4.11.2021 13:44

Μπορεί η Χίος να έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα;

Στο πρόγραμμα "Καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά" το νησί μας - Στόχος να χτιστεί η ενεργειακή ατζέντα σε συνεργασία με την Ε.Ε.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι του Δήμου Χίου αλλά και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στο πλαίσιο ένταξης της Χίου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα CETA ((Clean Energy Transition Agenda).Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει στόχο την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια με την αξιοποίηση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Το 1ο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου μέσω της εφαρμογής πλατφόρμας e-presence και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν θα έχουν όλοι οι δημότες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον στόχο αυτής της προσπάθειας έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χίου, Α. Ζερβάκης, ο οποίος τόνισε την σημασία κοινής αποδοχής για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού:

«Στόχος μας, είναι να διαμορφώσουμε ένα κοινά αποδεκτό όραμα ενεργειακής μετάβασης του νησιού μας, από την παρούσα κατάσταση που έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνουμε να παράγεται σε υδρογονάνθρακες στην μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συνυπογράφει και η Ένωση Μαστιχοπαραγών Χίου, καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Γ. Τούμπος οι 4.000  παραγωγοί προτίθενται για την καύση αναξιοποίητης ύλης για την παραγωγή ενέργειας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο εγχείρημα με τίτλο «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά νησιά» έδωσε η Μηχανικός και Σύμβουλος του Δημάρχου, Ε. Μαρίνη. Στόχος είναι η απεξάρτηση από τον λιγνίτη και το πετρέλαιο. 

Με την σειρά της η Μηχανολόγος Μηχανικός του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου Χίου, Δ. Φιριππή επεσήμανε ότι βασικό εμπόδιο στην εφαρμογή του σχεδιασμού, αποτελούν τα «κενά» στο θεσμικό πλαίσιο καθώς δεν προβλέπεται τεχνική για την εφαρμογή τεχνολογιών αποθήκευσης ενεργειακών συστημάτων ιδιαίτερα στα νησιά.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δυο μέρη όπου σε πρώτη φάση καταγράφονται τα δεδομένα όπως είναι οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Σε αυτό το στάδιο καταγράφεται και το μέρος της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το δεύτερο μέρος αφορά στη διαμόρφωση του οράματος όπου χρειάζεται να ανοίξει ο διάλογος με του δημότες προκειμένου να εξεταστούν οι εναλλακτικές.

Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη έχει στόχο να ενημερώσει φορείς και δημότες για το νέο αυτό εγχείρημα κάνοντας μια αποτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Επίσης στην ημερίδα θα συμμετάσχει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-Κ.Α.Π.Ε. αλλά και εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ οι οποίοι θα παρουσιάσουν το σχέδιο καθαρής ενεργειακής μετάβασης αλλά και καλές πρακτικές σε άλλα Ελληνικά νησιά.

Η κοινή συναίνεση αποτελεί προϋπόθεση για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Για αυτό τον λόγο ο  καλούν όλους τους πολίτες και φορείς να λάβουν μέρος στην ημερίδα.

Α. Ζερβάκης: «Έπεται η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων»

Ερωτώμενος σχετικά με το αν ο Δήμος προτίθενται να προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων ο κ. Ζερβάκης απάντησε ότι ο Δήμος αναμένει χρηματοδοτήσεις τόσο από το ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Τέλος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ο Δήμος Χίου οφείλει να έχει ολοκληρώσει την τελική ατζέντα που θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρακάτω το πρόγραμμα της ημερίδας:

Χίος,  9 Νοεμβρίου 2021 (διαδικτυακά)

 

10:00 - 10:10

Καλωσόρισμα

Αντώνιος Ζερβάκης,( Γενικός Γραμματέας δήμου Χίου),

Γιώργος Τούμπος (πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου)

10:10 - 10:20

Πρωτοβουλία για την καθαρή ενέργεια στα νησιά της Ε.Ε. - Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, η προσέγγιση της Γραμματείας και highlights από τη λειτουργία της

ΑντωνίαΠρόκα (Clean Energy for EU Islands Secretariat, Project Officer)

10:20 - 10:35

Παρουσίαση Προγράμματος «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά»

Μαρία Ζαρκαδούλα

(Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος και Μεταφορών, ΚΑΠΕ)

10:35 - 10:50

Η εφαρμογή του Προγράμματος «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» σε Εθνικό επίπεδο

Νίκος Ντάρας, Όλγα Κουτσογιάννη

(Τμήμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών, ΚΑΠΕ)

10:50 -11:20

Χίος: υπάρχουσα κατάσταση  (ενεργειακά, δημογραφικά, μεταφορές, κλπ)

Αποτίμηση  της ενεργειακής κατανάλωσης (consumptionbaseline) του νησιού & περιγραφή του ισχύοντος Ενεργειακού Συστήματος (EnergySystemdescription)

Δέσποινα Φιριππή (Μηχανολόγος Μηχανικός, Τμήμα Προγραμματισμού δήμου Χίου)

Αργυρώ Μαγκανιώτη (Υποτομεάρχης Διαχείρισης Παραγωγής /ΔΔΝ, ΔΕΔΔΗΕ)

11:20 -11:50

Προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και απαγορεύσεις/δεσμεύσεις

Ευγενία Μαρίνη (Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου Χίου, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ &Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ)

Αφροδίτη Τσόμπου (Τομεάρχης Τομέα Συμβάσεων Αγοράς /ΔΔΝ, ΔΕΔΔΗΕ)

11:50 -12:15

Σχέδιο Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης και Καλές πρακτικές σε Ελληνικά νησιά

Νίκος Ντάρας, Όλγα Κουτσογιάννη

(Τμήμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών, ΚΑΠΕ)

12:15 - 12:25

Μεταφέροντας την εμπειρία της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας στη Χίο

Δημήτρης Κατσαπρακάκης (Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, αναπληρωτής καθηγητής Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,  Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών Τ.Ε.Ι. Κρήτης)

12:25 - 12:35

Χάλκη, "Πράσινο - Έξυπνο Νησί" 

Βασίλειος Ρουσσάκης (Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Οικονομικής & Τοπικής Ανάπτυξης Χάλκης)

12:35 - 12:50

Επόμενα βήματα (Χίος)

ΜΕΡΟΣ ΙΙ (part ΙΙ) διαμόρφωση οράματος

Αντώνιος Ζερβάκης (Γενικός Γραμματέας δήμου Χίου),

Γιώργος Τούμπος (Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου)

12:50-14:00

Συζήτηση

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ