπορική ζήτηση. Έτσι γίνονται προσιτά όχι μόνο στους ευγενείς αλλά και στο ευρύ κοινό.

Η τέχνη του χειροποίητου χαλιού, που αποτελεί την ουσία του ανατολίτικου τρόπου ζωής, και αναδύει σε κάθε σύνθεση, ένα μεθυστικό άρωμα Ανατολής, δεν άφησε ασυγκίνητο τον άνθρωπο της Δύσης. Η ασύγκριτη αίσθηση που προσφέρει η υφή και η σχεδιαστική αρμονία που αποπνέουν  τα χειροποίητα χαλιά, αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινης ύπαρξης και επικαλούνται μια μοναδική υπερβατική πλήρωση του ανθρώπινου πνεύματος.

Η υψηλή ποιότητα των υλικών και των σχεδίων, αποδεικνύεται ικανή να υπερνικήσει θρησκευτικές, συνοριακές ή πολιτισμικές διαφορές και να ενώσει όλους τους λαούς σε μια ομάδα με ένα κοινό χαρακτηριστικό, τον θαυμασμό για την αυθεντική και πρωτότυπη δημιουργία, την αγάπη για το χειροποίητο χαλί.

Το χειροποίητο χαλί, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εσωτερικής διακόσμησης ενός σπιτιού, και εκπέμπει έναν ιδιαίτερο στιλιστικό τόνο που αντανακλά το γούστο και την ιδιοσυγκρασία του ιδιοκτήτη.

Μια βόλτα στο κατάστημα KyrosDeco, στη Λεωφόρο Ενώσεως 94 , δίπλα στο αεροδρόμιο, είναι αρκετή για να αποκτήσετε το δικό σας χειροποίητο χαλί που θα «ντύσει» το δικό σας χώρο,θα «αγκαλιάσει», θα ζεστάνει, και θα χαλαρώσει απολαυστικά, όσους αφεθούν στην γοητεία του.

Επισκεφθείτε μας και ρωτήστε μας για το στυλ που έχετε στο μυαλό, και ακούστε τις προτάσεις μας που θα απογειώσουν το στυλ που επιθυμείτε. Στο κατάστημα μας θα βρείτε μοναδικές προσφορές σε χειροποίητα χαλιά της εταιρείας Βιοκαρπέτ έως – 60%, δείτε τις εδώ με ένα… .Κλίκ εδώ:  https://www.biokarpet.gr/all-products/summer-sales-2018/

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ