9.6.2015 11:17

Οι "άθλιοι" του σήμερα [ΦΩΤΟ]

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΦΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚA ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

///// ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ   ///// ΦΩΤΟ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΦΥΚΑΡΗΣ

Την απόγνωση και απελπισία στο απόγειο της βιώνουν καθημερινά οι μετανάστες που «φιλοξενούνται» στους χώρους φύλαξης στο Μερσινίδι κάτω από συνθήκες που ακόμη και για ζώα είναι ακατάλληλες.

Χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς νερό, χωρίς φαΐ, ηλικιωμένοι, μεσήλικες, νέοι, γυναίκες και μικρά παιδιά μετρούν αντίστροφα τις ώρες μέχρι τη στιγμή που θα πάρουν στα χέρια τους από την αστυνομία το πολυπόθητο χαρτί που θα τους δώσει το δικαίωμα να μπουν στο πλοίο και να ταξιδέψουν.

Μετανάστες έξω από τα όρια του καταυλισμού που αποδείχθηκε ελάχιστος ως ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες τους. Αποτέλεσμα να βρίσκουν χώρο για ξεκούραση πάνω σε πέτρες και βράχια.

Έφυγαν από τη χώρα τους κυνηγημένοι, οι περισσότεροι είναι Σύριοι, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες και βρέθηκαν σε μια ευρωπαϊκή κατά τα άλλα  χώρα όπου κοιμούνται, αν είναι τυχεροί σε στρώματα, αλλιώς πάνω σε κουβέρτες στο χώμα...

Η μοναδική βρύση για τις ανάγκες του καταυλισμού βρίσκεται στον τοίχο του γειτονικού κοιμητηρίου. Μία βρύση για 200 και πλέον άτομα. 

Χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτες, με τις συνθήκες υγιεινής να είναι άθλιες και πώς να ανταποκριθεί ένα πρόχειρος χώρος στις ανάγκες υγιεινής 300 ανθρώπων, ίσως και παραπάνω.

Μη έχοντας χωρο να εναποθέσουν τα λιγοστά τους υπάρχοντα, οι νέοι μετανάστες παραμένουν υπομονετικά όρθιοι μέχρι την ώρα που κάποιοι από τους συμπατριώτες τους θα πάρουν το περιβόητο χαρτί και θα αδειάσουν λίγο χώρο. 

Ανοργάνωτοι, ένα μεγάλο μελίσσι που ψάχνει απελπισμένα λίγη ελπίδα «πότε θα φύγουμε ξέρετε;» ρωτούσαν με το που μας είδαν., ενώ άλλοι ζητούσαν ρούχα. «Το βράδυ έχει πολύ κρύο εδώ τα απιδιά μου κρυώνουν και πεινάνε, έχουν να φάνε από χθες» έλεγε κάποιος άλλος.

Μικρές εστίες φωτιάς αποτελούν τον μοναδικό τρόπο θέρμανσης για βρέφη, παιδιά και ενήλικες κατά τις νυχτερινές ώρες όπου είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται σε βράχια ή στα κρύα μάρμαρα έξω από τον χώρο του νεκροταφείου.

Τι να πεις... πότε να πεις σε κάποιον ότι θα φύγει από την... κόλαση;

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ